10 idei care te ajută să construiești un atașament sigur cu copilul tău

Magda Popescu
rolul părintelui în adaptarea copilului

Ca părinte, unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru copilul tău este să-l ajuți să se dezvolte sănătos și să construiești alături de el o relație frumoasă, bazată pe încredere, empatie și dragoste. Există soluții care te vor ajuta să fii alături de cel mic în orice moment și să creezi un atașament sigur acesta.

Vei ști că ai construit o relație frumoasă și sigură cu copilul tău atunci când acesta este un explorator încrezător în forțele proprii, care se întoarce la tine pentru conectare și confort în mod regulat. Un atașament sigur ajută la menținerea unei relații frumoase pe o perioadă mare de timp. Acest lucru se datorează faptului că oamenii își stabilesc o persoană de încredere (fie că este un părinte, profesor, sau partener) pentru a le oferi sprijin atunci când au nevoie. Este de preferat ca această persoană să fii tu, părintele lui. Copilul cu atașament sigur se simte împuternicit să exploreze lumea pentru că el știe că atunci când are nevoie să se retragă înapoi la mama sau la tata, ei vor fi acolo cu brațele deschise.

Cât de importantă este empatia

Atașamentul își are rădăcinile în primii 3 ani de viață, atunci când încep să se dezvolte primele structuri de atașament: cu mama, cu tata și cu ceilalți adulți din viața copilului (bunicii, educatoarea). Studiile arată că formarea unei relații de atașament sigur se află în strânsă legătură cu calitatea relației mamă-copil. Mai mult, ea depinde de abilitatea mamei de a recunoaște mesajele transmise de copilul său, de modul în care ea răspunde nevoilor lui, de modul în care copilul găsește grijă, susținere și siguranță atunci când se simte în pericol.

Iată cum puteți construi acest atașament sigur cu copilul, acea relație empatică și plină de încredere și dragoste, conform www.psychologytoday.com.

1. Fii receptiv la nevoile lui fizice. Învață-l să recunoască cu exactitate când îi e foame, când îi este sete sau când e obosit. Tu îi răspunzi la nevoi și el se simte apreciat, ajutat și susținut.

2. Oferă-i sprijin emoțional în orice moment și asigură-te că poate obține atenția atunci când se simte speriat, sau dorește să-și împărtășească emoțiile pozitive. Sprijinul emoțional nu este doar când lucrurile nu merg bine, este și atunci când există bucurie. Receptivitatea la emoțiile lor pozitive este la fel de importantă.

Dezavantajele educației rigide, bazate pe umilință și manipulare prin pedepse și recompense

3. Utilizează contactul vizual ca o modalitate de conectare cu copilul tău. Ajută la construirea un atașament sigur cu copilul tău!

4. După o perioadă de separare, oferă-i atenție! Este nevoie de mai mult timp pentru conectare după o zi întreagă petrecută departe unul de celălalt.

5. Dacă greșești, cere-ți scuze, dar nu excesiv. Stilul de atașament se construiește în jurul încrederii. Scuzele arată că îți pasă de sentimentele lui, că poate avea încredere că ai greșit și că recunoști asta.

6. Fii previzibil! În cazul în care copilul tău este în mod natural anxios, rutina îl va ajuta să știe la ce să se aștepte. Nu te furișa afară pe ușă atunci când nu te vede. Anxietatea va fi și mai mare! De exemplu, faceți o rutină de despărțire și salut reciproc pentru când rămâne la bunici sau la grădiniță.

7. Dacă pare indiferent atunci când este lăsat la bunici, sau la grădiniță, nu fiți foarte siguri că este vorba de independență. Tot rutina este ideală și în cazul lor și au nevoie în continuare de atașament sigur.

8. Copiii care sunt anxioși și au și conștiință, sunt mai sensibili și au o reacție de teamă când sunt nevoiți să spună unui adult ce au nevoie. Aici intervine atașamentul sigur. Este important de știut că depinde mult și de felul copilului și de modul în care el înțelege că și atunci când s-a întâmplat ceva, el poate veni la tine fără a avea parte de consecințe.

9. Temperamentul unui copil joacă un rol important în dezvoltarea stilului de atașament. În cazul în care copilul tău este în mod natural anxios, va avea nevoie de mai mult ajutor de la tine pentru a înțelege anxietatea lui și poate dura mai mult până să poată deveni un explorator încrezător.

10. Odată ce ești sigur că ai construit un atașament sigur cu copilul, te poți relaxa un pic. Este cel mai comun stil de atașament, cu cele mai bune rezultate pe termen lung.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa