Cum să fii un om bun chiar și atunci când ai gânduri negre

Daniela Ghiorghe

Asumarea intenției pozitive a rămas una dintre puținele metode prin care poți învăța cum să fii un om bun chiar și în momentele tensionate, în care ești tentat să reacționezi cu ură și furie.

Pe măsură ce timpul trece, oamenii se comportă din ce în ce mai agresiv, mai ales prin prisma anonimității parțiale din social media, scrie edutopia.org.Ce cauzează această mânie declarată public? În trecut era inacceptabil ca o persoană să fie violentă verbal în public, mai ales dacă erau prezenți colegi sau prieteni. Acest lucru ar fi diminuat credibilitatea individului. Acum, prin prisma anonimității parțiale din social media, nu mai avem aceleași rețineri. Iar acest lucru ne face rău nouă înșine, pentru că această mânie poate schimba funcțiile creierului, pe cea a inimii, a sistemului imunitar, a presiunii arteriale și a plămânilor.

Când ne simțim atacați, o parte a creierului numită „amigdală” dă frâu liber anumitor substanțe chimice care ne pregătesc pentru luptă. Izbucnirile de furie se simt ca atacuri, așa că răspundem în mod defensiv. Pe oamenii sănătoși, cortexul prefrontal îi împiedică să-i dea un pumn celui din față. Însă, pe măsură ce trece timpul, cortexul nu mai funcționează la fel de bine. Ne simțim din ce în ce mai mânioși, dar în același timp nu mai avem la fel de multe inhibiții.

Așadar, cum oprim acest lucru?

„În spatele fiecărui comportament se află o intenție pozitivă”

Psihologul Byron Katie ne recomandă patru întrebări la care să recurgem atunci când ne trece prin cap un gând negativ, înainte de a-l spune cu voce tare:

  1. Este adevărat? ( Da sau nu. Dacă răspunsul este nu, treci direct la întrebarea 3)
  2. Știi sigur că este adevărat? (Da sau nu)
  3. Cum reacționezi sau ce se întâmplă când ai acest gând?
  4. Cine ai fi fără acest gând?

După ce răspundem acestor întrebări, în mod sigur ne va părea rău că am îndrăznit să avem gânduri de genul acesta.

Asumarea intenției pozitive este o alegere: să credem că, în adâncul sufletului, majoritatea oamenilor vor aceleași lucruri ca și noi. Lasă loc nu doar pentru o luptă corectă, ci și pentru un dezacord civilizat. Până la urmă, nu este nimic în neregulă cu conflictul. Acesta ne poate ajuta să înțelegem unele lucruri mult mai bine. Mânia sănătoasă ne poate îndemna către o schimbare pozitivă. Lucrurile se schimbă într-un mod negativ atunci când începem să nu mai fim în dezacord în privința ideilor, ci a oamenilor.

Dar asumarea intenției pozitive creează legături, nu le distruge. Pleacă de la credința că suntem toți în aceeași echipă. De acolo, pornim într-o călătorie comună în aceeași direcție, pentru a explora diferențele din curiozitate, nu ostilitate. Încearcă să aplici acest principiu în social media și vei vedea că funcționează.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa