Anxietatea de separare la copil: 7 soluții care cu siguranță funcționează!

Alexandra Constantin

Nici nu ai ieșit bine din cameră și copilul începe să plângă tot mai tare după tine? Anxietatea de separare la copil este o situație des întâlnită, dar și una care are rezolvare. Noi îți spunem ce soluții poți pune în practică!

Începe să plângă de fiecare dată când pleci la serviciu, iar la baie nu poți să stai mai mult de două minute fără ca micuțul să facă o criză? Toate aceste semne nu arată că este prea alintat, ci indică anxietatea de separare la copil, o etapă normală când vine vorba de dezvoltarea lui, potrivit www. familyshare.com. Vestea bună este că poți apela la trucuri care să ușureze momentele de separare dintre tine și copil.

Anxietatea de separare la copil: nu te furișa

Ești tentată să faci asta, mai ales că te gândești că-l scutești pe copil de griji, respectiv eviți criza de plâns a acestuia. Specialiștii însă recomandă să eviți această strategie deoarece poate face ca micuțul să fie mai stresat și mai greu de calmat în momentul când realizează că nu ești în zonă. „Bine este să-ți dai seama de sentimentele copilului și de reacțiile lui atunci când nu-și mai vede mama. Este normal să fie speriat, de aceea afecțiunea îl poate ajuta să se simtă în siguranță, dar și că este înțeles”, explică psihoterapeutul Katie Hurley.

Încearcă să pari veselă când îți iei la revedere

Anxietatea de separare la copil? Atunci nu ezita să pui în practică următoarea soluție: să pari bucuroasă când îi spui copilului la revedere. Și asta deoarece comportamentul tău este cel mai bun exemplu pentru el. Dacă el te vede că ești tristă își va schimba starea de spirit și va începe să plângă. ,,Explică-i copilului că urmează să pleci, dar că te întorci cât poți de repede. De ajutor este să zâmbești când îi spui la revedere”, adaugă psihoterapeutul Katie Hurley.

Anxietatea de separare la copil: planifică plecările după ce s-a trezit

Un alt truc de ajutor este să planifici ieșirile după ce copilul s-a trezit sau după ce a terminat de mâncat. Explicația este una simplă: atunci el este mai puțin vulnerabil din punct de vedere emoțional, așa că riscul de a face o criză de plâns este mai mic. În schimb, șansele cresc tot mai mult dacă el este obosit sau îi este foame.

Fă-ți un ritual înainte de plecare

De ajutor în cazul anxietății de separare este și să construiești un ritual când vine vorba de plecarea ta. De exemplu să-l îmbrățișezi, să-i faci cu mâna, să-l pupi, să bateți palma, dar și să ,,pui multă iubire” într-un obiect de care este atașat și pe care să-l păstreze până când te întorci.

Anxietatea de separare la copil: explică-i pe înțelesul lui

„Păstrează-ți calmul și spune-i copilului la revedere în timp ce zâmbești. Comportamentul lui este influențat în mare măsură de comportamentul tău. Reamintește-i de fiecare dată că te întorci cât poți de repede acasă”, amintește psihoterapeutul. Măsurarea timpului este un lucru dificil de înțeles pentru copil, așa că încearcă să-i explici pe înțelesul lui: că te întorci după ce se trezește, că te întorci înainte ca el să mănânce de prânz.

Respectă ceea ce îi spui

Nu de puține ori se întâmplă să spui că pleci, dar să te lași înduioșată de plânsetele lui și să te întorci de câteva ori la el înainte să ieși pe ușă. Aceasta este una dintre greșelile frecvente și care fac ca anxietatea de separare la copil să fie și mai dificilă. Pleacă după ce îi spui că pleci și întoarce-te atunci când i-ai promis. Doar așa el va căpăta încredere că te întorci la el și va fi mai ușoară separarea de tine.

Anxietatea de separare la copil: citește-i cărți care să explice separarea

Un alt truc la care poți apela este să-i citești cărți care fac referire la acest lucru. Din povestiri el va înțelege că și alte mame pleacă la serviciu, dar se întorc cât de rapid pot la copil. Și nu uita că această perioadă este una trecătoare. Trebuie doar să ai răbdare și să-l asiguri de fiecare dată că-l iubești și că te întorci la el.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa