Alfie Kohn, din nou la Bucureşti!

Raluca Dumitrică
Alfie Kohn / Totul despre mame
În toamnă ne întâlnim din nou cu Alfie Kohn!

TOTUL DESPRE MAME vă aşteaptă în toamnă la o a doua întâlnire cu îndrăgitul Alfie Kohn!

Concediile din vară sunt demult programate, (re)înscrierile la grădiniţă şi şcoală sunt deja făcute, aşa că puteţi să vă notaţi ferm în calendarul vostru ceva extrem de important: data de 22 noiembrie, când Alfie Kohn vine din nou la Bucureşti!

Cu inima cât un purice de emoţie şi degetele de la mâna stângă bătând darabana în bareta genţii, am intrat în urmă cu 7 luni în sala care a găzduit cele două conferinţe susţinute de Alfie Kohn la Bucureşti. Plecasem mult mai devreme de-acasă, să nu pierd nimic din marea întâlnire cu el şi ignorând ironiile subtile ale unora şi altora, care îmi ziceau că mă grăbesc de parcă m-aş întâlni cu vreun Bono sau vreun Sting. Nu, Alfie nu era vreun star pop, deşi numele lui are certe sonorităţi de vedetă, dar pentru mine era în acel moment un star contemporan, a cărui muncă neîntreruptă de aproape trei decenii a fost capabilă să stârnească furtuni în lumea parentingului la nivel mondial, la fel cum au răvăşit topurile internaţionale idolii vremii.

Toate aşteptările mi-au fost întrunite la conferinţe, ba chiar mai mult de-atât, iar marele regret a fost că timpul s-a scurs nemilos de repede. Simt şi acum relaxarea şi entuziasmul care m-au cuprins pe tot parcursul zilei, dar şi buna dispoziţie indusă de umorul unic al lui Alfie. Nu uit nici când m-am cufundat de-a dreptul în scaunul din sală, fericită că am întâlnit nu numai un om care să vorbească pe limba mea, dar şi că sunt înconjurată de foarte mulţi oameni care înţeleg şi ei perfect acelaşi dialect. Aşadar, ce bucurie mai mare poate să fie decât o a doua întâlnire cu cel care m-a ajutat să văd lucrurile mult mai clar?

Cum s-a schimbat viaţa mea de familie după Alfie

Poate sună ca un clişeu desprins din filmele motivaţionale, dar adevărul este că sunt câteva schimbări importante care se văd în viaţa mea de familie încă de când am ieşit din sala care a găzduit conferinţele lui Alfie Kohn. Îi văd, îi ascult şi îi simt pe copii mai mult, îi las să se exprime cum vor ei şi am învăţat să nu mă mai deranjeze nimicurile ce mi s-ar fi părut altădată un capăt de ţară. Le spun tot timpul cât de mult înseamnă ele pentru mine, nu-mi condiţionez sentimentele în funcţie de comportamentul lor şi le iubesc pentru cine sunt, nu pentru ceea ce fac. Şi nu numai eu m-am schimbat, ci şi soţul meu, ceea ce, vă spun cu maximă sinceritate, e ceva.

O altă revelaţie personală a fost cea legată de şcoală şi de teme. Valul de presiune pe care l-am moştenit şi eu de la ai mei în acest sens şi care-mi stătea oarecum fix pe cap a început să se clatine binişor de-atunci, iar azi a dispărut aproape de tot. Am înţeles bine că nu notele definesc un şcolar, cum nici cantitatea uriaşă de teme efectuate. Importante sunt cunoştinţele şi modul în care un profesor reuşeşte să sădească interesul pentru ele în elev.

De ce Alfie?

Alfie Kohn este un renumit autor şi speaker american, care a scris 14 cărţi despre educaţie, creşterea copiilor şi comportamentul uman. Cea mai cunoscută dintre cărţile sale, “Parenting necondiţionat”, disponibilă şi în limba română, disecă acele subiecte sensibile incluse în educaţia convenţională, prezentând totodată consecinţele pe termen lung ale acestor practici. Includem aici pedepsele, time-out-ul, recompensele, exprimarea iubirii atunci când copilul se poartă potrivit dorinţei părinţilor, folosirea notelor şi a lucrărilor de control standard.

În ajutorul părinţilor şi al profesioniştilor în educaţie Alfie vine cu o serie de alternative la practicile tradiţionale şi ne spune ce înseamnă mai precis dragostea necondiţionată în relaţia cu copiii noştri şi cum putem să ne îmbunătăţim relaţia cu ei. Copiii au nevoie să fie iubiţi, dar au, de asemenea, nevoie să fie iubiţi pentru ceea ce sunt, nu pentru ceea ce fac. Ei trebuie să ştie că, şi atunci când fac greşeli sau nu se ridică la nivelul aşteptărilor noastre, grija noastră pentru ei nu va scădea niciodată.
Obiectivele pe termen lung ale parentingului necondiţionat pentru copii pe care Alfie Kohn îl explică într-o manieră revelatoare pentru părinţi sunt să-i ajute să ajungă nişte oameni fericiţi, morali, grijulii, responsabili. Tot Alfie susţine că atunci când îţi creşti copiii cu dragoste şi cu un scop, mai degrabă decât cu mită şi cu ameninţări, reuşeşti să creşti foarte mult probabilitatea ca ei să crească sănătos din punct de vedere psihologic. Exact ce ne dorim cu toţii pentru copiii noştri.

Aici puteți urmări un sumar al celor mai savuroase momente din emisiunea „Garantat 100%” cu Alfie Kohn.

 

Foto: Fotografii de familie

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa