ABC-ul inteligenței emoționale

TOTUL DESPRE MAME

De vorbă cu psihoterapeutul Diana Stănculeanu despre echilibrul emoțional al copiilor noștri

Întâlnim tot mai mulţi părinți care sunt atât de preocupați de nevoile materiale, biologice ale copilului, de procurarea hranei în cel mai concret sens al cuvântului, încât adesea uită cât de importantă este pentru copilul lor celălaltă hrană, care nu se pune în farfurie: hrana emoțională.

Viață agitată a adulților de astăzi îi lasă adesea pe copii fără atenția și prezența părinților. În consecință, îi lasă lipsiți de cuvinte și gesturi de afecțiune și de prețuire din partea celor mai importante persoane din viața lor: mama și tata. „Efectele pe termen lung asupra adultului în care se va transforma copilul neglijat emoțional nu sunt de ignorat. Un copil care crește fără atenția și prezența părintelui său nu va deveni un adult puternic, conștient de locul și de valoarea sa în această lume. El riscă în schimb să devină un adult neîmplinit emoțional, incapabil, la rândul său, să răspundă nevoilor afective ale propriului copil”, atrage atenţia Diana Stănculeanu, psihoterapeut la organizaţia Salvați Copiii. „Abilitatea copiilor de a-şi recunoaşte, înţelege, accepta şi exprima emoţiile într-un mod adecvat (fără să-i rănească de ceilalţi) este un bun predictor al sănătăţii sale mentale, al stării lui de bine emoţionale şi sociale”, adaugă Diana.

Citim peste tot în literatura de specialitate că emoțiile sunt extrem de importante în ecuația personalității noastre. Emoţiile au un cuvânt important de spus în procesul de învățare, afectează deciziile pe care le luăm de-a lungul vieții, nu pot fi separate de corpul şi mintea noastră și influențează profund modul în care relaţionăm cu ceilalţi.

Haideți să descoperim alături de psihoterapeutul Diana Stănculeanu de la Salvați Copiii cum îi putem ajuta pe copiii noștri să devină niște adulți echilibrați emoțional.

 

Diana, care este legătura dintre emoțiile părinților sau ale adulților din jurul lor și emoțiile copiilor? 

Modul de exprimare şi manifestare a emoţiilor se învaţă din interacţiunea cu ceilalţi – părinţi şi educatori. Cercetările din domeniul competenţelor emoţionale şi sociale arată că reacţiile emoţionale ale părinţilor sunt un predictor pentru competenţele emoţionale ale copiilor. Manifestarea constantă a emoţiilor pozitive în familie se asociază cu un nivel ridicat al competenţelor emoţionale la copii. Exprimarea emoţiilor pozitive faţă de copii este un predictor pentru abilităţile empatice ale copiilor şi funcţionarea socială în clasele primare.

 

Ce este, însă, inteligenţa emoţională?

Copiii au nevoie să facă faţă zilnic diverselor emoţii: bucurie, tristeţe, veselie, furie, teamă. Sprijinul copiilor în gestionarea acestor stări emoţionale este esenţială pentru starea lor de bine de zi cu zi. Inteligența emoţională este abilitatea copilului de a face faţă într-un mod sănătos emoţiilor de zi cu zi, de a fi empatic şi atent la nevoile celorlalţi, de a-şi gestiona emoţiile negative şi de a se adapta sănătos la situaţii de stres şi la experienţele neplăcute sau care îi creează disconfort.

 

Cât este de importantă inteligenţa emoţională? 

Inteligenţa emoţională şi abilitatea de a stabili relaţii cu cei din jur reprezintă principalul factor de predicţie privind reușita în viaţă. Pentru părinți, notele foarte bune și premiile școlare sunt probabil principala garanție pentru succesul în viață al copilului. E drept, performanța școlară este binevenită, dar nici pe de parte suficientă. Ba mai mult, statisticile ne arată ca mulți dintre foștii elevi nici pe departe străluciți sunt astăzi adulți realizați atât în plan profesional cât și personal. În cazul lor, secretul a constat în inteligență emoțională.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa