8 sfaturi pentru a discuta cu copii despre sex

TOTUL DESPRE MAME

A discuta cu copiii despre sex este un subiect tabu. A fost de pe vrema când eram noi copii și, din păcate continuă să fie.

A discuta cu copiii despre sex când nu știi nici tu cum

Adulții din ziua de azi se autoinclud în “generația cu cheia de gât”. Eu am crescut la țară, la curte, iar casa nu se încuia niciodată. N-am stat cu cheia de gât. În schimb, pot să spun pe bună dreptate că fac parte din “generația cu fața la perete”. Asta era politica familiei când venea vorba de privit vreun sărut sau vreo scenă mai hot la tv.

Cercetările din ultimul timp au relevat faptul că adolescențîi care au avut o bună comunicare cu părinții lor în legătură cu sexul și sexualitatea își încep mai târziu viața sexuală. Ei euu câțiva parteneri/partenere, și folosesc prezervative sau alte metode contraceptive.

Ei bine, a discuta cu copilul tău despre sex poate fi jenant pentru început. Trebuie să te obișnuiești. Sexul și sexualitatea alcătuiesc un subiect pe care tu și copilul/copiii trebuie să-l discutați destul de des, până când acesta devine adult.

Iată câteva sfaturi care să-ți facă “misiunea” mai ușoară:

1. Barza nu fură, dar nici nu aduce copii

Această este cea mai întâlnită greșeală pe care părinții o fac în relația cu copiii lor. Copilul trebuie să știe cum a apărut el pe lume și are nevoie să știe adevărul despre acest proces. Nu îi spune că l-a adus barza, nu îi spune că mama l-a scos prin axilă. Spune-i adevărul pe înțelesul lui!

Eu am fost terorizată de berze până pe la vreo 9-10 ani.  Îmi spusese fratele meu că dacă văd o barza fără copil în cioc, înseamnă că a venit să mă caute și să mă ia înapoi că nu sunt cuminte.

2. Deschide acest subiect când copilul o cere

Nu, nu-ți va cere direct, ci îți va da de înțeles că are nevoie să știe. Curiozitatea lui/ei îți va face “introducerea” mai ușoară. Din momentul în care copilul tău observă diferența între băieți și fetițe, puteți începe să vorbiți despre asta. Pentru început, e bine să-l înveți denumirea anatomică a organelor genitale evitând denumirile populare: cocoșel, cuculeț, păsărică, etc. După ce îi indici cu mâna și îi spui denumirea, întreabă-l și pune-l să localizeze cu mâna.

Nu te aștepta să-i explici totul la prima discuție, acesta va fi un subiect pe care îl veți tot aborda.

3. Începe conversația în momentul potrivit

Trebuie să găseșți contextul potrivit – un punct de plecare pentru că discuția voastră să decurgă natural și confortabil. De exemplu, când mergeți la plimbare, în parc sau pe stradă și vedeți o femeie însărcinată sau un cuplu de tineri sarutandu-se. La început, și tu, și copilul va veți simți stânjeniți, dar cu timpul va veți obișnui și veți discuta cu mai multă ușurință.

4. Ține cont de vârstă

La 4-5 ani ar putea fi greu să îi povesteșți despre ovulul fecundat de un spermatozoid care s-a dezvoltat în uter timp de 9 luni. Adaptează-ți discursul pe înțelesul lui și după ce termini de explicat întreabă-l dacă mai vrea să știe ceva. Spune-i că a crescut la tine în burtică, unde tati a pus o sămânța. Când va mai crește puțin îți vei permite să intri în detalii. În jurul vârstei de 10 ani îi poți spune despre actul sexual și îi vei explică din nou cum se fac copii.

5. Vorbește despre pubertate înainte de debutul ei

Aici nu există o vârstă anume, dar e bine să-ți pui copilul în tema înainte, că să nu fie luat prin surprindere. Spune-i ce este pubertatea, povestește-i despre toate modificările prin care corpul sau va trece și despre schimbările emoționale și sexuale din timpul acestei perioade.

6. Răspunde-i la întrebări

În primul rând, încurajează-ți copilul să te întrebe ce nu înțelege. După ce-ți adresează o întrebare, cere-i părerea – ce crede el despre o anumită problema. În funcție de răspunsurile pe care le vei primi, îți vei croi și tu discursul și îl vei adapta nevoilor lui. Nu îi da foarte multă informație deodată, s-ar putea să-l zăpăceșți. Spune-i strictul necesar și întreabă-l dacă a înțeles și dacă vrea să mai știe și altceva.

7. Căutați împreună răspunsuri

Nu te speria de întrebările pe care copilul ți le poate pune și nu te bloca în situația asta. Nu e nimic grav în faptul că nu știi. Pur și simplu spune-i și propune-i să căutați împreună răspunsul. Fie că citiți în cărți, fie că întrebați pe cineva sau căutați pe internet, acesta este unul dintre cele mai bune moduri de a vorbi despre sex și de a va consolida relația: căutând și învățând împreună

8. Niciodată nu e prea târziu pentru a începe să comunicați

Dacă deja copiii voștri s-au făcut mari, sunt la școală, sunt la pubertate și încă nu ați discutat despre sex, nu-i nimic. Oricât de târziu crezi că ar fi, e bine să vorbiți totuși despre asta.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa