7 sfaturi care te ajută să îți menții copilul fericit

Daniela Ghiorghe
cum să îți menții copilul fericit

Cum să îți menții copilul fericit este întrebarea de pe buzele tuturor părinților. Unii copii și unii părinți trec prin viață cu ajutorul zâmbetelor și al râsetelor. Alții tind mai mult spre griji și negativism, uneori judecându-le fericirea altora, catalogând-o falsă, norocoasă sau superficială. Dar tu?

Mai jos găsești 7 sfaturi ca să îți menții copilul fericit, conform psychologytoday.com.

Fericirea poate fi învățată

Fericirea nu are legătură cu bogăția, rasa sau statutul civil. Fie că ești bogat, sărac, alb, divorțat, singur sau căsătorit, îți poți ajuta copilul să facă alegeri care îl vor conduce spre fericire.

Cele mai bune cadouri sunt experiențele, nu lucrurile

Totul pleacă de la echilibru

Dă-ți toată silința ca să te asiguri că micuțul tău deprinde obiceiuri sănătoase în privința mâncării, a somnului și a exercițiilor în aer liber. De asemenea, ar trebui să aibă timp liber pentru relaxare și ca să se joace, precum și stimulare intelectuală, artistică, spirituală și fizică.

Fă un gest de bunătate întâmplătoare

Oamenii fericiți se poartă cu alți semeni cu bunătate, dar acest lucru poate funcționa și în sens invers. Dacă îi vei trata pe cei din jurul tău cu bunătate, te vei simți și tu mai bine. Sugerează-i copilului tău să găsească în fiecare zi o modalitate de a face un lucru bun pentru cineva. Ceva neașteptat, care să nu aibă beneficii evidente pentru binefăcător.

Spune MULȚUMESC

Exprimarea recunoștinței este un alt mod de a-ți stimula creierul și mediul social înconjurător într-un mod pozitiv. Sentimentul de recunoștință îți distrage atenția de la lucrurile care nu funcționează tocmai bine în viața ta în acest moment. Iar unii oameni cred că această pozitivitate este o calitate atractivă la oameni.

Un pas înapoi te ajută să înveți

Dacă îi învinuiești pe alții pentru problemele tale, te vei simți mai bine pe moment, însă îți vei da seama că nu aceasta este cheia spre fericire. În schimb, ar trebui să înveți să-ți asumi lucrurile care nu merg bine și să le vezi ca pe o oportunitate să înveți din greșeli. În acest fel, vei avea parte de mai multe riscuri interesante și vei cunoaște multe provocări creative. Iar această atitudine  – numită mentalitate de creștere – se află pe drumul către fericire și succes în fiecare parte a vieții, de la prietenii la carieră.

Găsește magia din lucrurile comune

Fă lucruri care îți plac mai des și încurajează-ți copilul să facă la fel. Acordă-ți timp să apreciezi calitatea unui material special, gustul dulce a unei prăjituri, sunetul mângâietor al unui instrument muzical, prima ninsoare pe anul în curs, etc.

Fii mai entuziasmată

Gândește-te la lucrurile care te fac fericită, fie că este vorba despre gătit, dansat, uitatul la filme sau cititul unei cărți. Împarte-le cu copilul tău și încurajează-l să facă la fel.

Începe un jurnal

Alege un moment al zilei (de preferat înainte de culcare) în care vei face o revizuire a momentelor bune care s-au întâmplat pe parcursul zilei, cu micuțul tău. Scrie în jurnal orice experiență, mică sau mare. Poți să o ilustrezi cu poze, desene sau alte lucruri care îți aduc aminte de acele momente.

Toate aceste mici lucruri pozitive te ajută pe tine și pe copilul tău să vedeți lumea într-o lumină mai bună. Poți să-ți transformi negativitatea ta și a micuțului în gânduri bune, vesele, care îți vor face zilele mai frumoase. Fericirea piticului tău depinde de a ta, așadar, cu cât vei fi tu mai fericită, cu atât cel mic va avea o viață mai frumoasă.

10 sfaturi pentru mame. Cum să ai grijă de sănătatea emoțională

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa