7 modalități prin care îi poți îmbunătăți copilului încrederea de sine

Iulia Mirică
increderea de sine totul despre mame

  Cum îi poți stimula copilului tău încrederea de sine ?

  Niciun părinte nu vrea să-și vadă copilul temător și lipsit de încredere în forțele proprii, dar, din păcate, acest lucru se întâmplă uneori independent de voința noastră.

  Așa că, dacă ai un fiu sau o fiică, copil sau adolescent, iată mai jos câteva modalități utile de a-i crește încrederea de sine:

  Despre stima de sine a fetelor puteți citi mai multe aici: Cum îţi ajuţi fiica să aibă o imagine de sine sănătoasă

  Vino la Conferințele Alfie Kohn! 16 martie 2019 – București și 17 martie 2019 – Cluj, cel mai revoluționar speaker pe teme de parenting, educație și management vine să le vorbească părinților români despre cele mai importante principii ale parentingului modern! De la pedepse si recompense la cooperare și colaborare” este conferința care te va ajuta să devii cel mai bun părinte pentru copilul tău! Detalii AICI.

  Ia-i în considerare sentimentele. Întotdeauna.

  În cazul în care copilul tău îți spune că nu vrea să facă un anumit lucru, este important să asculți de ce simte ceea ce simte. În acest fel, vei reuși să identifici problema care stă la baza emoțiilor sale și să știi să abordezi corect problema în viitor. În plus, nici pentru tine nu ar fi utile să auzi că „n-ai niciun motiv să te temi de un deadline, o ședință sau o prezentare” dacă tu deja te temi de aceste lucruri.

  Identifică convingerile inexacte

  Avem tendința de a fi cei mai aprigi critici ai noștri, iar acest lucru este adevărat și în cazul copiilor copiilor. Atunci când nu pot să ajungă la standardele imposibile și uneori iraționale pe care și le stabilesc ei singuri, încrederea de sine are de suferit. Oferindu-le o viziune obiectivă și mai optimistă asupra situației, le poți schimba percepția pe care o au despre ei înșiși. De exemplu, în cazul în care cel mic spune în mod constant că nu este bun la matematică și că este un elev slab, spune-i că este un elev bun, care pur și simplu trebuie să investească un pic mai mult timp în studiul matematicii.

  Evită comparațiile de orice fel

  Nimic nu face un copil să se simtă mai prost decât atunci când aude că nu este la fel de bun ca o rudă sau ca un coleg. Prin eliminarea definitivă a comparațiilor, vei reuși să-i crești stima de sine și să reduci rivalitățile.

  Oferă iubire necondiționată

  Este mai ușor pentru copii să depășească greutățile în cazul în care au un sistem de sprijin constant acasă. Amintește-le celor mici că vei fi acolo pentru ei și în momentele bune, și în cele rele și că îi vei iubi chiar și atunci când greșesc.

  Roagă-l să te ajute

  Când cel mic are mai multe responsabilități – chiar și sarcini mici, cum ar fi să ducă gunoiul – realizează că adulții au încredere în capacitățile lui. Nu ezita, așadar, să adaugi mai multe sarcini pe lista lui de lucruri de bifat în fiecare zi.

  Sărbătorește succesul

  Fie că este momentul în care cel mic învață să meargă pe bicicletă sau învață să își scrie numele, felicită-l pentru ce a făcut și nu fi reținut în a-i transmite aprecierea ta sinceră.

  Oferă-i un model în viață demn de urmat

  După cum știai deja până acum, trebuie să practici ceea ce predici. Dacă nu reacționezi bine sau ești timid în fața provocărilor, atunci și copilul tău s-ar putea să-ți urmeze exemplul. Încearcă să vezi încercarea de a construi încrederea copilului tău ca pe un prilej pentru a-ți întări propria stimă de sine.

  Despre încrederea în copiii noștri am mai vorbit aici: Crezi în copilul tău?

   

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa

  Te-ar mai putea interesa