6 obiceiuri greșite pe care copiii le copiază de la părinți

Cristina Călin, redactor

Părinții îți doresc ca micuții lor să nu aibă obiceiuri greșite, iar cei din jur să le perceapă copiii ca fiind educați și manierați. Numai că de multe ori uită că exemplul personal este copiat de micuți și indiferent cât de mult le explică anumite lucruri, ei vor face ceea ce văd în casă. Iată 6 obiceiuri greșite pe care copiii le iau de la părinți, potrivit brightsite.com.

TE-AR PUTEA INTERESA ȘI: 

Obiceiul de a-i întrerupe pe alții

Nu este suficient să le spuneți ”Nu e frumos să întrerupi alte persoane!”. Copilul va învăța să își aștepte rândul într-o conversație dacă și părinții fac acest lucru. De asemenea, este importat ca atunci când discutați cu un o persoană la telefon sau față în față să îi anunțați acest lucru și să le spuneți și care este durata aproximativă.

Copilul pune mâna pe toate lucrurile din magazin sau insistă să le cumpărați

Încă de când este mic, copilul trebuie să învețe că nu este posibil să cumpărați toate lucrurile pe care le vede sau care îi plac. Atunci când mergeți cu el la cumpărături este bine să știe de la început să aveți un plan și că tot ceea ce puneți în coș se află pe o listă și că aveți nevoie de acele obiecte. Cel mai bine ar fi să faceți lista împreună. Eventual ar putea avea și el lista lui de care să se ocupe. Dacă nu știe încă să citească puteți să-i desenați obiectele.

Nu spune cuvinte politicoase

Cu cât începeți mai devreme să îi învățați care sunt regulile de politețe, cu atât mai bune. Oricum, nu trebuie să vă impacientați dacă nu deprind din prima. Trebuie mult exercițiu. Dumneavostră puteți să nu faceți nimic până când nu vă roagă frumos. Salutați întotdeauna atunci când intrați într-o încăpere și copilul vă va copia.

Obiceiuri greșite care pot fi corectate

Nu știe când să se oprească

Copiilor le este greu să înțeleagă că sunt anumite lucruri pe care le aud în casă și pe care nu ar trebui să le reproducă în afara lor. Nu știu ce este jena sau rușinea și de aceea nu conștientizează efectul cuvintelor asupra oamenilor. Dumneavoatră pe de altă parte puteți avea de suferit de pe urma unor vorbe spuse de cei mici fără să vrea. În acest caz aveți două variante. Ori nu mai vorbiți de față cu ei despre subiecte care nu vreți să fie cunoscute și de alții, ori introduceți conceptul de ”secretul casei”

Le este frică să facă lucruri fără părinți

Când sunt mici le repetați de atâtea ori că pot cădea, își pot rupe hainele sau se pot lovi, că pot ajunge la un moment dat să nu mai vrea să meargă la locul de joacă. Este bine să le dați libertatea de a-și asuma anumite riscuri, sub supravegherea dvs.

TE-AR PUTEA INTERESA ȘI:

Le este teamă de alți adulți

Un copil care poate purta o discuție liberă cu un adult pe care nu-l cunoaște, are încredere în familia lui. Totuși, acest lucru trebuie privit cu circumspecție, pentru că la vârste mici, nu își pot da seama că unii adulți pot avea și interese ascunse.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa