5 lucruri pe care nu ți le-a spus nimeni despre creșterea unui copil

Iulia Mirică
cresterea0unui-copil-totul-despre-mame

Lucruri pe care trebuie să știi despre creșterea unui copil pentru a-l înțelege mai bine

Cu ajutorul informațiilor corecte, putem ajunge la rădăcina multora dintre cele mai mari frustrări pe care le avem în preajma copiilor. Cu ajutorul acestor noțiuni despre creșterea unui copil, vei reuși să-ți înțelegi mai bine copilul, precum și să înveți câteva filosofii fascinante despre copii și tineri.

Copiii mici nu au simțul timpului

Orice părinte care s-a enervat din cauza faptului că cel mic nu înțelege că trebuie să plece ACUM, și-a dat seama că cei mici pur și simplu nu înțeleg conceptul timpului. Probabil că nu știai că cei mici nu au structura creierului pentru această informație. Copiilor mici le lipsește acest simț al timpului, iar creierul lor încă este în curs de dezvoltare, nu au internalizat aptitudinile pe care adulții le folosesc pentru a-i ajuta să gestioneze timpul, să controleze impulsurile, să exprime nevoile, să planifice acțiunile și să facă față stresului.

Copiii mici există în prezent. Deci când le spui că plecați în cinci minute, ei știu doar că pleacă acum – de aceea motivul pentru care răspunsul lor la cât de mult timp au nevoie este de obicei cinci minute. Rutinele repetitive și folosirea limbajului secvențial (mai întâi, apoi, atunci etc.) îi ajută pe copiii mici să înțeleagă conceptul de timp, dar nu îl pot înțelege pe deplin până în ultimii ani de școală primară.

Pentru ei, lumea este despre putere și control

Fă un pas înapoi și gândește-te la lume din perspectiva copilului tău. Acesta are un cuvânt puțin important în ceea ce face, mănâncă, unde merge etc. Părinți au puterea și controlul complet. Așa că ce poate controla un copil? Hainele pe care le poartă, mâncarea pe care o mănâncă, dacă și când va folosi toaleta, când va adormi și ceea ce poate și ce va spune – zonele în care părinții tind să aibă cele mai multe probleme cu copiii lor.

Copiii învață să ia decizii în această etapă a vieții lor, iar părinții ar trebui să le dea posibilitatea de a avea control în mai multe situații. Așa că, dacă prichindelul tău te încurcă atunci când îl îmbraci, întreabă-l ce pantof vrea să pună prima dată, stângul sau dreptul. Dacă este mofturos când vine vorba de mâncare, asigură-te că este mereu un aliment pe care-l iubește pe farfurie. Oferindu-i opțiuni, îl vei ajuta să simtă că deține controlul.

Este garantat faptul că, dacă vezi întreaga sarcină de părinte ca pe un joc de putere, iar tu încerci să preiei mereu controlul asupra copilului, atunci va trebui să crești mereu această putere pentru a câștiga. Iar copilul va continua să se lupte, pentru a-ți arăta cine este, ce poate face și ce are nevoie de la tine. Or lupta nu este de folos nimănui.

Fericirea nu vine din încercarea de a-i face fericiți pe copii tot timpul

Pare evident, dar copiii mici sunt cei mai fericiți atunci când se simt în siguranță. Puțină empatie și validare a ceea ce simt îi ajută pe cei mici să înțeleagă ce simt, prin etichetarea emoțiilor. Așa că, atunci când rămâi fără cerealele preferate ale copiilor, reacția imediată ar fi să fugi și să cumperi. Dar dacă îi asculți pe copii și validezi ceea ce simt, le vei arăta că pot supraviețui acestei situații. Prin faptul că-i ajuți în aceste situații, le poți arăta că se pot descurca și singuri, ceea ce e mai important decât să le asiguri cerealele preferate la orice oră.

Despre cum putem fi cu adevărat alături de cei mic când se confruntă cu emoții negative citiți aici: Să nu ne mai temem de lacrimile şi crizele de furie ale copiilor!

Trebuie să se împiedice și să cadă

În timp ce părinții își doresc o lume perfectă pentru copiii lor, una fără denivelări și vânătăi, eșecuri și înfrângeri – au nevoie să se împiedice și să cadă pentru ca aceștia să devină ceea ce ne dorim ca ei să devină. Eșecurile îi învață pe cei mci să treacă peste adversitate, cum să devină flexibili și cum să dezvolte pasiune.

Creșterea și dezvoltarea sunt despre vulnerabilități, slăbiciuni și omisiuni, precum și greșeli. Un copil nu poate merge mai departe decât dacă face greșeli, prin încercări și erori. De asemenea, dacă nu te împiedici și cazi, nu îți poți asuma riscuri, iar viața este despre riscuri.

Calitățile care ne înnebunesc sunt cele pe care le dorim mai târziu

Independența, curiozitatea, pasiunea, perseverența și chiar încăpățânarea copilului tău te pot înnebuni la vârste mici. Acestea sunt trăsături care te fac să întârzii la o întâlnire și fac să pară că cel mic nu te ascultă. Însă acestea conțin și calitățile pe care vrei să le insufli copiilor, deoarece astea sunt cele care le vor permite celor mici să prospere în viitor.

Nu uita să ne dai un like pe Facebook pentru a fi la curent cu tot ce publicăm!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa