5 lucruri pe care nu să nu le faci niciodată pentru un adolescent

Adriana Moscu

Cum ți-i crești, așa îi ai! Tu știi ce să faci și ce nu pentru copilul tău, pe măsură ce crește? Iată 5 lucruri pe care un adolescent le poate face și singur.

“Mama-mpunge și eu trag/Aoleu, ce ie-mi fac!”, așa-mi spunea bunica de câte ori îmi era lene să duc un lucru la bun sfârșit, deși aveam vârsta și priceperea necesare pentru ceea ce trebuia să fac.

Când am devenit mamă, ani la rând am trăit cu sentimentul de vinovăție. Ba că nu fac suficient pentru copiii mei, ba că nu petrecem atât timp cât mi-aș dori împreună, ba că muncesc prea mult, ba că aș putea fi o mamă mai bună. Încă mai am această senzație dar, cu timpul, am învățat un lucru foarte prețios: că dacă îmi doresc copii care să devină adulți independenți, nu trebuie să le dau mură-n gură. Mai trebuie să-i las și pe ei să încerce să ducă la bun sfârșit ceva de unii singuri, fără ajutorul părinților. Desigur, lucruri potrivite cu vârsta lor.

Am tras linie și-am adunat, după care a rezultat că, la vârsta adolescenței, un copil poate face următoarele lucruri singur. Citește și spune-ne dacă ești și tu de acord.

  1. Un adolescent poate să-și spele singur hainele

Vrea să poarte dresuri (și nu colanți) și pe timp de iarnă? Asta înseamnă că trebuie spălate zilnic. Nu e nicio filosofie să le frece cu puțin săpun, să le clătească și să le pună la uscat. Sau, dacă are mai multe perechi, poate să aștepte 5 zile și să le pună pe programul scurt, la mașina de spălat.

Mai mult, adolescentul poate să-și sorteze singur hainele (e indicat să-i arăți tu, măcar o dată, cum să țină cont de textură și culori) și să le pună în mașina de spălat.

2. Un adolescent poate să-și calce singur hainele

Chiar nu e atât de greu pe cât pare. În adolescență, mama avea o singură uniformă școlară și o singură cămașă. Dar le spăla atât de des și le călca atât de bine, încât profesorii o dădeau mereu exemplu de curățenie și îngrijire. Iar la ședințele cu părinții, bunica era adesea întrebată de unde are bani pentru atâtea cămăși pentru fiica ei. Arată-i și tu cum să manevreze fierul de călcat și explică-i legătura dintre popularitate și felul în care arată o haină pe el. Sigur se va apuca de călcat mai repede decât ai preconizat.

3. Un adolescent poate să gătească singur

Dulciurile nu sunt deloc punctul meu forte, dar fac niște fursecuri pentru care mi s-a cerut mereu rețeta. Totuși, nu sunt dispusă să le fac atât de des precum are poftă de ele adolescenta mea. Până într-o zi, când m-am trezit, în timp ce eram la serviciu, cu un telefon de la copil, care mă ruga să-i dau rețeta de “biscuiței”. I-am dat-o și pot să spun că, de cele mai multe ori, îi ies chiar mai buni decât mie! Învață-ți și tu adolescenta sau adolescentul să prepare feluri ușoare – fursecuri, salate, omletă, pizza etc. În plus, stabilește o regulă: dacă întârzie seara la cină, și-o va prepara singur. Astfel, până va deveni adult, adolescentul va ști să gătească și altceva decât fast-food, atunci când mama nu va fi lângă el.

4. Un adolescent poate să plătească singur anumite lucuri

Ioana mea știe că, de la 16 ani, va putea munci part-time în vacanță și de-abia așteaptă. Sincer, și eu, mai ales că am mai puțin de doi ani de așteptat. Până atunci, a învățat să facă economii. De câte ori își dorește ceva pe care eu îl încadrez la categoria “moft”, e liberă să folosească din propriile economii. Ba, chiar m-a împrumutat și pe mine de câteva ori. Bineînțeles că i-am dat banii înapoi cât de repede am putut. Mă bucură însă că preferă să agonisească, mai mult decât să cheltuie. Astfel, economiile ei cresc constant și, odată cu ele, și independența și conștiința valorii banilor.

5. Un adolescent poate să-și facă singur curat în cameră

De fiecare dată când nu-și găsește lucrurile, îi reamintesc că, dacă le-ar ține ordonat, nu s-ar mai lovi de această problemă. Lasă-ți adolescentul să-și facă singur patul, să-și așeze singur hainele în dulap și să dea cu aspiratorul prin cameră. Desigur, îl mai poți ajuta și tu când are prea mult de învățat pentru școală.

Nu e ușor să fii părinte de adolescent și, mai mult, nu e ușor să fii în pielea unui adolescent. Fii prezent alături de el și ajută-l de câte ori are nevoie. Nu-l certa când greșește, dar arată-i cum să învețe din propriile greșeli. Și asigură-te că știe că, deși nu ți se pare potrivit să faci totul în locul lui, îl vei iubi întotdeauna necondiționat.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Foto: istockphoto.com

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa