5 lecţii de viaţă de care copiii au mare nevoie

Magda Popescu
lectii de viata

Cele mai valoroase lecţii de viaţă pe care le poate experimenta un copil încep cu mult timp înainte ca acesta să învețe să scrie, să citească sau să numere. Acestea se învață chiar de la naștere și contribuie la dezvoltarea inteligenței emoționale, acea abilitatea de a interpreta, de a înțelege și de a răspunde la propriile noastre emoții, dar și la emoțiile altora.

Acest set de deprinderi ar putea face cea mai mare diferență în dezvoltarea și bunăstarea copilului. Iată care sunt aceste abilități și cum pot fi ele încurajate, conform motherandbaby.co.uk.

Atenția la propiile nevoi și la propria persoană

Bebelușii tind să fie fericiți în mod implicit. Dar, pe măsură ce creștem, cu grijile care ne acaparează, ne pierdem capacitatea de a fi atenți la emoțiile și trăirile noastre. Este o deprindere importantă, care poate fi accentuată la copiii noștri. În timpul plimbărilor prin parc, cere-i copilului să observe totul în jurul lui și să descrie ceea ce vede, ceea ce aude, ceea ce simte. Este un exercițiu ce atrage atenția copilului asupra lui și ajută la construirea unor amintiri frumoase și vii.

Bunătatea

Copiii buni sunt mai sociabili și își fac prieteni mai ușor. Cele mai recente cercetări sugerează că amabilitatea este o caracteristică intrinsecă și pur și simplu trebuie să fie doar întărită. Acest lucru se poate face prin joacă. Puteți inventa jocul ”așa este prietenul meu”, copiii fiind încurajați să spună lucruri uimitoare despre prietenul/fratele său. Caracteristicile pozitive îi fac pe copii să se simtă bine și îi antrenează pentru a-și exprima bunătatea și în situații reale.

Capacitatea de a asculta

Dacă vă faceți timp pentru a asculta copilul, cel mai probabil va urma și el exemplul și va deveni un bun ascultător. Așadar, atunci când copilul are ceva important (pentru el) de spus, opriți-vă din activitatea pe care o desfășurați și acordați-i atenție. Repetați subiectul discuției, pentru a-și da seama că ați ascultat. Va fi o lecție importantă de politețe.

Curiozitatea

Copiii sunt în mod natural curioși. Știm că poate fi obositoare întrebarea ”de ce” repetată la nesfârșit, însă acesta este modul în care ei explorează lumea. Încurajați-i să întrebe ceea ce nu știu și ceea ce nu înțeleg prin răspunsuri atractive și sincere.

Empatia

Empatia este un sentiment greu de acceptat, mai ales pentru un copil mic, deoarece el se simte centrul universului pentru că noi, părinții, chiar așa îi considerăm- centrul universului nostru. Nu e nimic rău în asta, însă empatia este foarte importantă în societate, de aceea este bine să îi definim emoțiile și sensurile lor. Jocurile cele mai utile sunt cele cu jetoane sau cu cărți. Se explică starea personajului și cauza: „Sam este supărat pentru că Toby i-a luat jucăria fără să-l întrebe”. Apoi îi puteți pune o întrebare care cere copilul să empatizeze: „Cum îl putem ajuta pe Sam să se simtă mai bine?”. Așa află că îl putem ajuta într-un fel pe copilul supărat și va încerca să găsească o soluție. Va empatiza!

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa