4 jocuri haioase prin care putem să-i facem pe copii mai conștienți

Cristina Călin, redactor
exerciții-haioase

Studiile arată că învățându-i pe copii tehnici de meditație putem să le creștem abilitatea de a se concentra, de a-și controla trantrumurile și de a lua decizii sănătoase, potrivit standard.co.uk.

Cum învață copiii să fie autonomi și cum îi putem stimula?

Capacitatea unui copil de a fi conștient de ceea ce se întâmplă cu el, mindful—termen folosit de literatura de specialitate  -, a început să fie din ce în ce mai atent studiată de specialiștii din domeniu.

Ce presupune ea mai exact? Este simplu. Reprezintă atenția la prezent pentru a ne putea îmbunătăți sănătatea psihică. Pentru Jason Moore, expert în conștientizare, înseamnă să știi tot timpul ce se întâmplă cu tine și în jurul tău.

”Este o tehnică prin care îți înveți mintea și gândurile să fie acolo unde ești tu. Meditația zilnică te ajută să iei decizii clare legate de ceea ce îți poate afecta viața. Fiind atent la modul în care respiri, poți să înlături moduri vechi de gândire și să te folosești doar de experiență pentru a merge mai departe”, spune Moore.

Conștientizarea este utilă și pentru a ține un echilibru între viața profesională și cea de familie. Deciziile luate nu vor fi bune doar pentru tine, ci și pentru cei din jur.

5 obiceiuri zilnice care ajută la construirea unei relații solide cu copilul

De ce este importantă conștientizarea pentru copii?

Cel mai important câștig atunci când îi înveți pe copii să fie conștienți încă de la vârste fragede este ideea că ei sunt stăpâni pe gândurile și ideile lor.  Conștientizarea ne învață multe lucruri, dar mai ales cum să depășim momentele dificile, în loc să le ignorăm. Copiii devin mai puternici pentru că știu că au o tehnică prin care își păstrează calmul și relaxarea.

Un studiu realizat în 2015 pe elevi de 10 și 11 ani care au participat timp de 4 luni la un program de meditații a arătat că aceștia au avut la final o memorie mult mai bună, li s-au îmbunătățit funcțiile cognitive, au fost mai flexibili și au avut și rezultate mai bune la matematică.

Comportamentul irațional al copiilor sau cum să răspunzi la ”vreau cana roșie acum!”

4 jocuri haioase de încercat acasă

Specialiștii recomandă exersarea tehnicilor de conștientizare, iar acest lucru poate fi făcut și acasă prin jocuri haioase.

Exerciții de respirat cu burtica

Acest exercițiu este foarte bun mai ales dacă ai un copil cu probleme de somn sau care nu își poate păstra calmul. Roagă-l să se întindă pe spate și să își pună mâinile pe burtică. Atunci când respiră, cere-i să observe cum mâinile i se ridică și i se lasă în jos. Trebuie să se concentreze pe această mișcare și pe respirație și pe nimic altceva.

Borcanul cu fericire

Poți folosi orice fel de borcan sau de cutie. De fiecare dată când în viața lui se întâmplă ceva frumos sau ceva care îl face să zâmbească, roagă-l să deseneze o față zâmbitoare și să scrie motivul pe o bucată de hârtie colorată, să o împăturească și să o pună în borcan. De fiecare dată când copilul se va simți trist, debusolat, luați câte un bilețel și citiți-l. Sigur îi vei readuce zâmbetul.

Cum i-am dat puterea înapoi copilului meu

Detoxificare digitală

Este cea mai simplă cale de a explora conștientizarea. Roagă-l pe cel mic să renunțe pentru o seară la tot ce înseamnă gadget. Petreceți-vă timpul împreună, citind o carte sau făcând ceva ce vă place amândurora.

Exercițiu de bucurie

La sfârșitul fiecărei zile, înainte de culcare, roagă-l pe cel mic să-ți spună cinci motive pentru care este este bucuros. Dacă are mai multe, nu îl opri! Important este să fie minumum cinci, astfel încât să se poată culca încărcat cu energie pozitivă.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa