4 calitati ale bonei perfecte

TOTUL DESPRE MAME

Pana in momentul de fata, nu am avut nevoie de o bona pentru fiul meu (mi-am permis luxul de a sta eu cu el pana acum o luna si de atunci este in grija bunicilor paterni de care sunt foarte multumita), dar daca ar fi trebuit sa caut o bona as fi cautat o singura calitate: sa fie perfecta :).

Dar sa vedem de ce are nevoie o bona pentru a fi perfecta pentru copilul tau.

1. Sa-i placa sa lucreze cu copiii

Toate mamicile care am stat de vorba si care au gasit bonele potrivite pentru copiii lor au declarat ca au cautat in primul rand persoane cu aceasta calitate. Georgiana este mama a doi baieti de 6, respectiv 4 ani, si are bona de cand l-a nascut pe cel de-al doilea – aceeasi bona – si e foarte multumita de ea. Cel mai mult ii place ca e vesela si ca ii antreneaza pe baieti in tot felul de jocuri.

Ana Derumeaux este manager la Scufita Rosie – serviciu de babysitting, infiintat de Crucea Rosie Romana, care ofera ingrijire la domiciliu pentru copii intre 0-12 ani, in Bucuresti. Invitata in emisiunea Totul despre Mame, la intrebarea “Ce calitati trebuie sa aiba o bona?”, aceasta a pus pe primul loc placerea lucrului cu copiii.

2. Sa aiba calitati umane

Ana Derumeaux spune ca o bona trebuie sa aiba calitati umane, sa fie calma si afectuoasa cu copiii. Mihaela este mamica unei fetite de doi anisori si acum cateva luni, dupa indelungi cautari, a gasit in final persoana potrivita care sa aiba grija de copilul ei cand ea nu este acasa. Povesteste ca pentru ea cel mai mult a contat reactia celei mici si, evident, a bonei la prima intalnire: “S-au vazut, s-au placut si au ramas impreuna”. Ii place ca bona are foarta multa rabdare si este foarte grijulie si atenta cu fetita.

3. Sa prezinte incredere

In general, parintii cauta o persoana de incredere pentru a avea grija de copii. Ana Derumeaux spune ca foarte des parintii care apeleaza la serviciul Scufita Rosie intreaba daca pot avea incredere in bona respectiva. De obicei, cei care apeleaza la alte metode de recrutare a unei bone, fie ca este vorba despre un anunt postat (pe un site, la un ziar), fie ca este vorba de un zvon raspandit printre cunoscuti, se intalnesc chiar si de cateva ori pentru a cunoaste mai bine persoana. Majoritatea sunt interesati sa stie daca are familie, daca a mai lucrat cu copiii, daca este mama, etc.

In cazul bonelor de la Scufita Rosie, calificarea si recrutarea s-a facut deja si serviciul garanteaza parintilor pentru persoanele pe care le recomanda.

4. Sa aiba pregatirea necesara

In Romania exista o lege conform careia, pentru a practica aceasta meserie, esti obligat sa ai certificarea profesionala. Bonele din cadrul serviciului Scufita Rosie trec printr-o serie de evaluari psihologice din partea asistentului social al Crucii Rosii si din partea medicului care atesta starea de sanatate. Daca indeplinesc criteriile si sunt apte sa urmeze calificarea, atunci Crucea Rosie, prin serviciul Scufita Rosie, organizeaza cursul de calificare de 360 de ore, acreditat de CNFPA (Consiliul National de Formare Profesionala a Adultilor). Competentele bonelor sunt garantate de Crucea Rosie Romana, iar serviciile de babysitting se deruleaza respectand valorile si principiile Crucii Rosii Internationale.

“Acest curs care are si componente de acordarea masurilor de prim ajutor, si psihologia copilului, si dezvoltarea pe varste a unui copil. O bona trebuie sa stie ce sa-i propuna unui copil. De exemplu, sa stie jocuri care sa-i stimuleze limbajul daca e la varsta la care isi formeaza limbajul, sa stie sa educe si sa-i transmita niste valori pozitive.” a mai declarat Ana Derumeaux in emisiunea Totul despre Mame.

Vivi Floricica

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa