13 semne că ești un părinte toxic și nici nu îți dai seama

Anca Vlad

Majoritatea părinților fac tot posibilul pentru a le asigura copiilor lor o creștere sănătoasă și fericită, dar chiar și așa pot face, neintenționat, greșeli care să aibă ca rezultat dezechilibre emoționale ale copiilor.

Din nefericire, unii părinți  trec peste granița greșelilor accidentale și ajung în categoria părinților toxici. Indiferent dacă un părinte este toxic intenționat sau nu, unele modele comportamentale pot cauza atât de multe pagube emoționale unui copil încât acesta poate fi afectat și după ce a ajuns la vârsta maturității.

Daca ai trecut, când erai copil, prin una dintre situațiile următoare, șansele sunt ca unul sau ambii tăi părinți să se fi numărat printre părinții toxici. Caracteristici ale unui părinte toxic:

Nu reușesc să îți ofere confirmare și siguranță

Unii oameni consideră că a arata o iubire scorțoasă, cu mai puține dovezi de căldură și empatie, este un mod esențial de a se asigura că și copiii lor se vor descurca singuri în viitor. Dacă ai avut acest tratament în mod regulat, poți, probabil, să crezi că așa este normal și de aceea ai reușit ca adult. Totuși, dacă acum simți că ai unele dificultăți de adaptare, sunt șanse mari ca aceasta să fie urmarea eșecului părinților tăi de a-ți oferi confirmare și siguranță.

Sunt excesiv de critici

Toți părinții critică uneori. Un părinte toxic, însă, cade în extrem, criticând tot ceea ce face copilul sau. Părinții pot crede că fac acest lucru pentru a se asigura că micuții lor vor evita să facă greșeli majore. Din nefericire însă, acest comportament nu face decât să dezvolte în mintea copilului un sentiment de autocritică ce poate să îl schilodească psihic ca adult.

Îți cer atenția

Parinții toxici îi transformă deseori pe copii în substitutul părinților lor, cerându-le mereu atenția. Deși acest lucru poate fi văzut ca un mod de a crea o legatură între părinți și copii, în realitate este vorba despre o relație parazitară, care necesită prea mult timp și energie din partea copilului, în timp ce acesta ar trebui să se concentreze pe învățarea propriilor abilități. Deși poate fi dificil uneori, părintele echilibrat îi va da copilului suficient spațiu pentru a crește și a fi copil, fara să ceară în mod constant interacțiune pentru a satisface propriile nevoi.

Fac glume „toxice” despre tine

Toți părinții fac ocazional glume la adresa copiilor lor, dar când aceste glume devin un obicei, poate fi o problemă. Nu trebuie să accepți un astfel de comportament doar pentru că părinții tăi au făcut mereu glume legate de greutatea sau înalțimea ta. În fond, aceasta este o tactică de subminare ce te poate face să nu te simți bine în pielea ta. Dacă un părinte are motive reale de îngrijorare față de copilul său, acesta ar trebui să fie sincer, în loc să faca glume răutacioase sau să critice.

Te învinovățesc pentru comportamentul inadecvat

Ai crescut crezând că părinții tăi au fost abuzivi fizic și emoțional pentru că ai meritat asta? Dacă da, atunci este foarte prosibil ca tu să justifici comportamentul inadecvat al altora că fiind ceea ce meriți. Părinții toxici pot suci orice situație în favoarea nevoilor lor, iar acest lucru le lasă copiilor două alternative: să accepte că părinții lor greșesc sau să interiorizeze această vină. În cele mai multe dintre cazuri, chiar și cei care sunt adulți acum aleg a doua variantă.

Nu îți dă voie să exprimi emoții negative

Părinții care refuza să hrănească nevoile emoționale ale copiilor lor și nu rezolvă emoțiile negative creează pentru copilul lor un viitor în care acesta nu poate exprima ce nevoi are. Nu este nimic greșit în a ajuta copiii să vadă partea bună a fiecărei situații. Totuși, respingerea totală a emoților negative poate duce la depresie și îi face pe copii să nu poată înfrunta situațiile negative ca adulți.

Își sperie chiar și copiii adulți

Respectul și frica nu merg mână în mână. De fapt, copiii care se simt iubiți, susținuți și apropiați de părinți vor fi probabil fericiți ca adulți. Deși e nevoie de limite și reguli în relația părinte-copil, părinții non-toxici nu vor folosi cuvinte sau acțiuni dăunătoare psihicului. Copiii nu ar trebui să fie respectuoși de frică, iar, ajunși adulți nu ar trebui să ajungă să fie neliniștiți de câte ori sună sau le scriu părinții.

Citește și cartea Laurei Markham, ”Părinți liniștiți, copii fericiți” și află cum poți deveni părintele calm de care copilul tău are nevoie.

Își pun propriile sentimente pe primul loc

Părinții pot crede că, în ceea ce privește familia, sentimentele lor ar trebui să fie pe primul loc, dar acesta nu este un mod sănătos de a dezvolta relații pozitive. Deși părinții vor lua deciziile finale în toate cazurile, de la meniul de la cină la planurile de vacanță, este necesar ca aceștia să ia în considerare sentimentele și părerile tuturor, inclusiv ale copiilor. Persoanele toxice îi forțează în mod constant pe copii să își reprime nevoile pentru a le îmbrățisa pe cele ale părinților.

Folosesc vina și banii pentru a te controla

Orice copil a avut experiența invinovățirii din partea părinților săi, dar cei toxici recurg la această tactică în mod regulat. Chiar și ca adult, părinții tăi te pot controla prin a-ți oferi cadouri scumpe pentru că apoi să îți ceară ceva în schimb. Dacă eșuezi în a face ceea ce vor, aceștia vor încerca să te facă să te simți vinovat pentru că „au facut atât de multe pentru tine”. Părinții echilibrați emoțional știu că fiul/ fiica nu le datorează nimic în schimbul banilor sau cadourilor, mai ales dacă acestea nu au fost cerute.

Îți oferă tratamentul tăcerii

Poate fi dificil să vorbești cu cineva atunci când ești nervos, dar să nu vorbești cu un copil și să aplici tratamentul tăcerii este imatur și dăunător. Aplicarea acestui tratament pasiv-agresiv distruge orice fel de relație și îl face pe cel care îl primește să se simtă presat să rezolve situația, chiar dacă nu a facut nimic rău. Dacă un părinte este prea nervos pentru a avea o conversație rațională, acesta ar trebui să se scuze pentru câteva minute în loc să își ignore copilul.

Te fac răspunzător pentru fericirea lor

Dacă unul dintre părinții tăi ți-a spus de multe ori că a renunțat la atât de multe lucruri pentru tine în detrimentul propriei fericiri, atunci acesta îți inoculează așteptări ireale legate de rolul tău în viața lui. Niciun copil nu ar trebui să fie răspunzător pentru fericirea părinților săi. De asemenea, părinții nu ar trebui să ceară niciodată că cei mici să renunțe la ceva ce îi face fericiți doar pentru a egala scorul. O astfel de obligație îi va face pe copiii adulți să nu înteleagă că suntem răspunzători pentru propria fericire.

Eliminarea oamenilor toxici din viața ta poate parea imposibilă, mai ales dacă unul dintre aceștia este părintele tău. Dacă nu acționezi totuși, îți va fi mult mai greu să corectezi răul psihic și emoțional făcut când erai copil. În plus, orice părinte toxic care se recunoaște în cele 13 puncte ale acestui articol, poate apela la ajutorul unui terapeut pentru a-și repara relația cu copiii.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa