12 lucruri adevărate despre vârsta de 3 ani

Ramona Dinescu

Vârsta de 3 ani este caracterizată de un vârtej guraliv, un comportament independent, multe glume, câteva accidente legate de nevoile fiziologice și multă drăgălășenie față de părinți.

Iată cum stă treaba cu copiii de 3 ani: nu mai au doi ani, dar nici măcar nu sunt aproape de 4 ani. Toate activitățile acestei perioade îi plasează pe copiii de 3 ani într-un timp în care sunt în căutarea independenței, în care pun un milion de întrebări și se joacă jocuri de rol la un alt nivel. Iată câteva adevăruri despre vârsta de 3 ani, adunate de la mame de la specialiștii de la fisher-price.com și experimentate de mine, mamă a unui copil de 3 ani și a altuia care a avut trei ani de curând.

1.       La 3 ani, totul prinde sens!

Numerele, formele și culorile nu mai sunt demult concepte străine. Copiii încep să fie înțeleși și să comunice și celorlalți cunoștințele lor, pe tot parcursul întregii zile. Bravo, părinți!

2.       Însă, încă mai vorbesc cu jucăriile

Chiar atunci când ești pe cale să te convingi că micuțul tău pare să fie un geniu, este timpul să-ți amintești că de fapt nu este decât un copil de 3 ani. Și chiar atunci când anunță cu voce tare că nu mai vrea să doarmă la prânz pentru că este prea ocupat, iar somnul de prânz este plictisitor, este posibil să se antreneze într-o conversație cu jucăria sa preferată.

3.       La 3 ani încep să se transforme în mici comedianți

Înainte de asta ai râs cu bebelușul tău și ai râs în fața lui pentru că era doar un bebeluș și, neintenționat era foarte amuzant. Dintr-o dată, copil devine un circar cu acte în regulă ce ne va face să râdem cu poftă cu mișcările sale ilare de dans, cu cântecele pe care le cântă și cu mișcările dramatice de super erou.

4.       La 3 ani, vorbesc foarte, foarte, foarte mult

Dacă liniștea este o virtute, este în mod clar una care nu are loc în casa ta. Un copil de trei ani are foarte multe lucruri de spus și uneori vei simți nevoia să-i spui să ia o pauză pentru că nu va putea să scoată deodată pe gurița sa micuță toate acele lucruri super importante pe care le are de spus și pe care tu „trebuie să le asculți imediat, chiar acum, te rog, te rog, te rog!”.

5.       Foarte, foarte multe întrebări!

De ce mâncăm micul dejun? De unde apar dinții? De ce mi-a adus Moș Crăciun o mașinuță roșie? Unde e tati? Ce înseamnă muncă?

Multitudinea de întrebări la care trebuie să faci față în fiecare zi reprezintă de fapt un lucru bun deoarece acest lucru înseamnă că al său creier funcționează cu o milă pe minut și devine mai deștept cu fiecare întrebare pe care o formulează. Însă existe momente în care vrei să pregătești o cană cu lapte fără să explici de unde vine laptele, unde trăiesc văcuțele și de ce nu ești fermier. Și ce crezi? Întrebările se pot repeta la nesfârșit.

6.       Domnișoara sau domnișorul independență devine din ce în ce mai curajos cu fiecare minut

Pentru că-i place să fie independent, copilul de 3 ani se va manifesta ca atare și va încerca să facă totul singur. Indiferent dacă tu te grăbești să pleci la serviciu și el vrea să se încalțe singur pentru că „poate” iar acest lucru pare să dureze o veșnicie, trebuie să-l lași pentru că, altfel, poți avea de-a face cu o criză de isterie. Chiar dacă are 3 ani, crizele de isterie mai pot dura un timp. Așa că va vrea să se îmbrace singur, să se spele singur, sau, cum face copilul meu cel mic, să care singur toate bagajele.

7.       Nu prea mai vrea să doarmă la prânz

Undeva între 3 ani și 4 ani, copiii încep să nu prea mai aibă nevoie, sau să nu mai dorească să doarmă la prânz. Iar atunci când dorm, se poate să fie extrem de vioi până la 10 seara, dacă nu și mai târziu invocând motive cum că le este sete, foame, fac pipi și mai vor o extra poveste. Iar dacă nu dorm la prânz, până la cine sunt accidentați grav din cauza oboselii și nu te mai înțelegi cu ei. Singura soluție este ca fiecare mamă să urmeze indiciile oferite de copilul său pentru a ști dacă este cazul sau nu să-i permită să nu doarmă la prânz.

8.       La 3 ani, imaginația nu cunoaște limite

Dacă până acum împingea o mașinuță pe parchet și scotea un „brum-brum”, acum poate face un întreg scenariu precum mami este un dinozaur, tati este mașinuța roșie și o cărămidă de Lego este bebelușul. Mințile lor mici și creative par să explodeze la o intensitate maximă, iar jucăriile obișnuite se pot transforma într-un film pe care nu-l poți rata.

9.       Antrenamentul la oliță a avut succes? Te poți aștepta și la un regres.

Accidente se mai pot întâmpla, indiferent dacă copilul a învățat să folosească olița în numai 2 zile. Însă, pot fi și momente în care să-și dorească să se întoarcă la scutec și să-ți arate acest lucru insistent.

10.   Totul este o negociere

Acum că cel mic are un vocabular bogat și poate exprima tot ceea ce simte, știe și ce înseamnă să negociezi până la vârsta de 3 ani. Știe că poate cere ceva în schimbul acțiunii de a fi drăguț cu fratele său mai mic.

Dar poate cea mai frumoasă parte a vârstei de 3 ani este aceea că este extrem de iubitor, drăgăstos și atent cu persoanele dragi lui. Este mai lipicios și mai pupăcios ca niciodată.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Te-ar mai putea interesa