11 semne care arată că micuțul tău este agresat la școală

Daniela Ghiorghe
agresat la școală

De multe ori, un copil care este agresat la școală poate ascunde acest lucru părinților. De aceea, este important să știți să recunoașteți semnele agresiunii și să interveniți imediat.

Pe lângă abuzul fizic, bullingul poate să includă și violență verbală (batjocorire, tachinări sau înjurături), abuz emoțional (excluderea socială, intimidarea sau bârfa) și abuzarea online  prin social media sau prin telefon), arată familyeducation.ro. Mai jos găsești 11 semne care ar trebui să îți ridice întrebări cu privire la ceea ce i se întâmplă celui mic la școală.

Ce comportament al copilului nu trebuie ignorat?

Semne fizice

Cel mai evident semn că cel mic este abuzat este reprezentat de urmele apărute inexplicabil pe corp, precum vânătăile, juliturile și alte răni. Ar trebui să îți atragă atenția dacă micuțul începe să poarte mâneci lungi des, până și atunci când e cald, pentru că ar putea să încerce să ascundă ceva. Durerile de cap sau de stomac pot de asemenea să fie un semnal de alarmă, mai ales dacă apar frecvent. Stresul bullingului poate fi cauza.

Pierderea sau stricarea bunurilor personale

Copiii pot fi neîndemânatici câteodată, toți știm asta. Dar dacă micuțul tău vine în mod constant acasă cu haine rupte, pantofi lipsă sau cărți rupte, acest lucru poate însemna ceva mai mult.

Obiceiuri ciudate la baie

Copilul tău așteaptă să ajungă acasă pentru se duce la baie? Deși acest lucru pare straniu, este un posibil semn că este agresat. Toaletele din școli nu sunt supravegheate, așa că devin un loc periculos pentru cei mici.

Pierderea rapidă a prietenilor

Există șanse foarte mari să îi știi majoritatea prietenilor – copiii cu care își petrece timpul după școală, cu care își face temele și pe care îi sună în fiecare seară. Ar trebui să fii atentă dacă, din senin, cel mic nu mai vorbește cu prietenii apropiați. Poate fi un semn că a fost exclus din grup.

Schimbarea obiceiurilor legate de mâncare

Majoritatea copiilor vin acasă pregătiți să mănânce o gustare, însă dacă al tău vine acasă hămesit, poate fi din cauză că nu a mâncat deloc la școală. Cele mai multe dintre agresiuni au loc în timpul pauzelor, atunci când cei mici mănâncă. În plus, pierderea apetitului pentru mâncare poate fi cauzat de stres emoțional.

Schimbări drastice în privința încrederii în sine

Toți copiii au perioade în care se simt mai încrezători sau nu, însă o schimbare dramatică în personalitatea copilului tău și a încrederii în sine ar trebui să ridice un semn de întrebare. Un copil care vine în mod constant acasă trist, depresiv sau cu semne că ar fi plâns ar putea să se confrunte cu niște probleme la școală.

De ce ascund copiii lucruri și nu ne spun totul?

Comportament distructiv

Încrederea în sine scăzută și depresia care provin în urma maltratării pot face un copil să se gândeasă să-și facă singur rău. Acesta este un semn foarte important care ar trebui să-i facă pe părinți să apeleze la un psiholog.

Scăderea notelor

Desigur că nu toți copiii sunt entuziasmați în privința școlii, însă dacă cel mic evită meargă la școală sau se preface că este bolnav în mod constant, înseamnă că se întâmplă ceva. De asemenea, scăderea notelor și a concentrării la clasă pot indica o problemă.

Evitarea mediului online

În această era tehnologizată, agresarea are loc și online. Dacă micuțul este mai mereu supărat după ce a fost online sau după ce își folosește telefonul, poate că este agresat prin aceste canale.

Schimbarea obiceiurilor

Fii atentă în cazul în care apar schimbări bruște în privința comportamentului micuțului, cum ar fi dacă nu se mai duce la antrenamentele sportive sau dacă lipsește la activitățile extracuriculare. În acest fel, ar evita contactul cu cei care îl supără.

Dificultăți în privința somnului

Insomnia, coșmarurile frecvente sau udarea patului pot fi semne că ceva se întâmplă în viața copilului tău. Dacă aceste probleme sunt combinate cu alte semne pe care le-am menționat mai devreme, atunci în mod sigur copilul tău suferă.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa