Alternative la pedeapsă. 10 metode educative pentru copii

Simina Bădică
10 alternative la pedeapsă
În articolul de mai jos îți propunem 10 alternative la pedeapsă la care poți apela atunci când te simți depășit, și totuși nu vrei să-ți pedepsești copilul.

Mulți dintre noi suntem conștienți de faptul că pedepsele funcționează doar pe termen scurt și ne rănesc copiii pe termen lung. Cu toate acestea, mulți dintre părinți mărturisesc că ar face orice să renunțe la pedepse, dar uneori „nu mai știu ce să facă”. În articolul de mai jos îți propunem 10 alternative la pedeapsă.

Poți apela la ele atunci când te simți depășit, dar vrei să îți educi copilul fără pedepse.

Vino pe 11 mai 2024 la Palatul Camerei de Comerț și Industrie București (strada Ion Ghica nr. 4 –zona Universitate) la Conferința ”Copilul și emoțiile lui. Cum să crești un copil fericit și independent” pentru a afla cum să înveți să decriptezi emoțiile copilul tău și cum să construiești cu el o relație echilibrată și sinceră pe termen lung. Despre limite puse în mod sănătos, fără amenințări și recompense îți va vorbi Diana Vijulie –psihoterapeut și psiholog, despre cum să reacționezi pozitiv când copilul reacționează negativ îți va oferi soluții Otilia Mantelers—psiholog. Despre cum putem folosi tehnologia în mod inteligent va vorbi Alin Chiriac—expert marketing IT, fondator AdFabers.org. Bilete și mai multe detalii AICI – https://bit.ly/3UpsJRt

Alternative la pedeapsă. De ce ne pedepsim copiii deși nu credem în pedepse?

Mulți dintre părinții zilelor noastre cunosc prea bine efectele dăunătoare pe termen lung ale pedepselor, precum și înșelătoarele efecte pe termen scurt. Da, fiul meu își va face până la urmă temele dacă îi restricționez accesul la jucării și îl ameninț că nu va putea merge la ziua de naștere a celui mai bun prieten. Dar își va face el tema și a doua zi, va învăța ceva din acele exerciții, va putea să dezvolte un interes crescut pentru măcar una dintre materiile școlare? Nu, pentru că școala și învățatul au devenit deja o pedeapsă în sine.

Chiar dacă știm asta, de multe ori, din cauza propriilor experiențe din copilărie (când pedeapsa și recompensa erau formula de aur, nu-i așa?) nu reușim să găsim alternative pentru „Îți închid desenele dacă nu te oprești acum din urlat!”

Dar iată 10 idei, recomandate de psihologul Aletha Solter, expert în ataşament, traumă şi disciplină non-punitivă și fondatoarea Institutului Aware Parenting, pentru a înlocui cu succes pedepsele.

Alternative la pedeapsă. 10 lucruri pe care le pot face în loc să îmi pedepsesc copilul

Caută nevoia reală!

La coadă la supermarket, un copil de trei ani se plictisește și începe să arunce alimentele din căruț. Dacă poți să anticipezi această situație și să satisfaci nevoia copilului tău de a fi activ (oferindu-i o jucărie în timp ce stă la coadă, cântând un cântecel cu el), atunci poți să eviți momentul în care ai fi tentat să îl pedepsești.

Oferă-i informații și argumente

Dacă nu vrea să meargă de mână pe stradă, explică-i cât este de periculos înainte de a-l amenința că vă întoarceți acasă dacă nu te ascultă. Este posibil să dureze destul de mult până când va accepta explicațiile tale, dar nu îți pierde răbdarea! Educația nu se face de pe o zi pe alta.

Caută sentimentul nemărturisit

Un copil lovind un alt copil exprimă de cele mai multe ori o frustrare din afara relației cu acel copil. Înainte de a-l pedepsi pentru că a lovit un alt copil, încearcă să afli ce l-a făcut atât de furios în acea zi (poate a fost lovit și el mai devreme de un alt copil, poate a simțit că l-ai ingnorat toată ziua, poate se adaptează mai greu la grădiniță decât ai fi crezut?).

Alternative la pedeapsă. Schimbă mediul

Cutia cu farduri este răvășită odată la două zile și rimelul tău este întins periodic pe faianța din baie? Schimba locul cutiei cu farduri! E normal ca un copil să fie atras de o astfel de cutie cu comori: e atât de colorată și miroase atât de bine! În plus, și tu te joci în fiecare dimineață cu ea!

Găsește alternative pentru activitatea care te deranjează

Bucătăria nu este un loc potrivit pentru o cursă de mașini, dar spune-le că pot face asta și mai distractiv pe holul cel lung al casei.

Alternative la pedeapsă. Construiește o alegere în loc să dai un ordin

În loc de „Mergem la grădiniță!” încearcă: „Vrei să mergem cu tramvaiul sau pe jos azi la grădiniță?” Funcționează 90% din cazuri, garantat!

Arată-i cum vrei să se poarte. Folosește acțiunea, nu doar cuvintele

Mai ales pentru copiii mai mici, e important să te vadă pe tine mirosind o floare în loc să o smulgi. Te va imita cu siguranță!

Alternative la pedeapsă. Vorbește-i despre sentimentele tale!

Sunt foarte obosită și mă supără că trebuie să strâng jucăriile tale din toată casă. Crezi că ai putea să duci o parte din ele la tine în cameră?”. Nu aștepta până când nu mai poți…

Scoate copilul din situație (dacă lovește un act copil, de pildă) și stai cu el până se linistește

Oferă-i șansa să plângă, să vorbească și poate vei afla ce l-a înfuriat cu adevărat și a determinat agresivitatea.

Alternative la pedeapsă. Ia-ți un time-out de părinte!

Furia poate fi o emoție orbitoare. Ca și în relația cu adulții, când simți că ești cuprins de furie oprește interacțiunea cu copilul, ieși din cameră, respiră, fă câțiva pași afară, revino după 5 minute și încearcă oricare din alternativele de mai sus!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa