Probabil că ai în jurul tău adulți care ”vapează” și spun că e un mod de a fuma sigur. Probabil că ai văzut chiar și tineri sau copii care fumează țigări vape, unii chiar cu acordul părinților, cu justificarea că nu au nicotină și ”doar se prostesc și ei”. Adevărul este că nu este nici sigur, și nici „mai sănătos”. Nici pentru adulți, cu atât mai mult pentru copii. Medicii atrag atenția că efectele vapatului pot fi foarte severe, plămânii fiind puternic afectați.
Țigările electronice (numite și e-țigări sau vape) trec pentru mulți ca fiind o alternativă sigură la țigările tradiționale. De unde a apărut această idee este neclar. Un raport recent al Chirurgului Șef al SUA, Jerome Adams citat de WbMD.com spune că utilizarea țigărilor electronice este „o problemă majoră de sănătate publică”. El a precizat că fumatul de țigări electronice în rândul tinerilor este ca o epidemie, mai ales că în 2019 au fost depistate 530 de cazuri de boli grave de plămâni asociate vapatului și s-au înregistrat și 9 decese.
Adolescenții și dependența de vapat
Vapatul a devenit parte a unui stil de viață pentru adolescenți. Potrivit unui studiu publicat în JAMA Network Open, tinerii care vapează o fac încă din primele 5 minute de după ce s-au trezit, cu 10% mai mulți decât în 2017. „Această creștere poate reflecta utilizarea în creștere a nicotinei pentru auto-medicație, ca răspuns la creșterea depresiei adolescenților, anxietății, a ticuriloe și a tendințelor suicidale care au crescut în timpul pandemiei de COVID-19”, spune studiul realizat de cercetători de la San Francisco și Massachusetts General Hospital.
Food and Drug Administration din SUA raportează o creștere alarmantă cu 900% a consumului de țigări electronice în rândul elevilor de liceu din 2011 până în 2015. Numărul elevilor de liceu care le folosesc a crescut cu 78% doar în 2015.
Statistici privind țigările vape în România
Studiul Global privind tutunul la tineri (GYTS 2017) efectuat în România pe un eșantion reprezentativ de 4 395 elevi de 13- 15 ani din clasele 6-8 a evidențiat faptul că 14,6% dintre elevi (16,4% dintre băieți și 12,5% dintre fete) consumau produse din tutun; 8,6% dintre elevi (9,8% dintre băieți și 7,3% dintre fete) fumau țigarete. 3,1% dintre elevi, (3,8% dintre băieți și 2,3% dintre fete) utilizau produse din tutun încălzite (de tipul iQOS sau GLO). 28,0% dintre fumători au încercat o primă țigaretă înaintea vârstei de 10 ani.
Conform studiului, 15,5% au fumat țigări electronice cel puțin o dată în viață, semnificativ mai mulți băieți (18%) decât fete (12,7%). 8,2% fumează țigări electronice în mod curent (în ultimele 30 de zile), un procent la fel de mare ca şi pentru țigările obișnuite (8,6%), semnificativ mai mulți băieți (10,1%) decât fete (5,9%). Procentul băieților care fumează țigări electronice este mai mare decât al celor care fumează țigări obișnuite (10,1% versus 9,8%.
Statisticile se reflectă în realitatea de zi cu zi din jurul școlilor, din parcuri, de pe străzi. Ascunși printre blocuri, copiii de gimnaziu pufăie cu poftă din vape-uri pline cu lichid parfumat. Râd și se bucură de libertate.
Andreea este mama unei fete, clasa a 8-a, la o școală de cartier din București. Trece zilnic pe lângă curtea unității de învățământ. ”Văd mereu grupuri de copii în grădina unui bloc de lângă școală. E mai ferit, așa că acolo se strâng și fumează înainte de ore sau în pauza mare. Majoritatea au vape. Unii dintre colegii copilului meu au și țigări normale și vape, iar unora dintre ei le cumpără chiar părinții. Le spun că mai bine știu și ei ce fumează, să nu ia cine știe ce substanțe periculoase. Unii colegi fumează chiar și în toaleta școlii pentru că mirosul nu se simte la fel ca în cazul țigărilor normale”, ne-a spus mama copilului.
Cum funcționează țigările vape
Țigările vape sunt alimentate de o baterie reîncărcabilă cu litiu. În loc să ardă tutunul, „e-lichidul” este vaporizat într-o cameră de încălzire atunci când utilizatorul inhalează. Cartușul lichid înlocuibil conține nicotină amestecată cu o bază (de obicei propilenglicol), împreună cu arome și substanțe chimice. Vârful conține adesea lumini LED care simulează strălucirea unei țigări aprinse.
Țigările electronice sunt disponibile în arome foarte diverse ceea ce le poate crește atractivitatea pentru copii și adolescenți. Se vând în magazine specializate, în buticuri de cartier, la supermarket, online. Practic, peste tot. Pot fi de unică folosință – cu un număr predefinit de ”fumuri” sau reîncărcabile. Tinerii le preferă pe primele pentru că sunt ieftine. De cele mai multe, ori nici nu li se cere cartea de identitate, deși legislația le încadrează la produse de tutun, deci nu pot fi vândute persoanelor sub 18 ani.
Ce spune legislația cu privire la țigaretele electronice
Potrivit legii pentru fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun şi a produselor conexe, acest tip de produse ar trebui să aibă menționat pe ambalajul exterior sau pe flacoanele de reumplere ”lista tuturor ingredientelor care alcătuiesc produsul, în ordine descrescătoare a masei, precum şi informaţii privind conţinutul de nicotină al produsului şi nicotină eliberată per doză, numărul lotului şi recomandarea de a nu lăsa produsul la îndemâna copiilor”.
Nu li se poate face publicitate, iar ”Ministerul Sănătăţii monitorizează evoluţia pieţei ţigaretelor electronice şi a flacoanelor de reumplere, inclusiv orice dovadă privind utilizarea ca „poartă de acces” în rândul tinerilor şi al persoanelor nefumătoare, dependenţa de nicotină şi legătura cu consumul de tutun tradiţional.”
Ce se întâmplă cu plămânii tăi atunci când vapezi
De la apariția țigărilor electronice, s-au făcut o mulțime de studii referitoare la efectele lor asupra sănătății. Potrivit Johns Hopkins Institute cele mai multe efecte negative sunt asupra plămânilor. Totuși, cercetările despre modul exact în care vaparea afectează plămânii se află în stadiile inițiale, spune Stephen Broderick, chirurg specializat în cancerul pulmonar la Institutul Johns Hopkins.
„În ultimele 24 până la 36 de luni, am văzut o creștere explozivă a pacienților care vapează. În cazul tutunului, avem șase decenii de studii riguroase pentru a arăta care dintre cele 7.000 de substanțe chimice inhalate în timpul fumatului au impact asupra plămânilor. Dar cu vaparea, pur și simplu nu știm încă efectele pe termen scurt sau lung și care sunt componentele țigărilor electronice vinovate pentru probleme.”
Stephen Broderick, chirurg specializat în cancerul pulmonar la Institutul Johns Hopkins
Ce se întâmplă când fumezi țigări electronice
Atât fumatul, cât și vaparea implică încălzirea unei substanțe și inhalarea vaporilor rezultați. Cu țigările tradiționale, inhalezi fumul din arderea tutunului. Atunci când vapezi, un dispozitiv (de obicei, un stilou de vapare) încălzește un lichid (numit ”e-lichid”) până când se transformă într-un vapor pe care îl inhalezi.
„Vapingul este un sistem de livrare similar cu un nebulizator. Persoanele cu astm bronșic sau alte afecțiuni pulmonare pot fi familiarizate”, spune Broderick. „Un nebulizator transformă medicamentele lichide într-o abur pe care pacienții o inspiră. Este o modalitate extrem de eficientă de a administra medicamentele în plămâni.”
Substanțele chimice pe care le inhalezi când vapezi
Totuși, atunci când vapezi, în loc să trimiți în țesutul pulmonar aburi terapeutici, îl îmbibi în substanțe chimice potențial dăunătoare. Preparatele de e-lichid includ de obicei un amestec de arome, aditivi aromatici și nicotină sau THC (substanța chimică din marijuana care provoacă efecte psihologice), dizolvate într-o bază lichidă uleioasă. „Credem că unele dintre elementele vaporizate ale acestei baze uleioase ajung adânc în plămâni și provoacă un răspuns inflamator”, explică Broderick.
Cea mai mare problemă apare în cazul vitaminei E, care este adesea folosită ca agent de îngroșare și de livrare în e-lichid. Și, deși este sigură atunci când este administrat oral ca supliment sau utilizat pe piele, este probabil un iritant atunci când este inhalată. Vitamina E a fost găsită în plămânii persoanelor care vapează și care aveau leziuni severe.
Nu doar vitamina E inhalată prezintă riscuri, ci și alte substanțe din compoziția e-lichidului. Acestea includ:
- Diacetil– acest aditiv alimentar, folosit pentru a potența aromele țigărilor electronice, este cunoscut că dăunează căilor mici din plămâni;
- Formaldehidă– această substanță chimică toxică poate provoca boli pulmonare și poate contribui la boli de inimă;
- Acroleină– cel mai adesea folosită ca ierbicid, această substanță chimică poate afecta și plămânii;
Ce boli apar atunci când fumezi țigări vape
De-a lungul timpului, pe măsură ce utilizarea țigărilor electronice este tot mai populară, experții vor obține o mai bună înțelegere a modului în care vapingul afectează plămânii. Până acum au fost asociate mai multe boli pulomonare cu vaparea:
- CITEȘTE ȘI: Alcoolul la adolescenți. Dr. Eugen Hriscu: „Nu e în regulă să dați copiilor o gură de bere, să vadă cum e!”
Vaparea și ”plămânul popcorn”
„Plămânul popcorn” este un alt nume pentru bronșiolita obliterantă (BO). Aceasta este o afecțiune rară care rezultă din deteriorarea căilor respiratorii mici ale plămânilor. BO a fost descoperit inițial când muncitorii unei fabrici de floricele de porumb au început să se îmbolnăvească. Vinovatul a fost diacetilul, un aditiv alimentar folosit pentru a simula aroma de unt în floricelele de porumb pentru microunde.
Diacetilul se adaugă frecvent în e-lichidul cu arome pentru a-i spori gustul și aroma. Inhalarea diacetilului provoacă inflamație și poate duce la cicatrici permanente în cele mai mici ramuri ale căilor respiratorii, ceea ce îngreunează respirația. ”Plămânul popcorn” nu are tratament de durată.
Simptomele BO sunt: tusea, respiraţie şuierătoare, dureri în piept, dificultăți de respirație.
Pneumonie lipoidă legată de vapare
Spre deosebire de pneumonia clasică cauzată de infecție, pneumonia lipoidală se dezvoltă atunci când acizii grași (componentele de bază ale grăsimilor) intră în plămâni. Pneumonia lipoidală legată de vaping este rezultatul inhalării de substanțe uleioase găsite în e-lichidul. Acestea declanșează un răspuns inflamator în plămâni. Simptomele pneumoniei lipoide includ tuse cronică, dificultăți de respirație, tuse cu sânge sau cu mucus cu tentă de sânge.
„Nu există un tratament eficient pentru pneumonia lipoidală, în afară de îngrijirea de susținere, în timp ce plămânii se vindecă singuri”, spune Broderick. „Cel mai important lucru pe care îl puteți face este să identificați ceea ce o provoacă – în acest caz vaparea – și să eliminați cauza.”
- CITEȘTE ȘI: Tot ce trebuie să știi despre pneumonie
Pneumotorax spontan primar după vapare
Pneumotoraxul spontan primar sau colapsul plămânilor apare atunci când există o gaură în plămân prin care oxigenul scapă. Acesta poate fi rezultatul unei răni – cum ar fi o împușcătură sau o rană de cuțit – sau poate apărea atunci când veziculele de aer din partea superioară a plămânilor se rup.
Cei care dezvoltă aceste vezicule sunt de obicei persoane înalte, subțiri, care au avut o perioadă de creștere rapidă în timpul adolescenței, spune Broderick. Din cauza creșterii accelerate, într-un punct slab al plămânilor se pot forma vezicule. Dacă nu există probleme, acestea nu produc nici un fel de simptome. Fumatul, aici incluzând și cel de țigări electronice, este asociat cu un risc crescut de a sparge aceste vezicule. În timp, acest lucru duce la colapsul pulmonar.
„La Johns Hopkins, vedem cazuri de colaps al plămânilor destul de des”, spune medicul Broderick. „Întotdeauna îi întrebăm pe pacienți dacă au fumat și ei spun adesea: „Nu, nu fumez, eu doar vapez.”
Simptomele unui plămân în colaps include durere ascuțită în piept sau umăr, dificultăți de respirație.
Simptome la fel de grave ca cele produse de COVID
Despre efectele fumatului de țigări electronice a vorbit și medicul Beatrice Mahler, pneumolog și manager al Institutului de Pneumologie „Marius Nasta”: „Am avut situaţii în care patologia respiratorie pe care am evidenţiat-o la tineri s-a suprapus cu începerea consumului de astfel de produse. Afecţiunile pot fi acute. Din punct de vedere imagistic, leziunile pulmonare pe care le întâlnim la utilizatorii de astfel de produse sunt mai repede similare cu cele pe care le-am văzut la COVID.
La persoanele diagnosticate cu această boală, datele statistice menţionează că jumătate din ei se prezintă la camera de gardă cu saturaţie scăzută şi relatează un consum destul de recent – până în trei luni. Nu avem date statistice şi studii legate de efectele pe care aceste produse le au pe termen lung. (…) Simptomele sunt asemănătoare cu cele de la COVID – cu dispnee, cu insuficienţă respiratorie, cu tuse, cu scăderea saturaţiei şi cu apariţia acestor modificări”, a afirmat medicul Beatrice Mahler, pentru Agerpres.