articol susținut de

De ce este important să luăm prebiotice și probiotice pentru a fi sănătoși încă de la naștere

Cristina Călin, redactor
probiotice și prebiotice

Despre probiotice și prebiotice ai auzit destul de des în ultimii ani. Probabil știi că sunt benefice pentru sănătatea ta, în special pentru cea a sistemului gastrointestinal. Însă ele fac mult mai mult și avem nevoie de ele încă din prima zi de viață.

Probioticele sunt bacterii benefice, iar prebioticele reprezintă hrana pentru aceste bacterii. Rolurile lor la nivelul organismului sunt diferite, chiar dacă într-un final rezultatul este același.

Probioticele

Probioticele sunt bacterii vii care se găsesc în anumite alimente, dar pe care le poți lua și din suplimente alimentare. Atunci când sunt în număr insuficient se produc dezechilibre care nu afectează doar buna funcționare a sistemului digestiv, ci și a întregului organism. Nenumărate studii au arătat faptul că există o strânsă legătură între sănătatea stomacului și cea generală, chiar și psihică.

În corpul nostru se pot produce multe dezechilibre din cauza stilului de viață, a medicamentelor, a alimentației. Consecințele lor includ probleme digestive, alergii, obezitate, chiar și afecțiuni de natură psihică. Pentru a le evita este bine să te asiguri că în organismul tău sunt suficiente prebiotice. Un prim pas este să incluzi în dieta ta alimente care conțin probiotice cum ar fi iaurtul, kefirul, varza murată, tempeh (un preparat din soia fermentată), kimchi, kombucha, murături, lapte bătut. În general, alimentele fermentate conțin probiotice.

Probioticele pentru bebeluși

Chiar dacă în cazul bebelușilor nu se pune problema unui stil de viață dezordonat care să le afecteze flora intenstinală și ei au nevoie de probiotice. Motivul este că aceasta nu este suficient dezvoltată și are nevoie de ajutor.

La naștere, bebelușii au un intestin steril, adică nu conține bacterii. După naștere, probioticele ajung în stomacul lor prin laptele matern sau prin formulele de lapte și, după diversificare, prin alimentele pe care le consumă. Până la vârsta de un an, fiecare copil are propriul său microbiom intestinal distinct.

Medicii spun că acest prim an de dezvoltare poate fi critic pentru sănătatea digestivă a copilului pe termen lung. Un rol cheie în acest caz îl joacă probioticele. De aceea, este recomandat să discuți cu medicul pediatru despre cum poți să îi administrezi celui mic probiotice încă din primul an de viață.  joacă un rol cheie în formarea unui sistem digestiv sănătos.  Acest lucru poate ajuta la prevenirea anumitor boli mai târziu în viață.

Prebioticele

Prebioticele provin din anumite tipuri de carbohidrați, în mare parte fibre, pe care oamenii nu le pot digera. Bacteriile benefice din intestin, care compun flora intestinală sau microbiota, se hrănesc cu ele.

Microbiota intestinală se referă la trilioane de microorganisme care trăiesc în tractul gastro-intestinal și alcătuiesc microbiomul intestinal. Intestinul tău gros găzduiește majoritatea acestor microorganisme. Rolul lor este esențial, mergând până la reglarea sistemului imunitar. Poate influența chiar și riscul de îmbolnăvire, inclusiv riscul de a dezvolta cancer de colon, boli inflamatorii intestinale și diabet de tip 2.

Prebioticele sunt esențiale pentru un microbiom sănătos. În termeni simpli, acestea sunt nutrienți care sunt descompuși de bacteriile intestinale din intestinul gros, eliberând acizi grași cu lanț scurt. Aceștia acționează ca surse de energie pentru celulele care căptușesc colonul, numite colonocite, cu efecte benefice asupra întregului organism.

Beneficiile prebioticelor pentru bebeluși

Numeroase studii au arătat că intestinul nostru este cel mai mare organ imunitar. Aproximativ 60-70% din celulele imunitare ale corpului sunt localizate în intestin.

Oligozaharidele prebiotice găsite în laptele matern acționează ca hrană pentru bacteriile bune (probiotice), ajutând astfel la creșterea acestora și la buna funcționare a sistemului imunitar al bebelușului. 

Creșterea numărului și activității acestor bacterii bune ajută la scăderea creșterii agenților patogeni în intestinul bebelușului și îi protejează de diferite boli și de infecții. În plus, ele previn alergiile, dar și alte boli legate de inflamație, cum ar fi eczema și astmul.

Vorbește cu medicul pediatru pentru a-ți recomanda administrarea de prebiotice bebelușului tău pentru ca acesta să aibă un start bun în viață.

Simbioticele

Simbioticele reprezintă o combinație de ingrediente ce conțin atât probiotice, cât și prebiotice. Poți să beneficiezi de efectele lor luând și suplimente alimentare. Unul dintre acestea este Omni Biotic care are o gamă variată potrivită atât pentru adulți, bebeluși, copii, femei însărcinate, dar și pentru situații particulare, cum ar fi călătoriile.

Ce este Omni Biotic

Omni Biotic reprezintă o gamă variată și completă de bacterii benefice vii, adaptată în funcție de afecțiune/patologie.

Omnibiotic Panda este indicat pentru reechilibrarea florei intestinale la femei în timpul sarcinii și pentru copii, încă din prima zi de viață.

Omni Biotic Stress Repair este un supliment alimentar ce conține 9 tulpini bacteriene care se regăsesc în mod natural în intestinul uman care au rol în menținerea funcției de barieră, sunt suport pentru sistemul imunitar. De asemenea, contribuie la prevenirea colonizării intestinului cu germeni (Cl. difficile, E. Coli). Bacteriile sunt activate în cascadă de matricea de enzime și mineral.

Omni Biotic 10 este un Amestec din 10 tulpini de bacterii lactice: Lactoacillus acidophilus W55, Lactobacillus acidophilus W37, Lactobacillus paracasei W72, Lactobacillus rhamnosus W71, Enterococcus faecium W54, Lactobacillus salivarius W24, Lactobacillus pantarum W62, Bifidobacterium bifidum W23, Bifidobacterium lactis W18, Bifidobacterium longum W51.
Poate fi utilizat ca adjuvbant pentru stările diareice asociate consumului de tratament antibiotic.

Omni Biotic 6 ajută la modularea sistemului umanitar, reduce nivelul pH-ului și influențarea diverșilor agenți patogeni. Se utilizează în cazul dezechilibrelor florei intestinale.

Omni Biotic Migra contribuie la menținerea funcției normale a florei intestinale. Supliment alimentar ce furnizează tulpini bacteriene active care colonizează tractul intestinal. Omni Biotic Migra  conține opt tulpini bacteriene care se găsesc în intestinul uman, reproductibile și rezistente la sucul gastric. Tulburările funcției de barieră a intestinului duc la pătrunderea substanțelor toxice în fluxul sanguin.

Omni Biotic 10 este un supliment alimentar care te poate ajuta să ai o vacanță de neuitat.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa