Moș Crăciun este așteptat de milioane de copii din întreaga lume. El pleacă în Ajunul Crăciunului de la Casa lui de la Polul Nord, pentru a duce cadouri copiilor și chiar și adulților. Bunicuțul cu barbă albă, mereu zâmbitor, este îmbrăcat în roșu și călătorește cu o sanie trasă de reni. Moș Crăciun intră, ca prin magie, în fiecare casă și lasă cadouri sub brad. Cu toate că este celebru pe tot mapamondul, mulți copii nu știu prea multe detalii despre acest personaj. Cine a fost, cum intră în fiecare casă și care este legenda sa? Iată care este povestea lui Moș Crăciun pe scurt!
Înainte de toate, copiii trebuie să știe că Moș Crăciun are mai multe nume. Englezii îi spun Father Christmas, francezii îl cunosc sub numele de Père Noël, copiii din Spania îl așteaptă pe Papa Noel; olandezii îl iubesc pe Sinterklaas, cel care aduce cadouri în Turcia se numește Noel Baba, iar în Finlanda Joulupukki este cel care vine în fiecare an, pe 24 decembrie. Oricum s-ar numi, știm sigur că Cercul Polar este „acasă” pentru Moș Crăciun. Multe dintre poveștile de Crăciun își au rădăcinile în această zonă magică. Nu se cunoaște exact locul în care s-a născut Moșul, dar se pare că locuiește în Laponia, în regiunea cea mai nordică a Finlandei.
Cine sunt ajutoarele lui Moș Crăciun
Moș Crăciun își petrece mult timp alături de elfi, ajutoarele sale de nădejde, în pădurile din nord, pe câmpiile înzăpezite și în zonele sălbatice. Călătorește adesea cu o sanie trasă de reni, sau – în unele culturi – de câini husky. Depinde la cine trebuie să ajungă! Uneori, se deplasează pe schiuri, alteori chiar cu o barcă cu vâsle! Elfii sunt nelipsiți din preajma Moșului. Ei îl ajută cu toate pregătirile pentru Crăciun și le amintesc celor mici să fie cuminți. Tot ei sunt cei care nu îl lasă pe Moșul să obosească prea tare și se asigură că face pauze regulate pentru odihnă și o ceașcă de ciocolată caldă. Un alt ajutor de nădejde este Doamna Crăciun, mâna dreaptă a Moșului, și cea care face ca toate sarcinile lui să fie duse la bun sfârșit. Deși renii nu sunt foarte activi atunci când vine vorba despre confecționarea sau împachetarea cadourilor, fără ajutorul lor călătoria de Crăciun nu ar avea la fel de mult farmec.
- CITEȘTE ȘI: Renii lui Moș Crăciun: numele și povestea celor care îl aduc pe Moș Crăciun în fiecare an
Legenda lui Moș Crăciun
Legenda lui Moș Crăciun vine, de fapt, de la Sfântul Nicolae, un personaj real care a trăit în secolul al IV-lea. Oamenii îl iubeau pentru numeroasele sale acte de bunătate, iar poveștile despre faptele lui s-au transmis peste generații și au condus la asocierea lui cu ideea de generozitate. Peste timp, legenda Sfântului Nicolae și a lui Moș Crăciun s-au contopit și s-au răspândit atât de mult în lume încât toți copiii și părinții, la fel ca Moșii, fac gesturi și cadouri frumoase în preajma sărbătorilor.
Dacă ai un copil mai mare, poți intra în detalii spunându-i că imaginea lui Moș Crăciun, așa cum îl știm astăzi, s-a conturat în secolul al XIX-lea. În 1822, Clement C. Moore a scris o poezie numită „A Visit from Saint Nicholas” (O vizită de la Sfântul Nicolae), cunoscută mai ales ca „Twas the Night Before Christmas” (Era noaptea de dinainte de Crăciun). Poezia descria un bărbat grăsuț, vesel, cu obraji roz și cu barbă albă, care zboară prin aer cu o sanie trasă de opt reni. El cobora pe hornurile caselor și lăsa cadouri copiilor. În 1863, un ilustrator american pe nume Thomas Nast a desenat o serie de desene cu Moș Crăciun. Nast l-a îmbrăcat pe Moș Crăciun cu costumul roșu cu margini din blană albă – imaginea pe care o cunoaștem și noi astăzi. Există și o altă variantă! Se spune că Moș Crăciun era un pădurar vesel îmbrăcat în verde, dar că primele reclame Coca Cola i-au schimbat imaginea: hainele sale au fost colorate în roșu aprins, ca să se asorteze cu logo-ul companiei.
Semnificația culorilor Crăciunului
Deși nimeni nu știe cu certitudine de ce roșu și verde au devenit culori-simbol ale Crăciunului, există câteva teorii foarte populare. Mulți creștini cred că aceste culori au fost inspirate din viața lui Iisus, a cărui naștere o sărbătorim de Crăciun. Verdele reprezintă, de exemplu, viața eternă a lui Iisus Hristos, la fel cum brazii rămân verzi pe toată durata iernii. La rândul său, roșul simbolizează sângele vărsat de Iisus Hristos în timpul răstignirii.
Unii cercetător susțin că tradiția folosirii celor două culori de Crăciun datează încă din anii 1300, atunci când bisericile puneau în scenă piese religioase pentru a educa oamenii (pe atunci, nu multă lume mergea la școală și oamenii nu puteau să citească Biblia). Una dintre cele mai cunoscute astfel de piese se numea The Paradise Play (Piesa Raiului). Aceasta vorbea oamenilor despre Adam și Eva în Grădina Edenului. Se știe că Dumnezeu le-a poruncit lui Adam și Eva să nu mănânce fructele din Pomul Cunoașterii Binelui și Răului. Deși primiseră această poruncă, ei au mâncat din fructul interzis și au fost alungați din Rai. Cum merii nu mai aveau frunze iarna, bisericile aduceau pe scenă pini cu frunza verde și legau mere de ramurile lor pentru a reprezenta Pomul biblic. De-a lungul timpului, oamenii au copiat această practică, a pomului verde, în propriile case. Așa a apărut bradul de Crăciun împodobit (inițial) cu mere roșii, pe care îl știm și noi astăzi.
Mulți istorici cred că folosirea culorilor roșu și verde ca simboluri de Crăciun este mult mai veche. Ei cred că la baza tradiției stă sărbătoarea Saturnalia, din Roma antică, care îi celebra pe Saturn și avea loc în fiecare an între 17 și 23 decembrie. Atunci, romanii își decorau casele cu căpșuni și puneau mici figurine numite sigillaria pe ramurile verzi ale copacilor. În timp, frunza verde și fructele roșii au devenit simboluri ale sărbătorilor de iarnă. Dacă vi se pare prea complicat pentru cei mici, există și varianta simplă a simbolisticii: Moș Crăciun este îmbrăcat în roșu, iar bradul pe care îl împodobim în fiecare iarnă este verde.
- CITEȘTE ȘI: Idei de cadouri pentru toată familia de Crăciun
Când vine Moș Crăciun
În mod tradițional, Moș Crăciun vine în Ajunul Crăciunului, în noaptea dintre 24 și 25 decembrie. Conform tradiției, acesta călătorește prin văzduh, într-o sanie trasă de reni, și împarte cadouri tuturor copiilor. Moș Crăciun coboară pe horn sau se furișează noaptea în casă și lasă cadourile lângă brad. Legenda spune că el se odihnește puțin, timp în care se delectează cu cele câteva fursecuri pe care copiii le lasă special pentru el pe o farfurioară, bea puțin lapte și, dacă gazda a pregătit niște morcovi, Moșul îi oferă renilor pentru un plus de energie. Doar așa reușesc să livreze toate cadourile, iar cei mici găsesc, în dimineața de 25 decembrie, daruri mici și mari sub brad.