Proverbe româneşti despre zone geografice. Ce înseamnă ”Ești tufă de Veneția!”?

TOTUL DESPRE MAME

Proverbe românești despre zone geografice. În cultura românească există o serie de proverbe care au în componență diverse locuri geografice. Cele mai multe dintre ele au nevoie şi de o explicaţie.

 A nimerit orbul Brăila.

  • A nimerit orbul Brăila. Acest proverb este foarte vechi, încă din vremea în care Brăila era principalul port comercial al Ţării Româneşti, pe care nimeni nu ar fi avut cum să îl rateze datorită popularităţii şi aglomeraţiei, nici măcar un orb.
  • Tufă de Veneţia. Înţelesul acestei expresii este destul de uşor de intuit. Veneţia este un oraş lipsit de vegetaţie. Sensul acestei expresii se referă la o persoană care nu este pregătită sau pe care nu o ajută capul.
  • Toate drumurile duc la Roma. Această expresie există în cultura multor popoare şi este folosită destul de des în exprimarea populară. Expresia a fost inspirată de trecutul glorios al Imperiului Roman, când toate arterele de transport duceau spre Roma, considerată atunci centrul lumii. Astăzi, folosim expresia pentru a exprima faptul că toate problemele au o soluţie, că în cele din urmă vei ajunge la rezultat indiferent de metodele pe care le foloseşti.

Proverbe românești despre zone geografice. Carul cu proști de la Caracal

  • O întorci ca la Ploieşti. Expresia este foarte veche, de pe vremea în care exista un tren care mergea pe traseul Bucureşti – Predeal. Pe traseu, mai exact la Ploieşti, era nevoie ca trenul să facă nişte manevre pentru a-şi continua drumul, doar că aceste manevre presupuneau ca trenul să se întoarcă o scurtă distanţă înapoi spre Bucureşti. Expresia folosită în zilele noastre vrea să exprime nehotărârea şi nestatornicia.
  • La Caracal s-a răsturnat carul cu proști. Totul ar fi apărut în urma unei confuzii pe seama unei situaţii de după Revoluţia de la 1848, când o căruţă cu participanţii la evenimentele menţionate s-ar fi răsturnat, din cauza entuziasmului generat de victoria Revoluţiei, într-o intersecţie de la marginea oraşului Caracal dinspre Corabia, intersecţie care există şi acum. Răsturnarea atelajului cu „prostimea“, cum erau numiţi pe vremuri oamenii din popor, chiar a avut loc, doar că, de la cuvântul “prostime” – la “proşti”, nu a mai fost decât un pas pentru oamenii de rând, care nu făceau diferenţa între înţelesurile celor doi termeni. 

Dacă v-a plăcut acest articol, vi le recomandăm și pe următoarele: 

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa