Expresii româneşti care fac trimitere la zone geografice

TOTUL DESPRE MAME

În cultura românească există o serie de proverbe care au în componență diverse locuri geografice. Cele mai multe dintre ele au nevoie şi de o explicaţie.

A nimerit orbul Brăila. Aceast proverb este foarte vechi, încă din vremea în care Brăila era principalul port comercial al Ţării Româneşti, pe care nimeni nu ar fi avut cum să îl rateze, datorită popularităţii şi aglomeraţiei care se face aici, nici măcar un orb.

Expresii româneşti care fac trimitere la zone geografice

Tufă de Veneţia. Înţelesul acestei expresii este destul de uşor de intuit. Veneţia este un oraş lipsit de vegetaţie. Sensul acestei expresii se referă la o persoană care nu este pregătită sau pe care nu o ajută capul.

Toate drumurile duc la Roma. Această expresie există în cultura multor popoare şi este folosită destul de des în exprimarea populară. Expresia a fost inspirată de trecutul glorios al Imperiului Roman, când toate arterele de transport duceau spre Roma, considerată atunci centrul lumii. Astăzi folosim expresia pentru a exprima faptul că toate problemele au o soluţie, că în cele din urmă vei ajunge la rezultat indiferent de metodele pe care le foloseşti.

Expresii româneşti care fac trimitere la zone geografice

O întorci ca la Ploieşti. Expresia este foarte veche, de pe vremea în care exista un tren care merge pe traseul Bucureşti – Predeal. Pe traseu, mai exact la Ploieşti, era nevoie ca trenul să facă nişte manevre pentru a-şi continua drumul, doar că aceste manevre presupuneau ca trenul să se întoarcă o scurtă distanţă înapoi spre Bucureşti. Expresia folosită în zilele noastre vrea să exprime nehotărârea şi nestatornicia.

Source: Feed 5

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa