Până la ce vârstă cresc fetele. Ce spun medicii despre dezvoltarea la fete

Anca Lupescu
Tanara adolescenta sta intinsa pe iarba in parc si priveste in gol
Pana la ce varsta cresc fetele si cat dureaza pubertatea – ce spun specialistii. Foto: Shutterstock.com

Pubertatea la fete începe de obicei în intervalul 8-13 ani și durează câțiva ani. Fiecare organism este diferit și se dezvoltă în ritmul său, așa că pentru unele fetele schimbările pot fi bruște, în timp ce pentru altele vor fi foarte lente. Iată până la ce vârstă cresc fetele și ce spun specialiștii despre momentul dezvoltării și oprirea schimbărilor din punct de vedere fizic!

Până la ce vârstă cresc fetele, conform specialiştilor 

Fetele tind să aibă o creștere majoră între 10 și 14 ani, iar cele mai multe dintre ele ajung la înălțimea lor adultă până la vârsta de 14 sau 15 ani. Astfel, fetele cresc până la vârsta de 14-15 ani, deși există o mulțime de modificări și după această vârstă, însă acest interval este cel în care creșterea în înălțime se definitivează. Această creștere majoră se întâmplă în timpul fazei de dezvoltare cunoscută sub numele de pubertate. Fiecare începe pubertatea la un moment diferit, iar genetica determină în mare măsură modelele de creștere. Acest lucru înseamnă că ritmul „normal” de creștere, atât la fete, cât și la băieți, se încadrează într-un interval larg.

Momentul în care fetele încetează să mai crească:

  • Fetele de obicei încep și termină pubertatea mai devreme decât băieții, conform studiilor.
  • Deși există un interval tipic de vârstă pentru începutul pubertății, fiecare persoană atinge pubertatea la un moment diferit.
  • Fetele au, de obicei, cea mai rapidă creștere în jurul vârstei de 11 sau 12 ani.

La fete, pubertatea tinde să înceapă în intervalul 8-13 ani, vârsta medie de debut al pubertății fiind cea de 9-10 ani. Odată ce a început, pubertatea tinde să dureze aproximativ 4 ani.

„Fiecare copil are un anume debut pubertar, fiecare copil crește în ritmul lui și nu trebuie să ținem cont de vârsta cronlogică (…) Copilul crește până se închid cartilajele de creștere. Pentru a afla cum arată aceste cartilaje, ne trebuie o radiografie de pumn. Băieții cresc până la 16-17 ani (…) La fete, undeva în jurul vârstei de 14 ani jumătate vârstă osoasă se oprește creșterea”, spune medicul endocrinolog Bogdan Pascu.

Dr. Bogdan Pascu vorbește despre vârsta până la care cresc copiii

Începerea pubertății înainte de vârsta de 8 ani este considerată precoce la fete. La polul opus se află pubertatea târzie, care înseamnă că sânii nu s-au dezvoltat până la 13 ani sau menstruația nu a început până la 15 ani. Deși adesea nu este un motiv de îngrijorare, se recomandă un consult la medic atunci când există indicii de pubertate precoce sau târzie. Debutul menstruației, cunoscut sub numele de menarhă, are loc în medie în jurul vârstei de 12 ani. Cu toate acestea, intervalul de vârstă la care poate începe menstruația este mult mai larg, respectiv 9-15 ani.

Semne ale pubertății la fete

  • Acneea este un semn comun al pubertății.
  • Părul corporal crește și devine mai închis la culoare.
  • Hormonii asociați cu pubertatea îi fac pe adolescenți irascibili și capricioși. Acesta este un aspect normal și de așteptat al acestei perioade din viață.
  • După începerea menstruației, fetele cresc încă cel mult 7 cm în înălțime. De asemenea, este tipic ca fetele să ia în greutate în timpul pubertății.

Cât despre înălțime, aceasta poate fi influențată de factori ereditari, dar și de alte considerente. Factori care pot influența înălțimea includ:

  • Alimentația: Copiii malnutriți sunt adesea mai scunzi. Cu toate acestea, ei pot recupera dacă încep să fie hrăniți adecvat vârstei și nevoilor.
  • Dezechilibre hormonale: Nivelurile scăzute de hormoni tiroidieni sau de creștere, de exemplu, pot duce la rate de creștere mai lente și la o înălțime adultă mai mică.
  • Medicamente: Utilizarea unor medicamente pe termen lung, precum corticosteroizii, poate încetini creșterea, conform studiilor.
  • Boala cronică: Problemele îndelungate de sănătate, cum ar fi fibroza chistică, boala renală și boala celiacă, pot duce la o înălțime adultă mai mică. Copiii care au avut cancer pot fi, de asemenea, mai scunzi ca adulți.

Deoarece modelele de creștere sunt în mare măsură determinate de genetică, există o mare variabilitate în ceea ce privește înălțimea „normală”. 

Dezvoltarea sânilor

Dezvoltarea sânilor este de obicei primul semn al pubertății la fete. Primul semn al creșterii sânilor apare când se dezvoltă noduli sub mamelon, numiți muguri mamari. Pe măsură ce acești muguri cresc, vor forma sâni compuși din glande mamare și țesuturi adipoase. Sânii pot începe să se dezvolte în jurul vârstei de 9 sau 10 ani, iar la unele fete, stadiile incipiente ale creșterii pot începe la vârste de până la 6-8 ani. Medicii definesc semnele pubertății înainte de vârsta de 8 ani ca fiind pubertate precoce, dar în majoritatea cazurilor, semnele precoce ale pubertății sunt benigne și nu necesită tratament.

Creșterea sânilor continuă de obicei pe tot parcursul pubertății. Anumite aspecte ale dimensiunii sânilor sunt ereditare, ceea ce înseamnă că sunt transmise în familie. Sânii vor varia, de asemenea, în dimensiune în funcție de greutatea unei persoane, iar după pubertate, țesutul mamar continuă să se schimbe și să răspundă la hormoni pe parcursul vieții, inclusiv în timpul ciclului menstrual, al sarcinii, al alăptării și al menopauzei. O dietă echilibrată și activitatea fizică regulată vor susține creșterea și dezvoltarea sănătoasă. Pubertatea și creșterea ulterioară pot fi întârziate din diverse motive. Antrenamentul intensiv și alimentația restrictivă pot întârzia debutul pubertății la tinerele atlete, de exemplu. În contrast, obezitatea este asociată cu un început mai rapid al pubertății, iar aceste variații pot fi cauzate de modificările nivelurilor hormonale asociate cu nivelurile de activitate și compoziția corporală.

Până la ce vârstă poţi să creşti în înălţime 

Majoritatea fetelor au o creștere accelerată a înălțimii la o vârstă mai mică decât băieții. Rata cea mai rapidă de creștere în înălțime apare de obicei la fete între momentul în care încep să se dezvolte sânii și aproximativ 6 luni înainte de a avea prima menstruație. Odată ce o fată a avut prima menstruație, creșterea ei a început deja să încetinească.  În general, băieții încep pubertatea între 10 și 13 ani și experimentează creșteri rapide între 12 și 15 ani. Asta înseamnă că cea mai mare creștere a lor are loc cu aproximativ doi ani mai târziu decât la fete.

Majoritatea băieților încetează să mai crească în înălțime până la vârsta de 16 ani, dar mușchii lor pot continua să se dezvolte. Creșterea se accelerează din nou în timpul pubertății, cu o medie de 8 până la 9 centimetri pe an.

Cât mai cresc fetele după prima menstruaţie

De obicei, primul ciclu menstrual are loc în jurul vârstei de 12,5 ani, iar după acest eveniment fetele cresc constant până la aproximativ 14-16 ani.

Pubertatea afectează atât fetele, cât și băieții, dar calendarul și succesiunea evenimentelor diferă. Băieții încep, în general, pubertatea mai târziu decât fetele, de obicei în jurul vârstei de 10-13 ani.  Cea mai rapidă perioadă de creștere a acestora are loc între 12 și 15 ani. Ei ajung adesea la înălțimea adultă până la 16 ani. În schimb, fetele tind să înceapă pubertatea mai devreme și să-și încheie creșterea mai devreme – leptina, un hormon produs de celulele adipoase care indică creierului câtă energie este stocată în organism, influențează momentul de debut al pubertății prin afectarea eliberării hormonilor. La fetele care sunt obeze și încep pubertatea devreme, nivelurile ridicate de leptină pot accelera acest proces și ar putea afecta creșterea în înălțime. Leptina ajută, de asemenea, la creșterea oaselor, afectând direct înălțimea acestora în timpul creșterii.

Totul Despre Mame recomandă ghidul „Ups, pubertatea! Cum arată lumea adolescenților de azi și cum vorbim cu ei despre teme dificile“, lansată de editura ZYX Books, partener Totul Despre Mame.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa