Larisa Petrini și „Provocarea legumelor caraghioase”

Raluca Dumitrică
Legume caraghioase Larisa Petrini/Totul despre mame
Larisa Petrini, ambasador Jamie Oliver în România | Totul despre mame
Larisa Petrini, ambasador Jamie Oliver în România

De vorbă cu Larisa Petrini, ambasador Jamie Oliver în România, despre alimentaţie, risipă & legume caraghioase

Faptele bune şi proiectele frumoase se fac cu inima, iar exemplul Larisei Petrini, health coach și ambasador Jamie Oliver în România, susţine perfect acest lucru. Prin proiectul Food Revolution, ale cărui rădăcini se află la o distanţă considerabilă de România, Larisa a adus în ţara noastră un concept nou, legat de alimentaţie, potrivit deopotrivă adulţilor şi copiilor. Larisa ne-a povestit mai multe despre această iniţiativă excelentă, dar şi despre un alt proiect inedit, „Provocarea legumelor caraghioase”, la care poate participa chiar copilul tău! Află mai multe:

TOTUL DESPRE MAME: Cuvântul „revoluţie” este unul puternic şi serios, care, la prima vedere, poate intimida. Ce reprezintă Food Revolution în România şi care este povestea din spatele acestui concept?

Larisa Petrini: Food Revolution este o inițiativă lansată de bucătarul Jamie Oliver în mai 2010 și are ca scop dezvoltarea educației corecte alimentare pentru transformarea vieților a milioane de oameni din toată lumea. Tot în 2010, ca parte a programului TV ABC, Jamie’s Food Revolution, Jamie a lucrat pentru îmbunătăţirea alimentației din școli şi a înfiinţat o bucătărie comunitară în Huntington, Virginia de Vest, pentru a-i învăţa pe oameni cum să gătească de la zero. Jamie a înfiinţat fundația Jamie Oliver Food, organizație non-profit, pentru a continua aceste evenimente în America. În prezent inspiră oamenii de pretutindeni să susțină alimentația sănătoasă. Food Revolution este acum o mişcare globală, care ajunge la comunităţi din întreaga lume prin intermediul unei reţele de ambasadori, oferind o educaţie mai bună din punct de vedere al gătitului sănătos.

Food Revolution Romania își propune să transforme arta gătitului într-o activitate practică și accesibilă tuturor celor care doresc sa-și schimbe obiceiurile tradiționale de alimentație în principii sănătoase. Proiectul își propune să lupte împotriva obezității și sa îi învețe pe români să gătească sănătos.

TDM: Multă lume vă admiră pentru că aţi fost selectată să fiţi ambasador al lui Jamie Oliver în România pentru proiectul Food Revolution. Cum aţi ajuns să luaţi parte la această iniţiativă?

L.P: Pasiunea pentru nutriție și o alimentație sănătoasa sunt principalele motive care m-au determinat să aplic pentru programul “Food Revolution”. De mulţi ani, sunt adepta unui stil de viaţă sănătos și natural. În tot acest timp, m-am documentat foarte mult. L-am descoperit pe Jamie Oliver și, astfel, am aflat de proiectul său global. A fost o provocare personală, mi-am dorit în primul rând să pot să împărtășesc si altora cunoștințele mele și, astfel, să reușim să formăm comunități de oameni care se hrănesc sănătos. Fac parte din cei peste 500 de ambasadori din întreaga lume și cu toții avem misiunea de a promova un stil de viaţă sănătos. În fiecare lună primim două provocări din partea fundației lui Jamie, pe care trebuie să le îndeplinim cu succes. Provocările sunt variate: organizăm diferite evenimente, cursuri și activități directe cu publicul interesat de alimentația sănătoasă și corectă. A fi ambasador în echipa lui Jamie Oliver înseamnă în primul rând să fii o persoană care respectă un regim de viaţă sănătos, care dorește să educe lumea din jur prin promovarea continua a principiilor simple și sănătoase ale gătitului și dorește să inspire oamenii să susțină alimentația sănătoasă.

TDM: Există părinţi care merg pe principiul „eu am mâncat asta şi asta în copilărie şi n-am păţit nimic”, menținând în familie un stil alimentar defectuos. Ce ar trebui să ştie un părinte despre responsabilitatea alimentară pe care o are faţă de copilul său?

L.P.: Este adevărat, însă la fel de adevărat este faptul ca alimentele pe care le consumăm astăzi sunt supuse unui proces de producţie diferit. Găsim zahăr în 80% din pâinea de pe piață, consumăm mult mai multe dulciuri și produse hiperprocesate decât o făceam acum 20 de ani și avem parte de mâncare tip fast food la fiecare colţ de stradă. Al doilea argument este statistic: în România, 40% din copii sunt supraponderali, cu 20% mai mult în ultimii 10 ani. Al treilea argument, dar nu cel din urmă, este acela că fiecare dintre noi e diferit. Un aliment bun pentru un individ poate fi nociv pentru altul. Nutriția post modernă pune un accent mai mare pe bio individualitate decât o făcea în trecut și, din acest motiv, copiii trebuie ghidați și ajutați, nu forțați să mănânce ceea ce mâncam noi la vârstele lor.

TDM: Legumele sunt ca manechinele – cele cu formă cât mai atrăgătoare având de multe ori întâietate în faţa celorlalte mai puţin… frumoase. Cum putem să îi facem pe copii să înveţe că legumele cu forme mai puţin arătoase sunt adesea de preferat?

L.P.: Jamie Oliver se folosește foarte adesea de umor atunci când vine vorba de copii. În mod ideal, dacă avem posibilitatea, ar trebui să îi implicăm pe cei mici încă din momentul în care cultivăm legumele. Tot el declara că șansele ca cei mici să consume acele legume sunt mult mai mari, motiv pentru care susține și incurajează școlile care pot și vor să aibă propria gradină de legume și zarzavaturi. Fiul meu mă însoțește de cele mai multe ori la piață și alege legumele imperfecte, tocmai pentru a se putea juca cu ele înainte să fie gătite. Le transformă în personaje, le dă nume și își imaginează piese de teatru. Este adevarat că el are o aplecare mai mare spre desen și improvizație. Am descoperit, însă, că în timpul altor ateliere Jamie Oliver, și alți copii au reacționat pozitiv la astfel de „invitații”.

larisa petrini | Totul despre mame
Larisa Petrini îi așteaptă pe copii la „Provocarea legumelor caraghioase”

TDM: Pe 28 februarie va avea loc la restaurantul Chicca „Provocarea legumelor caraghioase”, eveniment la care copiii vor avea ocazia să afle mai multe despre legumele urâte, pocite, caraghioase. Ce vor descoperi cei mici în cadrul „Provocării legumelor caraghioase”?

L.P.: Atelierul pe care urmează să-l organizam își propune să distrugă mitul potrivit căruia numai legumele care arată frumos sunt bune pentru cumpărat și gătit. Copiii se vor bucura de un atelier practic, în cadrul căruia vom mixa informații utile și interesante despre legume cu joacă și gătit. Îl vom avea alături pe Executive Chef Gioi della Bruna, singurul bucătar cu o stea Michelin din România, într-un decor deosebit, pe malul lacului Herăstrău.

Evenimentul va avea loc sâmbătă, 28 februarie, la ora 11:00, la Ristorante Chicca Ristorante (Șoseaua Nordului nr. 7). Vă invităm cu drag să intrați în acest joc: căutați o legumă caraghioasă (de exemplu, un cartof în formă de inimă, un păstărnac ca o caracatiță sau un morcov șerpuit), faceți-i o poză copilului dumneavoastră alături de această legumă ghidușă și trimiteți-o pe adresa de e-mail [email protected]. Toate fotografiile primite la redacție vor fi postate pe această pagină, iar pe 25 februarie voi alege șapte copii pe care îi aștept la eveniment! 

TDM: Educaţia alimentară nu ar trebui să se refere numai la ce şi cum mâncăm, ci şi la cât mâncăm. Poate că ignorarea acestui ultim aspect face ca multe familii să irosească, efectiv, multă mâncare. Ni s-a întâmplat şi nouă, şi nu o dată. Ca părinţi, cum putem gestiona această potenţială risipă şi cum îi putem implica pe copii în procesul de conştientizare al food waste-ului?

L.P.: Am citit recent că un român arunca într-un an mâncare cât sa-și mai permită un concediu. Listele de cumpărături și planificarea meniurilor ne pot ajuta să luam decizii mai bune atunci când facem achiziții. Un alt truc care funcționează în cazul meu este acela de a face cumpărături o singura dată pe săptămână, de obicei duminica, pe stomacul plin. O altă metodă despre care am citit ca dă rezultate, este aceea în care ținem un jurnal, nu pentru ceea ce mâncăm, ci pentru ceea ce aruncăm. În felul acesta ajungem să conștientizăm și să fim mai atenți la cantitățile pe care le cumpărăm data viitoare. Experții care recomandă această metodă susțin că după aproximativ două luni, avem rezultate vizibile.

TDM: De câţiva ani circulă în întreaga lume un slogan popular: „Buy Local!” Care sunt avantajele cumpărăturilor făcute de la micii producători autohtoni?

L.P.: Prețul și gustul. Foarte multi nutriţionişti și naturopaţi susțin că produsele care sunt consumate cât mai repede după ce sunt culese și achiziționate de la țăranii din zona în care locuim sunt mult mai valoroase din punct de vedere energetic și nutrițional.

TDM: Cum putem să facem diferenţa între adevăraţii producători locali cu produse mai apropiate de natură şi mai sănătoase şi cei deghizaţi în mici întreprinzători bine intenţionaţi?

L.P.: Nu este foarte simplu, însă este posibil să cumpăram produsele pe care ni le dorim dacă facem cumpărăturile direct din ferme sau solicităm certificatele de producători pe care le emit autoritățile competente în domeniu și/sau certificatele pentru produse ecologice (Asociația Bio Romania, Ecocert).

 

Legume caraghioase Larisa Petrini/Totul despre mame

Copilăria noastră a fost plină de cartofi urâți, dovleci asimetrici, roşii ce păreau un accident al naturii, salate gustate de melci şi morcovi debusolaţi. Trimiteți o fotografie cu copilul vostru alături de o legumă caraghioasă (de exemplu, un cartof în formă de inimă, un păstărnac ca o caracatiță sau un morcov strâmb) la adresa [email protected]. Le dați astfel șansa celor mici să participe la evenimentul „Provocarea legumelor caraghioase”, sâmbătă, 28 februarie, la ora 11:00, la Chicca Ristorante (Șoseaua Nordului nr. 7). Vă ținem pumnii!

 

Descoperiţi în galeria de mai jos poze cu legume caraghioase şi copii interesaţi de formele lor poznaşe, fotografii trimise de cititoarele TOTUL DESPRE MAME! 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa