Noi reguli pentru siguranța pe Instagram a adolescenților

Roxana Ioana Ancuța
scris pe
siguranța pe instagram
Instagram vine cu noi reguli și funcții menite să le asigure adolescenților protecția pe această platformă de socializare.
Instagram este una dintre cele mai utilizate platforme sociale din lume

Instagram anunță noi măsuri de control parentale și modificări menite să aducă o protecție virtuală sporită adolescenților

Pentru a-i proteja pe tinerii și foarte tinerii utilizatori, Instagram a lansat un set nou de reguli. Acestea permit controlul și administrarea timpului pe care adolescenții îl petrec online. Au în vedere protejarea lor vizavi de postările cu conținut sensibil, dăunător și îndoielnic și vin cu mai multe schimbări în ceea ce privește  setări private.

Hărțuirea cibernetică și alte riscuri

Dacă ești părinte de adolescent, probabil știi deja că ai o grijă în plus. Și anume, implicarea copilului în activitățile online. Cu siguranță are conturi pe diferite platforme de socializare. Și zilnic este expus multitudinilor de riscuri venite din partea conținuturilor promovate pe acele platforme. Cel puțin 72% dintre adolescenții americani, între 13 și 17 ani, folosesc aplicații prin care își distribuie online fotografiile. Instagram vine cu diverse beneficii pentru utilizatorii din aceste categorii de vârstă. Cum ar fi facilitarea oportunităților de a-și dezvolta abilități sociale. Orșansa de a se conecta cu persoane care împărtășesc aceleași interese și pasiuni. Dar nu trebuie ocolit nici faptul că acești tineri sunt supuși unor riscuri în ceea ce privește siguranța lor. Expunerea lor și accesul la conținuturi nepotrivite vârstei, hărțuirea cibernetică sau interacțiunile cu persoane străine rău intenționate.

Instagram lucrează cu psihologi de familie

Din fericire, reprezentanții Instagram admit existența acestor riscuri și iau noi măsuri menite să îi protejeze pe tinerii instagramări. ”Am investit ani de-a rândul în programe și reguli care să le asigure protecție celor mai tineri dintre utilizatori”. A spus Vaishnavi J, șeful departamentului de siguranță și securitate de la Instagram. Verificăm și reverificăm aplicațiile noastre, atât cu ajutorul părinților, al adolescenților, dar și al specialiștilor. Implicăm în studiile noastre grupuri consultative de specialiști. Profesioniști în dezvoltarea copilului, experți în educația parentală și psihologi de familie.

Pentru siguranța pe Instagram a copiilor, șefii rețelei de socializare pun la dispoziția părinților centre de informare și tutoriale

Așadar, pe 7 decembrie a.c, a fost anunțată introducerea unor noi programe, reguli și funcții menite să maximizeze siguranța pe Instagram a adolescenților. În primul rând, utlizatorii care își pot face cont pe Instagram trebuie să aibă cel puțin 13 ani. Citiți mai jos despre restul modificărilor.

”Părinții știu cel mai mult ce este bine pentru copiii lor. Așa că primele unelte și funcții vor fi lansate în luna martie, anul viitor, și vin în ajutorul părinților. Îi vor sprijini în ghidarea copiilor lor pe Instagram”, a spus  Adam Mosseri, șeful Instagram. Iată care sunt setările pentru părinți:

  • Instagram lansează un centru educațional cu sfaturi și tutoriale ale experților cu rolul de a facilita părinților comunicarea cu adolescenții pe subiecte legate de utilizarea rețelelor de socializare
  • Părinții vor putea monitoriza timpul petrecut de adolesceții lor pe platforma online și vor putea instaura limite de timp.
  • O altă noutate este că reţeaua de socializare lansează, tot pentru siguranța pe Instagram, opţiunea ‘ia o pauză’ .Deocamdată, valabilă pentru utilizatorii țărilor anglofone. Această opțiune la va sugera utlizatorilor să se oprească pentru un moment din urmărirea conţinutului de pe aplicaţie.
  • Când adolescenții raportează pe cineva pe Instagram, au și opțiunea de a-și anunța părinții. Acest lucru ar putea, de asemenea, stimula discuțiile despre siguranța pe internet.

Actualizări ale setărilor în ceea ce privește siguranța pe Instagram

Există, în momenteul de față, câteva setări care privesc siguranța tinerilor pe Instragam. Una se referă la faptul că doar persoanele din lista lor pot avea acces la ceea ce distribuie aceștia. Adulții care nu sunt în lista de urmăritori acceptați nu le pot trimite mesaje private adolescenților. Pe viitor, utilizatorii sub 16 ani vor avea contul setat automat pe privat în momentul în care se alătură aplicației.  Utilizatorii vechi, mai mici de 16 ani, vor primi notificări prin care vor fi încurajați să-și seteze conturile private.

Ce implică noile setări de confidențialitate. Utilizatorii nu îi vor putea eticheta pe adolescenți. Nu le vor putea menționa numele în postările lor, decât dacă aceștia (adolescenții) îi urmăresc pe Instagram.  Nu pot include conținutul unui adolescent în „reels, xemix-uri sau ghiduri în mod implicit atunci când se alătură pentru prima dată contului de Instagram”, a spus Mosseri într-o postare pe blogul său.

Datorită noilor funcții, adolescenții vor putea fi expuși mai puțin conținuturilor nepotrivite vârstei lor distribuit de alți utilizatori pe platformă.

De asemenea, Instagram va sesiza dacă utilizatorii adolescenți promovează ori se concentrează pe subiecte ”sensibile”. În acest caz, le va sugera să abordeze ori să caute alt topic. Această procedură se numește ”nudging”.

Funcția ”ia o pauză”

Una dintre cele mai importante setări va fi aceea numită ”ia o pauză”. A fost lansată pe 7 decembrie în  SUA, UK, Canada și Australia. Cum funcționează? După un timp de utilizare a aplicației, Instagram îi încurajează pe adolescenți să facă o pauză de la activitățile online. De asemenea, funcția sugerează setarea mementourilor pentru eventualele pauze viitoare.

”Vei avea posibilitatea să setezi singur un cronometru de 10, 20 sau 30 de minute. Prin urmare, odată ce va expira timpul, vei primi notificări pe ecran pentru a părăsi aplicația”, explică Vaishnavi J. Această caracteristică îi ajută pe adolescenți să își gestioneze timpul. Mai mult, le permite să-și controleze mai bine prezența și activitatea lor pe rețelele de socializare.

Managementul amprentei digitale

Este evident faptul că adolescenții nu sunt mereu conștienți de ceea ce distribuie pe internet. În ianurie, anul viitor, Instagram va lansa o setare care le permite să controleze conținutul pe care îl postează. Ei vor putea să șteargă fotografiile, videoclipurile, comentariile și aprecierile anterioare. „Deși este disponibil pentru toată lumea, cred că acest instrument este deosebit de important pentru adolescenți pentru a înțelege mai bine ce informații au distribuit pe Instagram. Ce conținut este vizibil pentru alții. Aceasta este o modalitate mai bună a-și gestiona amprenta digitală”, a spus Mosseri.

Concluzii

Noile funcții propuse de Instagram vin în ajutorul adolescenților. Dar este foarte important de știut faptul că și părinții trebuie să se implice. „Fiecare părinte își cunoaște adolescentul mai bine decât am putea noi vreodată să-l cunoaștem”, spune Vaishnavi J. ”Folosiți aceste cunoștințe pentru a înțelege cum utilizează copilul dumneavoastră platforma și discutațicu el despre siguranța lui pe internet”.


Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa