Nu doar dinții strâmbi reprezintă un motiv pentru care copiii trebuie să poarte aparat dentar. Sforăitul (care nu are cauze doar din sfera de patologie ORL), dar și mușcătura incorectă (atunci când dinții de sus nu se suprapun corect peste cei de jos) sunt semne care ar trebui investigate de urgență la medicul ortodont. Anumite obiceiuri proaste, de asemenea, pot face ca un copil, fără probleme dentare sau genetice, să ajungă să poarte aparat dentar.
Dr. Anca Temelcea – medic primar Ortodonție și Ortopedie Dento-facială în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu, parte din Rețeaua de Sănătate Regina Maria – spune că ortodonția nu înseamnă doar montarea de aparate dentare și îndreptarea dinților celor mici. O mulțime de alte intervenții profilactice stau azi la îndemâna medicilor ortodonți cu scopul de a preveni malformațiile ortodontice, tocmai pentru a nu se ajunge la aparat dentar. Medicul detaliază toate aceste subiecte în interviul de mai jos.

Dr. Anca Temelcea – doctor în științe medicale și medic primar Ortodonție și Ortopedie Dento-facială în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu, parte din Rețeaua de Sănătate Regina Maria
Totul Despre Mame: Ce lucruri considerate anormale la dentiția copiilor pot fi observate de părinți?
Dr. Anca Temelcea: În primul rând, dinții încălecați. Și la dinții de lapte, și la cei definitivi, deși acest lucru se observă mai des de către părinți la dinții definitivi. Însă la dinții de lapte, dacă apare acea încălecare, atunci situația este foarte gravă. Asta pentru că, în general, dinții de lapte sunt mai mici și au, în cele mai multe cazuri, loc pe arcade. Dar există situații în care chiar și dinții de lapte sunt înghesuiți și acest lucru constituie chiar o urgență care ar trebui să determine pacientul să vină foarte repede la dentist. Este suficient ca un dinte sau doi să fie pe o poziție greșită și apar probleme!
Un al doilea semn: mușcătura
În general, dinții de sus trebuie să cuprindă dinții de jos. Adică să îi înscrie pe cei de jos, în mod natural, într-un arc de cerc. Dacă pe anumite zone sau chiar peste tot nu se respectă modelul acesta, atunci trebuie ca părintele să meargă cu copilul la ortodont. Acest lucru este foarte important, pentru că dinții de jos sau mandibula cu totul este stimul de creștere pentru maxilar. Aceasta, proptindu-se în osul maxilar, odată ce crește obligă și maxilarul să crească și atunci ambele oase cresc cumva coordonat. Dacă nu se întâmplă lucrul acesta, fiecare os în parte, respectiv maxilarul și mandibula, cresc separat și nu se mai realizează o mușcătură corectă, ceea ce pe termen lung poate duce la afectarea articulației temporo-mandibulare și la apariția asimetriilor faciale.

Tipuri de mușcătură incorectă comparate cu mușcătura normală (prima poziție). FOTO: Shutterstock
Un al treilea semn: copilul care sforăie
Un alt aspect care ar trebui să de-a de gândit părinților este copilul care sforăie. În general, sforăitul se întâlnește la vârste mai mari. Dacă îl auzim că sforăie, acest lucru este un semnal de alarmă și trebuie să-l ducem la doctor. Pentru că, dacă nu este de cauză ORL, s-ar putea să fie de cauză dentară. Semne mici, ușor de urmărit, dar care au o foarte mare importanță pentru descoperirea în timp util, devreme, a anomaliilor dento-maxilare.
Totul Despre Mame: Dincolo de aceste semne pe care ar trebui să le descopere părinții, care sunt acele obiceiuri vicioase care strică dinții și care ar putea duce la montarea unui aparat dentar? Spre exemplu, ce este mai dăunător – suptul prelungit al degetului sau al suzetei?
Dr. Anca Temelcea: Suptul degetului deformează mai mult dinții, suptul suzetei deformează mai mult oasele. Amândouă sunt la fel de patologice. Un alt obicei vicios care poate duce la instalarea unor condiții de formare a anomalilor dento-maxilare îl reprezintă respiratul pe gură în loc de respiratul pe nas. Iar acest lucru se poate vedea foarte ușor de către părinte: copilul devine palid, are cearcăne, fața prelungă. Sunt niște semne destul de ușor de recunoscut.
Totul Despre Mame: Dar cariile dinților de lapte? Care este legătura între cariile acestea și recomandarea de aparat dentar?
Dr. Anca Temelcea: Dacă nu sunt tratate, cariile dentare ale dinților de lapte pot duce la pierderea precoce a dinților de lapte. Mai departe, dacă se întâmplă lucrul acesta, există riscul ca măselele de 6 ani, care sunt primele măsele definitive care apar, neavând în ce să se sprijine, neavând obstacole în drumul lor pe arcadă, să vină mai în față. Din cauza aceasta, premolarii, dinții care vor apărea la 9, la 10, la 11 ani, să nu mai aibă loc și să producă o înghesuire la acel nivel. De aceea este foarte important să tratăm și dinții de lapte! Știu că există acel mit care spune „de ce să-i tratăm pentru că oricum se schimbă?” Da, se schimbă, este foarte adevărat, doar că trebuie să se schimbe în condiții fiziologice și să permită o funcționalitate normală a aparatului dento-maxilar în viitor.
Totul Despre Mame: Alimentația deficitară și, mai mult decât atât, intoleranțele alimentare, au vreo influență asupra sănătății dinților celor mici?
Dr. Anca Temelcea: E o discuție și aici foarte interesantă, pentru că afectează în măsura în care duritatea alimentelor este cea care ne interesează, în sensul că există acea regulă în medicină care spune că funcția creează organul. Dacă copilul mănâncă o mâncare mai dură, atunci funcțional, dezvoltarea oaselor maxilare crește foarte mult. Dacă copilul are orice fel de intoleranță, s-ar putea să nu poată să mănânce o mâncare de consistență normală sau chiar un pic crescută și atunci să apară probleme pe partea aceasta de dezvoltare a oaselor maxilare. Apar anomalii din această perspectivă.
Dar, ca să fac o precizare aici, n-are niciun fel de legătură calciul cu rezistența dinților la carii. Sunt lucruri total diferite. Rezistența dinților la carii este dată de fluor. Mineralizarea, în proporție covârșitoare, se face înainte ca dintele se erupă în cavitatea orală. Putem să mai creștem foarte puțin rezistența la carii, cu aport de fluor, după ce dintele a erupt. Deci faptul că nu mănâncă, sau cum spune vorba aceea – „n-are calciu, are carii” – nu are niciun fel de legătură, niciun fel de susținere științifică.
Totul Despre Mame: Cum se ia decizia pentru montarea unui aparat dentar la un copil?
Dr. Anca Temelcea: Aș vrea să se înțeleagă din capul locului un lucru foarte important – tratamentul ortodontic nu înseamnă să punem aparate ca să îndreptăm dinții. Există partea de profilaxie, de împiedicare a apariției sau instalării a anomaliilor dento-maxilare sau metode care, dacă aceste anomalii se instalează totuși, să nu se agraveze și să fie mai ușor de tratat. Avem tot felul de mijloace prin care corectăm aceste obiceiuri vicioase ale copiilor și încercăm să îndepărtăm toți factorii cauzali care ar putea să ducă la apariția unei anomalii dento-maxilare. Deci aș vrea să subliniez: ortodonția nu înseamnă că doar punem aparate și îndreptăm dinții! Dar pentru ca toate acestea să se întâmple este nevoie de vizita periodică la medic, odată la cel puțin 6 luni, începând cu 1 an și jumătate, 2 ani jumătate, 3 ani jumătate, depinde de cât de cooperant este copilul.
Totul Despre Mame: Ce presupun aceste strategii profilactice sau metodele de care vorbeați că le folosiți pentru a preveni montarea aparatelor dentare?
Dr. Anca Temelcea: Avem posibilitatea să facem educarea funcțională a deglutiției (n.red: mecanismul de înghițire), de exemplu. Există situații în care copilul înghite cu limba între dinți ceea ce înseamnă că se deformează maxilarele, se deformează dinții, unii dinți rămân în incluzie (n.red.: nu erupe din gingie la vârsta așteptată), alții erup cu întârziere. Există posibilitatea să amendăm această simptomatologie, acest model de deglutiție.
Mai există și posibilitatea să decompensăm respirația orală. De asemenea, să învățăm copilul să muște într-un anumit fel în care să-și poziționeze singur maxilarul față de mandibulă prin reeducare funcțională.
Apoi mai sunt toate acele mijloace de igienizare pe care le punem la dispoziția pacienților și îi instruim să le folosească astfel încât să nu crească foarte mult indicele de carie. Sunt multe, sunt extraordinar de multe strategii pe care putem să le folosim înainte să ajungem la aparatul ortodontic propriu-zis.
Totul Despre Mame: Dacă, totuși, există indicație pentru montarea unui aparat dentar la copil, de la ce vârstă sunt recomandate și ce tipuri se potrivesc în funcție de vârstă?
Dr. Anca Temelcea: Aparatele mobile sunt cele care corectează într-o mică măsură sau care au indicație de intercepție a anomalilor dento-maxilare la vârste mici (cel mai tânăr pacient al meu l-am preluat la vârsta de 3 ani, de exemplu). Acestea se pot folosi de la vârstele dentiției de lapte. Ele pregătesc sau finisează tratamentele pe care le facem cu aparate fixe.
Aparatele fixe sunt cele care se lipesc pe dinți și care produc mișcarea dinților împreună cu rădăcinile lor. Pentru acestea, este nevoie să avem niște rădăcini destul de puternice. Deci nu întotdeauna se pot aplica pe dinții de lapte. Există însă și situații în care aparatele fixe se pot aplica și pe dinții de lapte. Depinde ce dorim să obținem.
Totul Despre Mame: Un copil cu dinți de lapte suportă un astfel de aparat? Ați avut cazuri?
Dr. Anca Temelcea: Da, sigur că da. Mi-aduc aminte de o situație în care un copil, care prefigura o anomalie destul de gravă ce presupunea să-i rămână mandibula foarte mult în spate, a venit la clinică, adus de părinți, pe la 5 ani. Acest copil a purtat niște aparate din acestea de educare funcțională pentru a-și modifica modul în care făcea deglutiția, aparate pe care le purta toată noaptea. Copilul are 12 ani acum și este total echilibrat din punct de vedere ocluzie. A fost cooperant și a înțeles de la început că este șansa lui să aibă un tratament mai ușor la o vârstă mai mare.
Este foarte important cum prezinți copilului și cum știi ca medic să-i susciți interesul și să-i obții cooperarea. Pentru că marele pericol la aceste aparate este ca ele să nu fie purtate sau, mă rog, să le poarte în buzunar sau în cutiuța pe care le-o dăm când aplicăm aparatul. Dar dacă copilul îl poartă, sunt numai beneficii.
Totul Despre Mame: Noi, părinții, cum să le vorbim copiilor despre aparatul dentar ca să înțeleagă care este menirea lui și să-l poarte? Îi doare montarea? Durează? Îi doare ulterior? Trebuie să schimbăm ceva în dieta lor când încep să poarte aparat dentar?
Dr. Anca Temelcea: Dacă prezentăm copilului beneficiile și riscurile, copilul, în general, înțelege. Nu trebuie să-i ascundem că s-ar putea să existe un anumit disconfort, mai ales în perioada de adaptare cu aparatul. Nu trebuie să-i ascundem că e posibil să trebuiască să-și schimbe modul în care face igienizarea dinților, modul în care îi perie. Trebuie instruiți cum să mănânce, pentru că, cel puțin o perioadă, cei care au aparate lipite pe dinți vor trebui să evite să consume alimente lipicioase sau alimente dure ca să nu desprindă aparatul. Dar dacă explicăm copilului lucrul acesta, în 90% din cazuri deja ne asigurăm de cooperarea lui, pentru că el înțelege.
Copiii înțeleg mult mai mult decât suntem noi dispuși să ne asumăm. Ideea este să nu îi păcălim, să le spunem uite, nu te doare. Trebuie explicat foarte clar ce i se întâmplă, pentru că dacă înțelege fenomenul, atunci este mult mai simplu de cooperat. Situația asta să știți că se aplică și în cazul adulților. Trebuie să amendăm cumva frica de necunoscut pe care o are toată lumea când vine la dentist. Nu neapărat copiii. Și foarte multă muncă de lămurire trebuie dusă cu părinții, pentru că dacă avem părinți care prezintă copilului ca pe o pedeapsă faptul că trebuie să poarte aparatul. În acest caz, greșim din start.
Totul Despre Mame: Cât de des se fac controalele după montarea aparatului și ce se urmărește practic la aceste controale?
Dr. Anca Temelcea: În general la o lună, o lună și jumate, depinde de tipul de aparat. Se urmărește evoluția tratamentului. Dacă sunt schimbări, dacă sunt modificări, cum sunt, la ce nivel s-au întâmplat, dacă s-au întâmplat la nivelul oaselor sau la nivelul dinților; starea dinților, starea gingiilor; dacă trebuie să amendăm igiena sau e corectă și mergem în continuare pe aceeași cale. Monitorizăm, de asemenea starea tehnică a aparatului, dacă este în condiții bune, dacă trebuie să reparăm sau să adaptăm ceva la el.
Totul Despre Mame: Care sunt cele mai bune metode de igienă a dinților când copilul poartă aparat dentar?
Dr. Anca Temelcea: Cele mai bune sunt cele cu care copilul este obișnuit să funcționeze. Nu-l scoatem din zona de confort în momentul în care îi punem aparatul, căci și așa este ieșit din zona de confort destul de mult. Trebuie instruit să folosească periuța pe care o are el la dispoziție, cea pe care îi place să o folosească în situația nouă, cu aparatul dentar. Sigur că toate celelalte mijloace – dușurile, periuțele interdentare – ajută, cresc gradul de igienă. Dar acestea trebuie introduse cumva treptat, ca să nu stresăm foarte mult copilul, să zică „după ce mi-a pus aparat, trebuie să mă mai chinui să mă mai spăl și nu știu cum”. Nu. Cum se spală el, dacă se spală corect și depinde o tehnică corectă, este foarte bine și ne asigură succesul pe termen lung.
Totul Despre Mame: Ce se mai schimbă în viața de zi cu zi a unui copil odată cu montarea unui aparat dentar?
Dr. Anca Temelcea: Nu se schimbă foarte multe lucruri și în 9 din 10 cazuri copiii devin mult mai responsabili. Copiii care erau mai împrăștiați, spun părinții că devin mult mai atenți și mai grijulii și respectă indicațiile ortodontului.
Aș insista doar pe faptul că este foarte bine să vină la stomatolog, la dentist, la ortodont o dată la șase luni. Pentru că, chiar dacă părintele nu observă ceva pentru că nu este antrenat să observe anumite modificări, ortodontul o să le observe cu siguranță. Și cu cât le depistăm mai devreme și le tratăm în stadiu incipient, fie că e o anomalie dento-maxilară, o carie, o boală de gingie, cu atât este mai bine și tratamentul este mult mai ușor de suportat. Și pentru copil, și pentru părinți și probabil și de durată mai scurtă.
Eu obișnuiesc să spun părinților care vin cu copiii la vârsta de 4, 5, 6 ani că aceștia vor fi pacienți de ortodonție mulți ani de acum încolo, până la 12-14 ani cel puțin. Dar asta nu înseamnă că vor purta aparate ortodontice toată această perioadă. Cea mai mare parte din timp va fi monitorizarea. Vom interveni cu mijloace ortodontice doar în situația în care creșterea o ia într-o direcție greșită și dezvoltarea aparatului dento-maxilar se abate de la parametrii normali. Vom pune aparatele în momentul în care efectul, din punct de vedere ortodontic, este maxim și concentrat în cel mai scurt timp. Dar monitorizarea este, de fapt, cea mai importantă.