Masa de Crăciun a copiilor. Preparate tradiționale adaptate și dulciuri delicioase și sănătoase

Am aflat de la Paula Hizanu, nutriționist tehnician pentru copii și adulți, ce preparate de pe masa de Crăciun a românilor sunt potrivite pentru copii. Avem ca bonus 8 rețete de dulciuri sănătoase, de la cozonac, la ursuleți jeleuri, făcuți în casă.

Laura Udrea, redactor
scris pe
masa de Crăciun a copiilor
Probabil că nu-ți vei modifica rețetele de Crăciun anul acesta. Articolul acesta vorbește despre un meniul gustos, dar și sănătos, nu doar pentru copii, ci pentru întreaga familie. FOTO: Shutterstock

Friptura de porc e potrivită unui copil abia diversificat? Dar carnea tocată? Cum pregătim salata de boeuf pentru toată familia, inclusiv pentru copiii de 1 an? Toba, lebărul, caltaboșul, jumările și slănina sunt potrivite unui copil mic? Răspundem mai jos la toate aceste întrebări și, în plus, avem și rețete potrivite pentru masa de Crăciun a copiilor: cozonac, „acadele” și surpriza copilăriei – ursuleți de jeleu!

Preparatele tradiționale de Crăciun abundă în proteine și carbohidrați. Nepotrivite nici adulților, acestea nu fac decât să-l transforme pe micul mofturos într-un și mai mare mofturos. De vină este nu doar agitația de sărbători, ci și meniul, spunea Paula Hizanu, nutriționist tehnician pentru copii și adulți. „Fiindcă nu mai primesc mâncărurile pe care ei le cunosc bine, știu ce gust au și ce textură, ci preparate care nu le-au mai fost oferite de mult timp sau poate chiar niciodată. Mesele de sărbători le pot provoca anxietate multor mame, care au copii care nu (prea) mănâncă sau cer mai multe dulciuri”, spune nutriționistul. Adaugă la asta comentariile deranjante de la rude cu privire la alimentația copilului tău – „E mare deja, poate mânca puțină slăninuță!” (și, dăi, și insistă!) sau, la polul opus „E prea gras, îi dai prea mult să mănânce!”

CITEȘTE ȘI: Cât mănâncă un bebeluș și cum știi dacă e suficient pentru a crește sănătos

Masa de Crăciun a bebelușilor de 6 luni

La 6 luni se recomandă începerea diversificării unui bebeluș. Începerea diversificării înseamnă primele gusturi noi, cantități mici, fără sare, zahăr și multe alte ingrediente. Dacă de Crăciun avem un bebeluș între 6 luni și 1 an ce mănâncă el special de Crăciun? Recomandările la unison ale specialiștilor sunt să nu schimbăm rutina unui bebeluș. Și aici intră și meniul alimentar, dar și rutina zilnică (somn, baie, plimbare). Asta dacă vrem sărbători liniștite, atât pentru noi, cât și pentru cei mici.

Eterna dilemă a părinților în această perioadă a sărbătorilor – „Dacă poftește la sarmale, pot să-i dau să guste?” are același răspuns: „Contrar credinței, bebelușii nu au cum să poftească la ceva ce nu cunosc. Nici nu poate fi vorba de poftă, ci e doar pură curiozitate, fiindcă vor să exploreze lumea cât mai mult. Ei clefăie atunci când adulții din jurul lor mănâncă ceva, fiindcă bebelușii învață totul prin imitație. Observându-ne și imitându-ne pe noi, adulții, bebelușii învață ce trebuie să facă la masă, și cum să mănânce”, spune nutriționistul. Așadar, dacă de Crăciun avem un bebeluș în plină diversificare, tot ce trebuie să facem este să-i păstrăm programul de mese și rutina zilnică. Preparatele tradiționale de sărbători de pe masa noastră nu sunt potrivite la această vârstă. Nutriționistul adaugă: „Și apropo de sarmale, dacă ar fi gătite fără prăjeală, sare și afumături, le-am putea oferi bebelușilor, fără probleme.” Dar sunt?

Masa de Crăciun a copiilor peste 1 an

Partea bună e că majoritatea preparatelor tradiționale pot fi adaptate astfel încât să poată fi savurate de întreaga familie, chiar și de bebelușii aflați la începutul diversificării, spune nutriționistul Paula Hizanu. „Adaptând mâncarea familiei, scutim timp și reducem risipa alimentară, iar copiii sunt mai deschiși spre a încerca o diversitate mai mare de alimente.” Bineînțeles că unele mâncăruri nu vor avea același gust cu care suntem obișnuiți. Însă gusturile se educă și, jonglând cu condimentele și mirodeniile, nici nu se simte lipsa sării la majoritatea preparatelor. Însă, ca să ajungem aici, să avem preparate sănătoase de Crăciun potrivite întregii familii, trebuie să ne schimbăm mai întâi noi, adulții, gusturile.

După ce copilul împlinește 1 an, nu mai trebuie evitată chiar complet sarea. Le putem oferi, ocazional, măsline, pâine din comerț, brânzeturi cu adaos mic de sare, spune nutriționistul. Mierea poate deveni îndulcitorul principal al dulciurilor copiilor. Însă trebuie să le gătim complet încă ouăle și carnea. Iar zahărul și alți îndulcitori trebuie evitați în continuare. Iată câteva dintre modificările pe care le putem face în prepararea mâncărurilor tradiționale de Crăciun:

Carnea de porc nu are restricții

„Nu există restricții pentru carnea de porc, ci doar mituri. Atâta timp cât e gătită complet și sănătos, carnea de porc poate fi oferită de la vârsta de 6 luni. Da, ar fi de preferat să alegem mușchiuleț sau cotlet, deoarece aceste părți de carne sunt slabe în grăsimi, dar sunt ok și altele dacă îndepărtăm grăsimea”, spune nutriționistul Paula Hizanu.

Grăsimea nu este interzisă copiilor. Copiii mici au nevoie de grăsimi pentru o dezvoltare armonioasă a creierului. Însă nu orice fel de grăsimi, ci au nevoie de grăsimi bune, adică mononesaturate și grăsimile polinesaturate.

Grăsimile mononesaturate se găsesc în alimente precum nucile (migdale, caju, alune, nuci pecan), uleiurile vegetale (ulei de măsline, ulei de arahide), unt de nuci, avocado. Grăsimile polinesaturate (numite și grăsimi esențiale, deoarece organismul nu le poate produce și trebuie să le obțină din alimente) se găsesc mai ales în peștele gras, uleiuri din plante, semințe și nuci. Sunt de obicei lichide la temperatura camerei. Cele două clase majore de grăsimi polinesaturate sunt acizii grași omega-3 și omega-6.

Carnea tocată are undă verde dacă e tocată de noi

Carnea tocată nu este contraindicată copiilor mici. Cu o singură condiție: să știm ce e în ea. „Am avut neplăcuta surpriză să descopăr că există și sortimente de carne tocată cu o listă mare de ingrediente, care ar trebui să fie evitate de toată lumea. Dacă nu avem posibilitatea să găsim o carne tocată OK, ori nu avem încredere, putem alege o bucată de carne pe care să ne-o toace la carmangerie sau să o tocăm noi acasă”, spune nutriționistul.

Tobă, lebăr, caltaboși, cârnați, jumări, slănină: doar fierte, fără afumătură!

Să le luăm pe rând. Jumările și slănina ar trebui evitate, clar, din cauza conținutului foarte mare de grăsimi, în primul rând, spune nutriționistul. „Tobă, lebăr, caltaboși, cârnați – ar fi de preferat să fie doar fierte sau coapte, fără sare și fără să fie afumate. Însă dacă nu le putem adapta și nici nu le putem evita, nu e un capăt de lume dacă de Crăciun copiii mai mari de 1 an gustă puțin din ele, iar în rest au o alimentație sănătoasă și echilibrată. Oricum sunt șanse mari ca micuții nici să nu-și dorească măcar să guste din preparatele prezente de obicei în meniul nostru de sărbători”, spune Paula Hizanu.

Curcanul e sănătos. Uite cum să-l gătești ca să devină fraged!

În multe familii, porcul de Crăciun a fost deja înlocuit de curcan. Ca să iasă fraged, curcanul însă are nevoie de puțină atenție înainte de a fi pus la cuptor. „Putem lăsa carnea de curcan la marinat câteva ore sau chiar peste noapte, cu puțin ulei de măsline extravirgin, zeamă de lămâie, boia de ardei dulce, ierburi de Provence, mărar uscat, usturoi proaspăt sau pudră și puțin piper sau orice alte condimente naturale preferăm. Apoi o gătim câteva ore la temperatura mai mică. Astfel iese fragedă și aromată”, ne recomandă nutriționistul.

Cu ce înlocuim maioneza din salata de Boeuf: rețetă de maioneză din lapte

În salata Boeuf, singurul ingredient contraindicat este maioneza, care conține ou crud. În cazul în care dorim să evităm complet uleiul, putem folosi iaurt grecesc sau avocado zdrobit în locul maionezei. „Eu am descoperit în timpul sarcinii o rețetă de maioneză din lapte, pe care o folosesc în continuare. Sincer, îmi place mai mult decât maioneza clasică, și e gata în doar câteva secunde, cu ajutorul unui blender. La o măsură de lapte, adaug 2 măsuri de ulei, puțin muștar (pentru copiii sub 1 an se omite), zeamă de lămâie și piper. Se poate adăuga și gălbenuș de ou fiert tare, iar pentru copiii mai mari de 2 ani se poate folosi și puțină sare”, spune nutriționistul. Ba mai mult, dacă în salata de Boeuf nu punem sare și murături, poate fi oferită și copiii după vârsta de 6 luni, adaugă nutriționistul.

Mai multe legume în meniul de sărbători. Idei de garnituri sănătoase

Preparatele tradiționale de pe masa de Crăciun ne oferă mai mult proteine și carbohidrați, în detrimentul legumelor. De exemplu, în piureul de cartofi putem adăuga câteva buchețele de conopidă sau broccoli, ori bucățele de păstârnac. Iar piureul de lângă friptură îl putem înlocui cu niște fasole verde, sparanghel sau doar o salată. Spre exemplu: într-o tigaie pe foc pune 2-3 căței de usturoi tocați mărunt și puțină apă cât să se înmoaie usturoiul și să-și lase aroma. Apoi adaugă o cană de roșii cherry tăiate pe din două. Amesteci până când roșiile se înmoaie și totul capătă textura unui sos. Pune apoi fasolea verde cu un stop de apă, acoperă cu capac și lasă să fiarbă vreo 10 minute la foc mic. Vei obține o garnitură foarte sănătoasă și extrem de gustoasă pentru friptura de curcan.

„Cartofii prăjiți îi putem înlocui cu cei făcuți la cuptor, lângă care putem să mai adăugăm bastonașe de sfeclă roșie, morcov, sau orice alte legume preferăm, asezonate cu condimente naturale și puțin ulei de măsline extravirgin”, ne sfătuiește nutriționistul.

Dulciuri de Crăciun sănătoase pentru copii

Cozonac, cornulețe, turtă dulce. Dulciurile pe care le găsim în meniul de sărbători au, într-adevăr, un conținut foarte bogat de zahăr și grăsimi, și evident, multe calorii, însă le putem adapta și pe acestea, dacă dorim. Nutriționistul Paula Hizanu pregătește de câțiva ani cozonac baby friendly și cornulețe cu gem fără zahăr.

Cozonac Baby friendly și cornuri pentru copii. Același aluat, două dulciuri sănătoase!

„Cozonacul baby friendly e delicios chiar dacă nu are zahăr adăugat. Putem înlocui zahărul sau îndulcitorii cu banane din acelea foarte coapte, care au pete negre pe coajă, sau cu stafide ori curmale hidratate și apoi făcute pastă în robotul de bucătărie”, spune nutriționistul.

Cozonac pentru copiii peste 1 an. FOTO: Paula Hizanu, nutriționist tehnician pentru copii și adulți
  • 1 kg făină;
  • 14 g drojdie uscată (2 pliculețe sau 50 g drojdie proaspătă);
  • 4 gălbenușuri;
  • 350-500 ml lapte călduț;
  • 100 ml ulei;
  • 100 g unt topit;
  • 3 linguri miere (pentru copiii peste 1 an)/1 banană bine coaptă (pentru copiii sub 1 an);
  • 1 pumn de stafide/curmale tăiate mărunt și hidratate în apă fierbinte (pentru copiii peste 1 an);
  • 10 linguri fulgi de cocos
  • 2 linguri pudră de roșcove (carob);
  • 1 lingură scorțișoară

Extra:

  • 1 gălbenuș;
  • 1 linguriță lapte;
  • susan sau nuci râșnite
  1. Pregătește maiaua: 100-120 ml de lapte călduț, 1 lingură de miere (opțional, în funcție de vârstă), drojdia și puțină făină presărată pe deasupra. Lasă deoparte 5-10 minute.
  2. Cerne făina de 2 ori. Pune în vasul mixerului făina, maiaua, gălbenușurile, untul topit, restul de miere (dacă folosești) și 230-250 ml de lapte călduț. Adaugă lapte pe măsură ce frămânți, ca să obții un aluat moale. La final, adaugă uleiul și mai frământă 10-15 minute.
  3. Unge pereții vasului în care a fost frământat aluatul cu ulei și acoperă apoi vasul cu un prosop de bucătărie curat. Lasă la dospit, la loc călduț, 60-90 de minute. Între timp, pregătește umplutura.
  4. Împarte aluatul în două jumătăți egale, apoi din nou în două și întinde două foi dreptunghiulare. Pune jumătate din cantitatea de umplutură pe cele două dreptunghiuri, apoi rulează-le strâns. Împletește cele două rulouri obținute și așază-le în tava de copt tapetată cu ulei și făină. Lasă cozonacul la dospit 1 oră.
  5. Unge cozonacul cu gălbenuș amestecat cu lapte, presară pe el semințele de susan și dă-l la cuptorul preîncălzit la 170 de grade cu ventilație 50-60 de minute. Scoate-l și lasă-l la răcorit în tava lui 2-3 minute înainte de a-l scoate.

Cornuri umplute, varianta finger-food pentru cozonac

Din același aluat, gata preparat și dospit, poți face și cornuri umplute. Ia cealaltă jumătate de aluat și întinde o foaie rotundă, nu foarte groasă. Taie foaia în patru, apoi fiecare secțiune în alte 3 părți, triunghiulare. Distribuie umplutura rămasă pe cele 12 triunghiuri obținute. Apoi rulează fiecare triunghi de aluat și formează cornurile.

Cornuri umplute (aluat de cozonac). FOTO: Paula Hizanu, nutriționist tehnician pentru copii și adulți

Pune-le pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și lasă-le la dospit 20-30 de minute. După ce timpul s-a scurs, unge cornurile cu lapte și pune-le la cuptorul preîncălzit la 175 de grade cu ventilație. Vor sta acolo 15-20 de minute. Când sunt coapte, scoate-le și acoperă-le cu un prosop curat.

Brăduți cu coacăze și cătină

O rețetă perfect sănătoasă nu doar pentru Crăciun, ci pentru orice mic-dejun de iarnă (și nu numai). Nu conține lactate, deci e potrivită și pentru cei cu intoleranță la lactoză. „Iar dacă o servim cu un pahar de kefir sau sana și niște fructe alături, e perfectă și pentru micul dejun”, spune nutriționistul.

Brăduți, desert cu spanac și migdale. FOTO: Paula Hizanu, nutriționist tehnician pentru copii și adulți
  • 3 banane medii, foarte coapte (sau 2 banane jumătate dacă sunt mari);
  • 100g baby spanac;
  • 2 ouă;
  • 50g ulei;
  • vanilie (opțional);
  • 170g făină;
  • 40g amidon;
  • 1 linguriță praf de copt;
  • 3 linguri migdale măcinate;
  • 3 linguri de zahăr – opțional (pentru copiii sub 2 ani se omite);
  • coacăze roșii și cătină pentru ornat (pot fi congelate)

Pentru copii mai mari și pentru adulți puteți adăuga picături de ciocolată în compoziție.

  1. Preîncălzește cuptorul la 180 grade, căldură sus-jos, fără ventilație.
  2. Spală bine frunzele de spanac, apoi pune-le într-o tigaie, cu un strop de apă, până se înmoaie.
  3. Pune în blender spanacul, bananele, ouăle, uleiul și vanilia, și mixează până se mărunțește bine spanacul. Încorporează apoi ingredientele uscate.
  4. Toarnă compoziția într-o tavă pătrată, cu latura de aproximativ 22-24 cm, tapetată cu hârtie de copt. Ornează cu coacăze roșii și cătină și introdu la cuptor 30-35 minute.

Biluțe energizante cu migdale, ovăz crispy și unt de arahide

Se fac foarte ușor și sunt perfecte pentru gustare acasă, la grădi, la școală, la serviciu, în parc, oriunde. Iată care sunt ingredientele:

Biluțe energizante. FOTO: Paula Hizanu, nutriționist tehnician pentru copii și adulți
  • 1 banană mică (100 g piure);
  • 100 g migdale măcinate;
  • 30 g fulgi de ovăz crispy (5 linguri);
  • 2 linguri unt de arahide;
  • 2 lingurițe scorțișoară;
  • 2 linguri fulgi de cocos (plus încă 1 lingură pentru ornat);1
  • 1/2 măr

Dacă nu ai fulgi de ovăz crispy ci doar din cei normali/fini, trebuie copți întâi 10-15 minute la 180 °C, lăsați să se răcească și abia apoi îi poți folosi la preparate de genul acesta. De ce trebuie să faci asta? Sunt cruzi și necesită preparare termică înainte de a fi oferiți celor mici, deoarece organismul uman nu poate procesa în totalitate amidonul crud.

  1. Amestecă toate ingredientele, apoi încorporează mărul tăiat cubulețe mici. Pentru bebeluși, dă-l pe răzătoarea mare și scurge-l de zeamă.
  2. Ia câte o lingură de compoziție și formează biluțe. Pentru bebeluși, fă-le lunguiețe, nu rotunde, pentru a fi mai ușor de prins/ținut în mânuță.
  3. Tăvălește biluțele prin fulgi de cocos și păstrează-le la frigider până la servire.

„Acadele” din kiwi și ciocolată

Kiwi congelat, ciocolată din carob și fulgi de cocos. Foarte ușor de făcut și atractive pentru cei mici, aceste „acadele” sănătoase pot deveni starul petrecerii de Crăciun pentru copil tău.

„Acadele” sănătoase. FOTO: Paula Hizanu, nutriționist tehnician pentru copii și adulți
  • 2 kiwi;
  • 1 linguriță ulei de cocos;
  • 20g unt (pt cei cu intoleranță poți folosi unt de cocos, sau doar ulei de cocos);
  • 1 linguriță carob (pudră de roșcove); b
  • bețișoare de înghețată;
  • fulgi de cocos
  1. Curăță kiwi de coajă, apoi taie-l felii cam cât un deget de groase. Introdu cu grijă câte un bețișor în fiecare felie (ca să arate ca niște acadele), apoi așază-le pe o tavă (sau tocător) tapetată cu hârtie de copt. Introdu tava în congelator pentru câteva ore sau peste noapte.
  2. Pentru glazură, topește untul de cocos, apoi adaugă carobul și untul tăiat cubulețe. Amestecă până ce se topește untul și obții o textură fină.
  3. Scoate tava cu „acadelele” din congelator, înmoaie vârful fiecăreia în glazură, apoi presară fulgi de cocos peste. Le poți servi imediat după sau le puteți păstra la congelator și le scoți cu 10 minute înainte de servire.

Ursuleți jeleu făcuți în casă

WOW, ursuleți jeleu făcuți în casă?! Adică sănătoși? Nutriționistul Paula Hizanu spune că pot fi făcuți din orice fruct. Ursuleții din imagine sunt făcuți din zmeură.

Ursuleți jeleu. FOTO: Paula Hizanu, nutriționist tehnician pentru copii și adulți
  • 2 mâini de zmeură (65 ml suc);
  • 15 ml apă;
  • 1 lingură miere;
  • puțină scorțișoară (opțional);
  • 1/2 linguriță agar agar (pudră din alge marine, fără gust, miros, o variantă sănătoasă la gelatina pentru deserturi)
  1. Zdrobește zmeura cu furculița, apoi trece-o printr-o sită mică.
  2. Într-o crăticioară mică amestecă bine sucul de zmeură cu apa, mierea, scorțișoara (dacă folosiți) și agarul. Lasă să fiarbă 5 minute pe foc mic, amestecând din când în când.
  3. Toarnă amestecul în forme de silicon, apoi pune la frigider până se întăresc.

Pe pagina de Instagram a nutriționistului Paula Hizanu găsești mai multe rețete potrivite bebelușilor și copiilor: pandișpan cu vișine, cornulețe cu gem fără zahăr și saleuri cu parmezan, pain au cholcolat ori chipsuri de mere.

Dacă ți-a plăcut acest articol despre masa de Crăciun a copiilor, citește și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa