Leacuri bătrânești pentru desfundarea nasului. Remedii și soluții naturale pentru copii și părinți, de la bunica

Anca Lupescu
Copil racit isi sufla nasul infundat
Leacurile bătrânești pentru desfundarea nasului funcționează uneori mai bine decât medicamentele. Foto: Shutterstock

Leacurile băbești pentru desfundarea nasului sunt folosite din cele mai vechi timpuri și și-au dovedit deja eficiența. Adesea, spray-urile, picăturile și batoanele nazale au doar efect temporar, iar congestia revine rapid. Răcelile sunt frecvente, mai ales în rândul copiilor mici, și sunt o cauză comună a congestiei. Aceste leacuri bătrânești pentru desfundarea nasului sunt la îndemâna oricui și le poți aplica atât la copii, cât și la adulți pentru a scăpa rapid de congestie.

Cele mai cunoscute leacuri bătrânești pentru desfundarea nasului

Nu este un secret că un nas înfundat îți strică toată ziua și te face să te simți prost dispus. Nasul înfundat și pieptul plin de mucus pot face dificilă respirația. Din fericire, există diverse modalități de a elibera căile respiratorii. Iată o parte dintre ele:  

Sare caldă pe piept

Pentru acest remediu, este nevoie să pui sare într-o tigaie sau oală și să o încingi. Apoi, o învelești într-un prosop sau o pui într-o șosetă groasă, asigurându-te că temperatura este potrivită: trebuie să fie suportabilă pe piele. Ulterior, o plasezi în zona pieptului. Este cel mai bun leac bătrânesc pentru tuse și nas înfundat. La origini, acest remediu era prescris pentru persoanele cu bronșită. Sarea încălzită ajută la îndepărtarea microbilor din bronhii, relaxează mușchii netezi și opresc bronhospasmul, conform unui studiu.

Apă cu sare

Curăță nasul cu ser fiziologic sau cu apă și sare- este o soluție care ajută la reducerea congestiei și a tusei, la curățarea mucusului și a germenilor și la îmbunătățirea respirației. Pur și simplu lasă capul înclinat deasupra chiuvetei și pune soluție salină înt-o nară astfel încât să iasă pe cealaltă nară. Îți vei curăța nasul și sinusurile și vei putea să respiri din nou. Poți face acasă apă cu sare punând în jur de 10 grame de sare într-un litru de apă fierbinte și amesteci până se dizolvă. Apoi o lași la răcit și o poți folosi. Această metodă s-ar putea să nu funcționeze la copii, pentru că disconfortul este destul de mare.

Tratament rapid pentru nas înfundat 

Când cel mic are nasul înfundat, ai nevoie de un tratament rapid și care să nu implice prea mult efort, mai ales când vine ora de culcare. Iată ce poți face pentru a trata rapid o congestie nazală:

Compresă caldă

O compresă caldă poate ajuta la desfundarea nasului prin reducerea inflamației și deschiderea căilor nazale din exterior. Pentru a face o compresă caldă, înmoaie o cârpă sau un prosop mic în apă caldă, nu fierbinte. Stoarce excesul de apă din cârpă, pliaz-o și pune-o pe nasul superior și fruntea inferioară. Căldura poate ajuta la ameliorarea inflamației din nări și sinusuri și poate face respirația mai ușoară. Evită să ții compresa caldă pe față prea mult.

Ceaiuri 

Iată câteva ceaiuri care ajută la decongestionare:

Ceai de cimbru: Cimbrul este bogat în substanțe antiinflamatorii și antiseptice, cum ar fi timolul, carvacrolul, cimena și linaloolul, care au acțiune expectorantă, antibacteriană și antivirală. Acestea ajută la eliminarea secrețiilor nazale, contribuind totodată la eliminarea infecției subiacente care provoacă simptomele.

Ceai de ghimbir și usturoi: Ceaiul de ghimbir și usturoi are proprietăți antioxidante, antibacteriene și antiinflamatorii datorită substanțelor precum alicina (prezentă în usturoi) și compușilor fenolici precum gingerolul, chogaolul și zingeronul (prezente în ghimbir). Aceste substanțe ajută la combaterea sinuzitei sau rinitei, care pot provoca nas înfundat și curgerea nasului, precum și dureri în gât și disconfort general.

Ingrediente

  • 3 căței de usturoi, curățați și tăiați în jumătate
  • 1 cm de rădăcină de ghimbir sau ½ linguriță de ghimbir pudră
  • 3 căni de apă
  • Miere pentru îndulcit (opțional)

Fierbe apa cu usturoiul. Îndepărtează de pe foc și adaugă ghimbirul și mierea. Strecoară și servește ulterior. (Atenționare specială în cazul adulților: Ghimbirul nu trebuie consumat de persoanele care folosesc anticoagulante, astfel că trebuie eliminat din ceai în aceste cazuri. În timpul sarcinii, ar trebui consumat doar până la 1 g de ghimbir pe zi, pentru un maximum de 4 zile).

Ceai de mentă: Ceaiul de mentă este bogat în mentol, un ulei esențial cu proprietăți naturale decongestionante care ajută la desfundarea nasului și la ameliorarea rinitei. Acest ceai are, de asemenea, proprietăți antiinflamatorii, care ajută la reducerea inflamației căilor respiratorii și iritației sinusurilor, care contribuie la congestia nazală. Poate fi deosebit de benefic în cazurile de sinuzită sau rinita alergică.

Ingrediente

  • 6 frunze de mentă tocate
  • 150 ml de apă clocotită

Într-o cană, toarnă apa peste frunzele de mentă tocate și lasă-le să se infuzeze timp de 5-7 minute. Strecoară, îndulcește cu miere.

Poziția ridicată a capului 

Menținerea capului ridicat poate ajuta la prevenirea acumulării de mucus în sinusuri pe timpul nopții. De asemenea, poate ameliora presiunea sinusală. Lasă-te pe spate și folosește o pernă suplimentară pentru a te asigura că menții capul ridicat. Acest lucru ajută la respirație și previne acumularea mucusului.

 Alte remedii pentru nas înfundat la copii

Iată ce alte remedii mai poți aplica acasă pentru ca cel mic să nu mai aibă nasul înfundat:

Aburi

Când copilul respiră aer umed, nasul se decongestionează. Încearcă să folosești un umidificator, un vaporizator sau pur și simplu să-i faci copilului o baie caldă. Dacă folosești un umidificator, asigură-te că acesta este curățat regulat pentru a evita răspândirea sporilor de mucegai. Poți să-l pui să funcționeze în camera copilului pe timpul nopții sau să-l ții deschis în timpul zilei, când acesta se joacă. O baie caldă într-o baie cu aburi va avea același efect decongestionant. Vei obține și beneficiul suplimentar de a oferi confort și distracție copilului. Alternativ, poți să dai drumul la un duș fierbinte, să așezi un prosop pe podea, pe partea ușii și pur și simplu să stai cu copilul în acel spațiu aburind.

FOTO: Shutterstock

Aspirator nazal și picături saline

Pentru copiii mici care nu au învățat încă să sufle nasul, o pompă nazală poate ajuta la curățarea nasului. Înainte de folosirea pompei sau a aspiratorului nazal, pune-i celui mic soluție salină în fiecare nară. Nu folosi acest remediu de foarte multe ori pe zi pentru a nu irita mucoasa.

Multe lichide

Deshidratarea poate fi o problemă atunci când copilul tău este virusat. Evită acest lucru oferindu-i multe lichide, acestea ajutând la subțierea secrețiilor nazale și la reducerea congestiei. Pentru sugari și copii mai mari, apa este ideală. Dacă copilul refuză, încearcă să oferi alte băuturi sănătoase și neîndulcite, precum ceai sau supă de pui.

Ceapă pe noptieră

Un sfat bătrânesc spune că trebuie să iei o ceapă împărțită în patru și să o pui pe noptiera de lângă patul în care doarme cel mic. Ceapa are efecte antiinflamatorii și este un antibiotic natural. Dacă o folosești pe timpul nopții, îndepărteaz-o dimineața din cameră și aerisește bine.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa