Jucăriile şi stereotipurile de gen

Andreea Popa
baiat jucandu-se cu o bucatarie de jucarie

Jucăriile şi stereotipurile de gen/Totul despre mame

Cine a spus că fetele trebuie să primească bucătării roz și băieții camioane bleu?

Anul acesta, fiul meu i-a cerut lui Moş Crăciun o căsuţă pentru păpuşi. Iar Moşul i-o va aduce bucuros. Deşi i-a fost greu să găsească una care să nu fie excesiv de roz sau plină de sclipici.

Anul trecut şi-a dorit, pe lângă un excavator, şi un bebeluş. L-a primit şi pe acela. L-a plimbat, l-a hrănit, l-a spălat, a avut grijă de el mult timp. Şi s-a uitat nedumerit la toate persoanele care îl întrebau pe stradă: „Păi, tu nu eşti băieţel?”

Jucării pe sexe

Jucării pentru fete. Jucării pentru băieţi. Roz sau albastru. Delimitarea este foarte clară în magazinele de jucării şi pe orice site care vinde produse pentru copii. Doamne fereşte să vrei o bucătărie pentru fiul tău! Aceea este, evident, o jucărie doar pentru fete. Deci e roz, are accesorii roz şi e pe culoarul roz. Sau să vrei un set de construit pentru fiica ta. Îl vei găsi într-o cutie albastră, pe culoarul albastru, cu figurine ce reprezintă doar băieţi. Sunt, într-adevăr, şi seturi de construit pentru fete, dar de obicei acestea sunt mult mai simple, roz, și se învârt în jurul câtorva subiecte: prinţese, ponei, plajă sau centre comerciale şi cam atât.

De ce nu sunt lăsaţi copiii să decidă singuri cu ce doresc să se joace? De ce le este limitată joaca pe baza unor stereotipuri de gen învechite, de care teoretic am scăpat, dar care în realitate sunt mai prezente ca niciodată pe rafturile cu jucării?

Pericolele stereotipurilor de gen

Copiii învaţă prin joacă, iar diferite tipuri de jucării îi învaţă lucruri diferite.

Jucăriile pentru băieţi sunt în general axate pe acţiune, aventură, tehnologie sau construcţie. Acestea îi încurajează pe copii să fie activi, le dezvoltă abilităţile matematice, de orientare în spaţiu, abilităţile motorii grosiere, capacitatea vizuală, dar şi pe cea de a-şi asuma riscuri.

Jucăriile pentru fete sunt în schimb axate pe jocul de rol şi încurajează foarte mult dezvoltarea inteligenţei emoţionale şi a abilităţilor verbale. Tot în jumătatea roz a magazinelor sunt şi majoritatea jucăriilor din seria „arts and crafts”, care dezvoltă abilităţile motorii fine, creativitatea şi perseverenţa.

Astfel, ideile transmise copiilor noştri sunt clare: de la fete, societatea se aşteaptă să fie mai empatice, mai grijulii, mai responsabile, mai protective, în timp ce băieţii trebuie să fie calculaţi, independenţi, competitivi, dominanţi. Iar asta se întâmplă în ciuda faptului că este evident că o persoană are nevoie de abilităţi din ambele categorii pentru a-și atinge potențialul.

De ce să cumperi de pe culoarul „greşit”

Aşa cum spuneam, este evident că nici unele dintre abilităţile şi competenţele enumerate mai sus nu ar trebui vândute doar băieţilor sau doar fetelor. Copiii, indiferent de sex, ar trebui să aibă posibilitatea de a se dezvolta în toate aceste arii. Succesul pe plan social şi emoţional depinde de o combinaţie a punctelor forte atribuite atât bărbaţilor, cât şi femeilor – aptitudini fizice, dexteritate, perseverenţă, independenţă, siguranţă de sine, empatie, diplomaţie, abilităţi sociale etc.

Însă marketingul producătorilor este agresiv şi mulţi părinţi se simt inconfortabil să încalce „regula culorii” şi să cumpere produse din departamentul „greşit”.

Iar când copiilor li se impune doar un anumit tip de joc, dezvoltarea lor are de suferit. Pentru că fetelor li se transmite mai mult sau mai puţin subtil că este mai important să fie frumoase, să aibă preocupări casnice şi să nu gândească prea mult. Pe de altă parte, băieţilor li se sugerează că este deplasat să fie interesaţi de activităţi mai sensibile sau creative.

De aceea, este important ca părinţii să fie atenţi şi la înclinaţiile tehnice ale fetiţelor sau la dezvoltarea inteligenţei emoţională a băieţilor.

Studiu de caz: Lego

În 1974, în instrucţiunile unui joc Lego, părinţii erau sfătuiţi să nu îngrădească imaginaţia copiilor: „Nevoia de a crea este la fel de puternică pentru toţi copiii. Băieţi şi fete. Este imaginaţia cea care contează. Nu abilităţile. Construieşti orice îţi trece prin cap, aşa cum doreşti. Un pat sau un camion. O căsuţă pentru păpuşi sau o navă spaţială. Mulţi băieţi preferă căsuţele pentru păpuşi. Sunt mai umane decât navele spaţiale. Multe fete preferă navele spaţiale. Sunt mai palpitante decât păpuşile. Cel mai important lucru este să le pui copiilor în mâini materialul potrivit şi să-i laşi să creeze orice doresc ei.”

Ce-ar fi să îi spunem și lui Moș Crăciun acest lucru? Ce-ar fi să își ia inima în dinți și să treacă pe la raionul de mașinuțe înainte să ambaleze cadourile pentru fetițe și pe la raionul de bucătării în miniatură înainte să ambaleze cadourile pentru băieți?

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa