Alăptarea, alegere asumata ori controversată?

TOTUL DESPRE MAME

Este alăptarea cel mai sănătos mod de a hrăni copilul? În încercarea mea de a mă documenta pentru acest material am dat peste multe referințe pro, dar și contra alăptării.

Dacă vrei să fii pregătită cu adevărat pentru alăptare, achiziționează-ți din vreme “Ghidul de alăptare al doctorului Jack Newman”, de Jack Newman și Teresa Pitman.

Alăptarea cel mai sănătos mod de a hrăni copilul – argumente pro și contra

Controversat subiect, am zis, și în acealasi timp ciudat mod de a privi un mod natural și fiziologic de a-ți hrăni copilul. Zic copilul, pentru că așa cum veți descoperi în rândurile de mai jos, alăptarea nu este destinată exclusiv bebelușilor până la un an, așa cum se știe din popor. Zilnic se scriu zeci de articole despre alăptare. La o căutare rapidă pe google după cuvântul „alăptare” am descoperit că există  aproape 220.00 de referințe.

Nu mică mirarea mi-a fost să descopăr un număr și mai mare de referințe când am căutat „breastfeeding”: aproape 56 milioane de articole publicate pe Internet.

Așadar, am fost curioasă să aflu de la un specialist de ce subiectul alăptării este atât de vizat.

Irina Popescu,  consilier în alăptare, educator prenatal certificat Lamaze și moașă licențiată, a clarificat câteva lucruri știute din popor ori din gură lumii pentru cititorii totuldespremame.ro.

Multe orgolii și o promovare falsă

În mediul virtual există mii de articole despre alăptare. Însă foarte puține sunt în aceeași tabăra făcând dintr-un mod natural de a-ți hrăni copilul un lucru tabu, deși femeile își alăptează copii de mii de ani. De ce credeți că se întâmplă acest mic război și care sunt de fapt fricile mamelor?

N-aș spune că există un mic război. N-ar trebui să existe o lupta pentru alăptare. Alăptarea e ceva firesc, normal. Alăptarea e cel mai sănătos mod de a hrăni copilul. Pot exista păreri diferite. Există cu siguranță multe orgolii și o promovare falsă a ideei că laptele praf ar fi la fel de bun precum laptele matern. Dar realitatea este foarte clară: alăptarea e cel mai sănătos mod de a hrăni copilul. Nu o să încep să înșir aici avantajele ei, pentru că le știm. Cea ce încă nu știm e cum să filtram informația corectă de cea incorectă.

Din păcâte sunt încă mulți medici care nu oferă recomandări corecte în alăptare. Am avut de curând un caz în care mama a primit un tratament cu antibiotic. Apoi a primit interdicția de a alăpta de la trei medici, un medic de ambulanță, un medic de familie și pediatrul copilului. E foarte trist că în momentul acesta să nu știm că multe dintre antibiotice sunt permise în alăptare. 

Cred că este răspunderea noastră, atât a profesioniștilor cât și a mamelor, de a nu mai lasă astfel de informații să se perpetueze. Încurajez noile familii să se informeze corect. Apoi să își păstreze cu fermitate poziția adoptată în privința alăptării. În fiecare caz se va găși o bunica, vecină, colegă de forum, prietenă care să ne explice cum a făcut ea și de ce trebuie să facem și noi la fel. E important să nu ne lăsăm influențați. Să ne păstrăm filtrul personal, chiar și atunci când recomandările nu tocmai potrivite vin de la un cadru medical. Ori de câte ori ni se recomandă să suplimentăm alimentația la sân, să aruncăm colostrul, să cântărim copilul înainte și după supt, să mulgem laptele pentru a vedea dacă este suficient, să ținem un regim strict în alăptare, etc, este necesar să cerem și o altă părere. Una cât mai avizată, a unui medic actualizat în privința alăptării, sau a unui consilier pentru alăptare.

Mamele se tem că ar putea fi mai puțin bune, atunci când nu alăptează. Decizia de a nu alăpta poate fi luată în cunoștință de cauza. Asta se întâmplă destul de rar, iar atunci este pe deplin asumată. Poate fi luată tocmai datorită unor indicații greșite primite încă din prima zi de naștere. Mamele care nu au reușit să alăpteze trebuie încurajate și ajutate să accepte faptul că nu este vină lor.  Este a sistemului care încă nu funcționează eficient în domeniul informării gravidei și în cel al recomandărilor post-natale.

Colostrul este foarte prețios

Ne puteți demonta câteva dintre miturile despre alăptare pe care le tot citim pe internet sau pe care le primim câteodată drept sfaturi binevoitoare din partea familiei? Mă refer aici la ” laptele nu mai are calități nutritive după un anumit timp”. ” Alăptează la 3 ore”, „nu mânca condimente sau alimente care balonează pentru că se transmit în lapte și îl afectează pe bebeluș”?

Miturile despre alăptare vin de pretutindeni. În trecut se considera că primul lapte, colostrul, este un lapte „rău” și că trebuie aruncat. Acum știm că acest colostru este foarte prețios, picătură cu picătură. El se secretă în cantități mici. Colostrul este foarte concentrat, fiind astfel perfect compatibil cu dimensiunile stomacului unui nou-născut și cu toate nevoile sale nutriționale. Este un fapt cunoscut că acest colostru asigura o imunitate excelență pentru nou-născut. Nici o formulă nu îl poate înlocui.

De cele mai multe ori, mamele au lapte suficient. Procentul celora care au într-adevăr o dificultate fiind de aproximativ 2%. În practică, se observă că multe mame sunt într-adevăr neîncrezătoare în capacitatea lor de a produce lapte suficient. Le încurajez să se informeze temeinic și să apeleze la consilieri în alăptare ori de câte ori au vreun dubiu în privința cantității de lapte pe care o primește copilul lor.

Laptele matern nu își pierde calitățile

Laptele nu pierde din calitățile sale, nici după 6 luni, nici după 18 sau X luni. Doar că, după 6 luni, laptele matern nu mai poate asigura în totalitate nevoile copilului. Un copil în dezvoltare are nevoie de o diversificare treptată, cât mai lentă, care să-i asigure necesarul de fier, iar alimentul de baza rămâne laptele matern, diversificarea atingând 5 mese complete de abia în jurul vârstei de un an.

În alăptare nu avem nevoie de un regim strict, iar vestea asta a fost o mare bucurie pentru mine, altfel cred că aș fi trăit o perioada de 2 ani și 11 luni de frustrare, în timpul alăptării celei de a 2-a fetițe. Este recomandată o dietă echilibrată, valabilă pentru orice om sănătos. Nu avem interdicții decât la substanțe precum drogurile sau unele medicamente foarte puternice. Este bine că de câte ori va confruntați cu o afecțiune în timpul alăptării și vă este indicat un tratament, să consultați lista substanțelor active permise și să luați o decizie de comun acord cu medicul, identificând o soluție compatibilă cu alăptarea.

Un spital baby friendly – o alegere pentru o alăptare de succes

Care ar fi 3 lucruri pe care ar trebui să le știe o tânăra mama atunci când începe alăptarea?

Este foarte important că mama să-și alăpteze nou-născutul încă din prima ora de la naștere, cel mult primele 2 ore. Recomand alegerea unui spital baby-friendly pentru naștere. Acesta fiind un criteriu de selecție pentru cele care își doresc un start bun al alăptării. Pe toată perioada șederii în maternitate se recomandă alăptarea exclusivă, la cerere, în sistemul rooming-în.

O mama care se pregătește de alăptare poate alege o sursă de informare sigură, o rețea de sprijin pentru alăptare, un medic pediatru pro-alăptare, un consilier de alăptare la care să poată apela la nevoie. O mama informată, care s-a pregătit încă din sarcina participând la cursuri de educație prenatală împreună cu partenerul, cu un filtru personal pentru avalanșă de sfaturi, este o mama puternică și are are toate șansele să aibă o alăptare frumoasă.

Relaxare.Perioada în care ne naștem că și părinți poate fi una frumoasă, de descoperire a noastră, a partenerului nostru că tată și a copilului căruia i-am dat viață. Este mult mai ușor să trăim această perioada din plin atunci când suntem relaxați, încrezători și entuziasmați. Dacă pierdem pe drum din energie e bine să comunicăm cu familia despre asta și să căutăm sprijin.

Marea majoritate a problemelor pot fi prevenite

Care sunt eventualele probleme care pot apărea în timpul alăptării?

Marea majoritate a problemelor pe care le întâlnesc pot fi prevenite din timp prin inițierea cât mai precoce a alăptării, alăptare la cerere, atașare eficientă la sân, poziție bună a mamei și a copilului în timpul suptului.

Sunt cazuri în care ne confruntăm cu ragade, iar aici este de corectat poziția copilului, de obicei. Ajută și ungerea mamelonului cu lapte matern și cu creme pe baza de lanolina pură pentru a grăbi vindecarea, dar cea mai importantă rămâne prinderea eficientă de san.

Mai des întâlnită este și angorjarea sânilor, care poate să apară în timpul furiei laptelui sau după o pauză lungă de supt (de ex la o mama care alăpta de 7 ori în 12 ore frecvent și apoi face o pauză pentru că se întoarce la muncă). Se poate rezolva prin punerea copilului la san la cerere, și prin masaj blând.

Fioroasă mastită este de fapt mai rar întâlnită și necesită ajutorul unui medic și al unui consilieri pentru alăptare. În timpul ei nu se recomandă oprirea alăptării.

Irina Popescu ne recomandă și câteva link-uri utile și recomandările UNICEF care elucidează și mai mult „misterele” alăptării.

http://www.who.int/childgrowth/standards/cht_wfa_girls_p_0_6.pdf

http://www.who.int/childgrowth/standards/cht_wfa_boys_p_0_6.pdf

http://www.spital-prieten.ro/informații/părinți/mituri-despre-alăptare.html

http://www.spital-prieten.ro/informații/profesionișți/cercetări-recente.html

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa