„Copilul meu crește ca din apă! I-au rămas mici hainele abia cumpărate”. „Era cel mai scund din clasă și acum e mai înalți decât toți cei din clasă!”. Vă recunoașteți în aceste exclamații? Da, orice părinte este uimit de pusele de creștere ale copilului. Dar câți centimetri trebuie să crească un copil într-un an, de fapt?
Cum trebuie să fie înălțimea la copii, în funcție de vârstă
O creștere prea lentă sau prea rapidă poate fi pur și simplu un puseu normal sau, în unele situații, un semnal de alarmă. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a stabilit un standard internațional de creștere, care descrie dezvoltarea optimă a copiilor cu vârste cuprinse între 0 și 59 de luni.
Există anumite etape de creștere în evoluția unui copil, iar acestea variază în funcție de vârstă:
- Copii mici (1-3 ani): Aceștia cresc mult în înălțime între 1 și 3 ani, aproximativ 10 centimetri pe an. De aceea, hainele le rămân mici frecvent în această etapă.
- Între 3 ani și pubertate: În acest interval, ritmul de creștere încetinește la aproximativ 5-6 centimetri pe an. Este normal ca înălțimea să stagneze puțin înainte de pubertate.
- La pubertate: Creșterea se accelerează din nou în timpul pubertății, ajungând, în medie, la 8-9 centimetri pe an. De obicei, fetele încep pubertatea cu un an sau doi ani mai devreme decât băieții și cresc cel mai rapid înainte de debutul menstruației. În majoritatea cazurilor, putem vorbi despre etapa pubertății la fete între 8 și 11 ani, iar la băieți între 9 și 14 ani. Creșterea în înălțime încetinește treptat în primii doi ani după debutul pubertății și se oprește complet la finalul acesteia.
În cazul în care copilul nu crește conform așteptărilor, medicul poate recomanda analize de sânge și/sau o radiografie de pumn pentru a putea determina cauza. Dacă există în continuare îngrijorări, este recomandată o consultație la un endocrinolog pediatru, care va determina dacă sunt necesare investigații suplimentare.
Ce înălțime trebuie să aibă un copil de 3 ani?

Cea mai mare rată de creștere se poate observa în primul an de viață al bebelușului. Pe parcursul acestor 12 luni copilul se va înălța cu aproximativ 25 de centimetri, în timp ce greutatea lui se va tripla. După vârsta de un an ritmul de creștere va încetini, dar acest lucru este normal. De regulă, până la adolescență, un copil va crește cu aproximativ 6 centimetri pe an. Totuși, trebuie precizat că fiecare copil are propriul său ritm de creștere.

Odată cu debutul pubertății, are loc o nouă perioadă de creștere accelerată:
- La fete, acest vârf de creștere apare în jurul vârstei de 11-12 ani.
- La băieți, creșterea rapidă survine mai târziu, în jurul vârstei de 13-14 ani.
Medicul endocrinolog Bogdan Pascu, de la Institutul National pentru Sanatatea Mamei si Copilului „Alessandrescu- Rusescu” (INSMC) spune că, indiferent de moștenirea genetică, orice copil mic de statură, mai scund decât o arată valorile normale pentru vârsta lui, ar trebui să fie văzut de un medic, pentru a elimina alte cauze medicale pentru care acesta nu crește în înălțime.
Factori care determină creșterea copiilor în înălțime
În corpul uman există un grup de glande care contribuie la creștere și buna dezvoltare a corpului copilului. Principala glandă implicată în acest proces este glanda pituitară. Hormonul de creștere și hormonii care stimulează pubertatea pe care aceasta îi secretă asigură atingerea înălțimii finale la maturitate. Glanda tiroidă, glandele suprarenale, ovarele (la fete) și hormonii secretați de testicule (în cazul băieților) sunt alți factori importanți responsabili de creștere, conform Yeditepe University Hospitals. Structura genetică, hormonii și factorii de mediu influențează creșterea încă din perioada intrauterină până la maturitate. Și bolile cronice care afectează sistemul respirator, cardiac sau intestinal pot constitui cauze care influențează negativ creșterea.
Factori genetici și influența acestora asupra creșterii
Structura genetică joacă un rol esențial în creșterea copilului. Deși nu este o regulă absolută, de obicei părinții scunzi vor avea copii scunzi, iar părinții înalți, copii înalți. O alimentație echilibrată este deosebit de importantă pentru a asigura o creștere normală. Malnutriția, bolile severe, consumul de alcool și fumatul în timpul sarcinii pot afecta negativ creșterea și dezvoltarea copilului.
Cauzele staturii mici la copii
Statura mică este definită printr-o înălțime care, măsurată corect, se situează sub limita inferioară a curbelor normale de creștere pentru vârsta și sexul copilului. Dacă rata anuală de creștere este mai mică decât cea considerată normală pentru vârsta respectivă, atunci ritmul de creștere este considerat insuficient.
Statura mică a unui copil poate avea cauze care nu sunt considerate boli, cum ar fi statura mică genetică sau întârzierea creșterii și a pubertății. Pe de altă parte, aceasta poate fi determinată și de afecțiuni hormonale, precum deficitul de hormon tiroidian, deficitul de hormon de creștere sau avansarea rapidă a vârstei osoase din cauza pubertății precoce. De asemenea, unii bebeluși născuți cu o greutate mică la naștere pot avea o statură mai mică decât a colegilor de generație. Prin urmare, în evaluarea unui copil scund este extrem de importantă analiza detaliată a istoricului medical al acestuia și al părinților. Înălțimea părinților și a fraților oferă indicii valoroase. Cauza staturii mici este investigată prin măsurători detaliate în timpul consultației, evaluarea dezvoltării pubertare și teste de laborator, inclusiv determinarea vârstei osoase. Dacă este necesar, pot fi efectuate teste hormonale speciale.