Să ai un copil bolnav poate fi foarte dificil, chiar dacă este vorba de viroze banale. E adevărat, cei mici se îmbolnăvesc frecvent, însă există un motiv pentru asta: sistemul imunitar al copiilor este delicat până la vârsta de 7-8 ani. Alimentația joacă un rol important în perioada bolii, pentru că poate ajuta la ameliorarea simptomelor și la accelerarea recuperării. Iată câteva idei de mâncare pentru copii atunci când sunt răciți:
Ce să le dai de mâncare copiilor când sunt răciți
În ciuda tuturor eforturilor părinților de a-și menține copiii sănătoși, se întâmplă des ca ei să răcească (în medie, de 8-10 ori pe an, mai ales în perioada grădiniței). Deși nu există soluții magice pentru a preveni virozele, există câteva lucruri pe care le poți face pentru a-i menține pe cei mici în stare cât mai bună în timp ce organismul lor luptă cu virusuri sua bacterii. Copiii trebuie să se odihnească mult și să bea suficiente lichide.
Care sunt cele mai bune alimente pentru a-i hrăni pe cei mici atunci când sunt răciți, tușesc, au nasul înfundat și dureri în gât? Sucurile de fructe diluate, apa, supele și supele creme sunt modalități excelente de a-i menține hidratați. Dacă copilul are febră, vărsături sau diaree, urmează recomandările medicului pediatru pentru a te asigura că lichidele și sărurile pierdute sunt înlocuite rapid. Copiii mai mari pot bea ceaiuri din plante cu miere și lămâie.
Fructe
Deși nu există dovezi clare că vitamina C poate vindeca o răceală, proprietățile sale antioxidante sunt cu siguranță benefice în caz de răceală. Surse bune de vitamina C includ lămâi, portocalele, grepfruit și fructele de pădure. Oferă copilului tău o varietate de fructe moi; acestea nu sunt doar pline de vitamine și minerale care sprijină sănătatea și imunitatea, dar conțin și multă apă, care ajută la prevenirea deshidratării. Dacă nu ai fructe proaspete, sunt de ajutor și cele congelate, pe care le poți folosi într-un smoothie.
⚠️Ține minte! Mesele frecvente și în cantități mici sunt mai ușor de digerat. Evită alimentele grase, prăjite sau bogate în grăsimi și optează pentru carbohidrați simpli, cum ar fi orezul și tăițeii, care sunt ușor de digerat. Încearcă alimente precum banane, orez, piure sau pâine prăjită cu unt.
Supa de pui
Folosește un pui și fă în casă supa cu găluște sau tăiței de casă, în funcție de preferințe. Adaugă morcov și pătrunjel. Supa este caldă, reconfortantă și toți copiii o iubesc. De asemenea, va ajuta la menținerea necesarului de lichide. Pentru o supă mai sățioasă, adaugă mai multe legume gătite și tăiate mărunt.
Pentru bebeluși
Pentru bebelușii sub 12 luni, asigurarea unei cantități suficiente de lapte pentru a rămâne hidratați este cel mai important lucru în timpul unei răceli. Bebelușii vor prefera, probabil, să rămână la lapte matern sau formulă, și este în regulă. Dacă bebelușul are o congestie severă, folosirea unui aspirator nazal pentru a elibera congestia poate face mai ușoare mesele și hidratarea. Concentrează-te pe alăptarea regulată sau hrănirea cu biberonul și monitorizează scutecele umede (5-6 pe zi). Dacă bebelușul tău mănâncă alimente solide (6+ luni), oferă-i mese solide ca de obicei, dar nu te îngrijora dacă nu este interesat. Fii consecvent și continuă să îi oferi mâncărurile preferate.
Copii mici și mari
Pentru copiii de 12 luni și mai mari, încearcă să continui să oferi aceleași alimente pe care le oferi de obicei. Concentrează-te pe multe legume, fructe, alimente proteice, cereale integrale și grăsimi. Nutriția este importantă în timpul bolii, dar apetitul și preferințele alimentare se vor schimba. Este posibil să observi că cel mic tinde să aleagă anumite alimente sau supraviețuiește cu alimentele cum ar fi biscuiții și pufuleții – este în regulă.
Uneori, ajută să integrezi alimente calde în dieta lor, cum ar fi supa sau terciul de ovăz. Aceste alimente pot fi utile dacă au nasul înfundat, febră sau dureri în gât. De asemenea, poți ajuta la calmarea durerii de gât cu alimente puțin reci și fine, cum ar fi smoothie-uri, fructe puțin reci și iaurt. Mierea poate fi, de asemenea, un remediu bun pentru tuse pentru copiii de peste 12 luni.
Pe lângă alimentele clasice de răceală, poți prepara copilului griș cu lapte, orez cu lapte și scorțișoară, piure de cartofi, supe creme, mămăligă cu brânză și smântână, sufleu de broccoli sau conopidă cu cașcaval, omletă cu brânză, brioșe sărate, prăjituri sănătoase din făină de ovăz și fructe, batoane energizante din nuci și fructe uscate (nu mai mult de unul pe zi), clătite pufoase cu miere și fructe proaspete, ciorbe de pui sau de vită. Ceaiurile sunt și ele recomandate, de preferat de plante sau fructe, îndulcite cu puțină miere și cu o felie de lămâie. Poți adăuga ghimbir pentru imunitate și o aromă suplimentară.
Ce alimente ajută când ești răcit
Mâncând alimentele potrivite, oferi corpului energia și substanțele nutritive de care are nevoie pentru a funcționa, iar acest lucru este la fel de important atât în caz de răceală, precum și în momentele în care corpul este sănătos și funcționează cum trebuie. Iată ce alimente să oferi copilului când e răcit:
Supă
Supă de pui, vită sau legume este o alegere reconfortantă și nutritivă de la începutul simptomelor până la recuperarea completă. Supă ajută la prevenirea deshidratării, iar lichidele calde pot calma durerile în gât și pot ameliora congestia. Supa de pui este considerată tradițional un aliment de bază în caz de răceală. Deși dovezile științifice care susțin proprietățile sale curative sunt limitate, este ușor de consumat când pofta de mâncare e redusă și oferă beneficii nutriționale. Supa furnizează lichide și electroliți pentru prevenirea deshidratării.
Usturoi
Usturoiul oferă savoare și este un posibil remediu pentru diverse afecțiuni. O cercetare din 2020 a concluzionat că usturoiul are proprietăți antivirale și poate ajuta la prevenirea răspândirii infecțiilor virale prin stimularea sistemului imunitar.
Alimente care conțin vitamina D
Vitamina D este esențială pentru sănătatea oaselor, dar contribuie și la funcționarea sistemului imunitar. Unele cercetări sugerează că suplimentele de vitamina D pot ajuta la prevenirea infecției cu gripă și COVID-19 și la reducerea riscului de complicații în caz de infectare.
Alimentele care conțin vitamina D includ:
- Unele tipuri de pește, precum păstrăvul și somonul
- Lapte de vacă
- Lapte de ovăz, migdale și soia fortificate
Iaurt
Iaurtul este o sursă bună de probiotice. Probioticele sunt „bacterii bune” care pot ajuta la susținerea sistemului imunitar. Un mic studiu a sugerat că probioticele pot reduce severitatea gripei la unii oameni, deși alte cercetări nu au găsit dovezi care să susțină utilizarea acestora. Când alegi iaurturi, caută-le pe cele care conțin vitamina D și puțin sau deloc zahăr adăugat
Fructe și legume care conțin vitamina C
Vitamina C este esențială pentru stimularea sistemului imunitar, lucru important mai ales când ești bolnav.
Alimentele bogate în vitamina C includ:
- Ardei roșii sau verzi
- Portocale sau suc proaspăt de portocale 100% (atenție la cantitate)
- Suc de grepfrut
- Suc de lămâie (în ceaiuri sau limonade)
- Kiwi
- Broccoli
Ce obiceiuri previn răceala
Prevenirea răcelii la copii poate părea o provocare, mai ales când aceștia sunt în colectivitate. Totuși, există câteva obiceiuri esențiale care pot ajuta la protejarea celor mici de răceli și infecții virale.
Evitarea contactului apropiat cu persoanele bolnave
Evită întâlnirile cu copii sau adulți cu simptome de boală, iar atunci când copilul tău este cel bolnav nu îi duce în colectivitate. Acest lucru ajută nu doar la recuperarea rapidă, dar și la prevenirea răspândirii germenilor în rândul celorlalți copii.
Încurajează-l să acopere gura și nasul atunci când tușește sau strănută
Învață copilul să își acopere gura și nasul atunci când tușește sau strănută, lucru care reduce semnificativ riscul de a răspândi virușii. Este o practică de igienă esențială și poate fi învățată la grădiniță de către educatori.
Învață-l să își spele corect mâinile
Copiii sunt mai predispuși la a se infecta atunci când ating suprafețe contaminate și apoi își ating fața. Învață-ți copilul să se spele corect și frecvent pe mâini cu apă și săpun. Când nu există, învață-l să folosească un gel dezinfectant (asigură-te că are la el un recipient mic).
Evită atingerea ochilor, nasului sau gurii
Spune-i copilului să evite atingerea ochilor, nasului sau gurii după ce a atins obiecte sau suprafețe care pot fi contaminate cu germeni. Acest obicei simplu poate ajuta la reducerea riscului de infectare. Poate fi o adevărată provocare să faci un copil să nu își mai atingă fața și gura cu mâinile murdare, așa că așteaptă-te să se dezvețe greu de acest obicei.
Îmbunătățirea calității aerului din casă
Un alt obicei important este să îmbunătățești calitatea aerului din casă. Asigură-te că există o bună ventilație și aerisire a încăperilor sau folosește un purificator de aer. Aerul curat contribuie la un sistem imunitar mai puternic și reduce riscul de a contracta virusuri.
O dietă sănătoasă a întregii familii și igiena pot preveni răspândirea virusurilor și duc la un sistem imunitar puternic, care poate face față unei răceli obișnuite. În sezonul rece, introdu în dietă alimente pline de vitamine C, legume verzi, citrice și alimente care stimulează imunitatea.