Hormonul de creștere la copii, secretul înălțimii micuților – ce presupune deficiența și excesul de hGH

Mihaela Călin
crestere in inaltime copii

Una dintre preocupările părinților este să monitorizeze înălțimea copiilor și mai ales să o compare cu înălțimea altor copii. Ar trebui să știi că hormonul de creștere (hGH) este responsabil de creșterea în înălțime a copilului tău. Iar aici sunt posibile două situații: hormonul de creștere în exces înseamnă un copil mai înalt, iar deficiența hormonului de creștere poate determina un copil să fie mai scund.

Hormonul de creștere (hGH – în engleză „human growth hormone”) este unul dintre hormonii pituitari majori. Hormonul de creștere decide creșterea umană, având un rol important în modul în care corpul folosește hrana pentru a produce energie (metabolism). Cantitatea de hGH din sânge se modifică pe parcursul zilei și este influențată de exerciții fizice, somn, stres emoțional și dietă, potrivit site-ul medical www.webmd.com.
Hormonul de creștere în exces, în timpul copilăriei, poate determina un copil să crească mai înalt decât ar fi normal (gigantism). Iar prea puțin hGH în copilărie poate determina un copil să fie mai scund decât ar fi normal (nanism). Ambele afecțiuni pot fi tratate, dacă sunt descoperite devreme.

Numit și somatropină, hGH este produs de celulele eozinofile ale glandei hipofize. Este un compus polipeptidic format din 191 de aminoacizi. Secreția hormonului de creștere este pulsatilă și din acest motiv concentrația de sânge fluctuează pe tot parcursul zilei.
Eliberarea hormonului de creștere este în principal reglementată de hipotalamus. Secreția somatropinei stimulează glanda hipofiză, în timp ce somatostatina inhibă secreția de hGH. Cea mai mare parte a hormonului de creștere este eliberat în sânge pe timp nopții – vârful eliberării acestei polipeptide are loc la aproximativ o oră după ce am adormit.

Cauze și simptome pentru hormonul de creștere deficitar

Deficitul de hormon de creștere este o afecțiune rară, caracterizată prin secreția inadecvată de hormon de creștere din glanda hipofiză anterioară, o glandă mică localizată la baza creierului care este responsabilă pentru producerea mai multor hormoni.

Cauze posibile:
– Această deficiență poate fi prezentă de la naștere (congenitală), și rezultă din mutații genetice sau din defecte structurale din creier.
– Poate fi dobândită mai târziu în viață ca rezultat al unei traume, infecții, ca urmare a radioterapiei sau apariției unei tumori în creier.
– O a treia categorie nu are o cauză cunoscută sau diagnosticabilă (idiopatică).

Copiii cu deficiență de hormon de creștere prezintă un ritm încetinit de creștere, pubertate întârziată, statură scundă și o rămânere în urmă în ceea ce privește dezvoltarea fizică. Acest ultim aspect este reflectat de întârzierea prelungirii oaselor extremităților, ceea ce este impropriu la vârsta copilăriei.

Cauze și simptome pentru hormonul de creștere în exces

Excesul de hormon de creștere, ca și deficiența acestuia, poate duce la multe tulburări diferite. Dacă secreția crescută de somatropină survine la un copil care nu și-a încheiat încă ciclul de creștere, atunci apare așa-numitul gigantism.

În cazul excesului de hGH, creșterea excesivă poate fi într-adevăr cel mai vizibil simptom, dar nu este singura problemă a pacienților cu această tulburare. Pot să apară și alte complicații, odată cu această boală: intensificarea semnificativă a transpirației, presiunea exercitată asupra structurii laterale a sistemului nervos central (de ex. sindromul de tunel carpian) sau tulburări în zona carbohidraților, care pot lua formă de diabet.

Cea mai comună cauză a excesului de hormon de creștere este adenomul hipofizar care produce acest hormon. De obicei, adenoamele nu sunt maligne, dar odată cu creșterea lor, pacienții pot prezenta diverse afecțiuni, cum ar fi dureri de cap sau tulburări vizuale (mai ales când tumora afectează nervii optici). O tumoră în creștere poate afecta, de asemenea, funcția altor celule pituitare, ceea ce poate duce la tulburări ale cantității de hormoni pituitari, alții decât somatropina.

Pe lângă adenoamele hipofizare, alte tumori active hormonal (localizate, de exemplu, în pancreas sau în plămâni) pot fi, de asemenea, cauza hormonului de creștere în exces. Astfel de tulburări pot apărea în cursul diferitelor sindroame de boală, cum ar fi sindromul de adenocarcinom multiplu I de tip I (MEN 1) sau sindromul McCune-Albright.
Deși deficiența și excesul hormonului de creștere pot cauza probleme, tratarea acestora poate fi la fel de simplă precum o injecție cu hormon de creștere, făcută în mod regulat.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa