Etapele de creștere la băieți – de la naștere la 18 ani. Pregătiți-vă din vreme pentru pubertate

Ramona Dinescu

Etapele de creștere la băieți se numără de la primii pași de bebeluș și până ce devine adult. Pubertatea este însă perioada cea mai însemnată în care se evidențiază foarte multe etape de creștere.

Ca și la fete, etapele de creștere pot fi socotite astfel:

  • între 0 și 3 ani, timp în care copilul se dezvoltă foarte mult și are cele mai multe achiziții fizice,
  • de la 3-la 6 ani, când majoritatea achizițiilor sunt de natură emoțională; copilul cunoaște tot mai multe lucruri, simte vizual, olfactiv, tactil și emoțional și poate face diferențe între lucruri; în plus este perioada marilor curiozități când pune cele mai multe întrebări.
  • de la 6 ani la 10 este perioada în care încă mai este copilaș deși crește destul de mult fizic, dar incomparabil cu ce urmează să se întâmple.

Etapele de creștere la băieți: pubertatea

Aici doream să ajungem de la bun început pentru că pubertatea este probabil una dintre cele mai importante etape de creștere la băieți când lucrurile se schimbă cu viteza luminii. Pubertatea este un proces lung care începe cu un val de hormoni ce cauzează toate aceste schimbări fizice, însă, trebuie menționat de la început că pubertatea începe, se manifestă și se termină diferit pentru fiecare individ în parte, spune și Dr Simona Pecec, medic specialist pediatru.

Etapele de creștere la băieți:

Mărirea testiculelor și a scrotului

O dublare a mărimii testiculelor și a scrotului anunță debutul pubertății. Pe măsură ce testiculele continuă să crească, pielea de pe scrot se închide la culoare, se lărgește, atârnă și devine punctată cu mici umflături. Este vorba de fapt despre foliculii de păr. La majoritatea băieților, unul dintre testicule (de obicei stângul) atârnă mai jos decât celălalt.

Părul pubian

Cu plinul făcut de testosteron, următoarele schimbări ale pubertății vin în cascadă. Apare părul pubian la baza penisului care la început este deschis la culoare și care se închide și devine cârlionțat și tare ca textură. În următorii ani va acoperi toată regiunea pubiană și se va răspândi pe coapse. O linie subțire de păr va porni și spre buric. La vreo doi de la acest episod, părul va fi vizibil și pe fața băiatului, pe picioare, pe brațe, la subraț și mai târziu pe piept.

Se schimbă forma corpului

Puterea fizică a unei fete este egală cu cea a băiatului până prin adolescență, când diferențele devin notabile. Băieții arată puțin ciudat (au brațele și picioarele mai lungi în comparație cu trunchiul) chiar înainte de pubertate. De aici înainte băieții au mai multe pusee de creștere, cel puțin până ajung la maturitatea sexuală.

Odată cu debutul pubertății, meseria de părinte se complică mai mult decât ți-ai putea imagina, iar tensiunea din casă crește. Lucrurile te-ar putea lua pe nepregătite, pentru că pubertatea se instalează acum mai devreme decât „pe vremea noastră”. Pentru a putea gestiona cu success această perioadă, Totul Despre Mame recomandă ghidul „Ups, pubertatea! Cum arată lumea adolescenților de azi și cum vorbim cu ei despre teme dificile“, lansată de editura ZYX Books, partener Totul Despre Mame.

Creșterea penisului

Un băiat ar putea avea organele genitale ca un adult la 13 sau la 18 ani. Mai întâi penisul crește în lungime, apoi în grosime.

Majoritatea băieților la vârsta asta petrec foarte mult timp analizând și comparând mărimea propriului penis cu cea a colegilor sau prietenilor. Trebuie să-ți faci băiatul să înțeleagă că forma actuală nu are nici o legătură cu mărimea pe care o va avea erectă.

Fertilitatea

Băieții sunt considerați capabili de procreare imediat după prima ejaculare care apare la aproximativ un an după ce testiculele încep să crească. Testiculele acum produc spermă, nu numai testosteron.

„Vise umede” și erecții involuntare

Copilul se poate masturba până ce ajunge la prima ejaculare sau acest eveniment se poate petrece noaptea, în timpul somnului și se poate trezi cu pijamalele ude, la fel și așternuturile.

Ca părinți trebuie să le spunem că acest fenomen al ejaculării în timpul somnului se întâmplă tuturor băieților în perioada pubertății și că se va opri când va crește mai mare. Nu are de ce să se rușineze sau să se simtă prost și trebuie să afle că masturbarea este un act normal, nedureros, atât pentru fete, cât și pentru băieți, atâta vreme cât este făcut în privat.

Schimbările vocii

Imediat după acest pusee de creștere, vocea unui băiat se schimbă, laringele se mărește și la fel și coardele vocale. O perioadă de timp, vocea băiatului tău ar putea suna ca un croncănit.

Dezvoltarea pieptului

La începutul pubertății, majoritatea băieților se plâng de senzație de sensibilitate și întărire a mameloanelor. Sunt doar reglajele hormonale care se petrec în corp și care au nevoie de un timp pentru a face diferența dintre o fată și un băiat.

În video de mai jos, medicul pediatru endocrinolog Bogdan Pascu explică semnele pubertății precoce și pe cele ale pubertății întârziate: 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa