articol susținut de

Eliza, o adolescentă-model de urmat

Cristina Călin, redactor
adolescenta-model de urmat
Eliza petrece o mare parte din timp citind și le recomandă și altor adolescenți cărțile ei preferate.

Eliza este o adolescentă de 12 ani ca aproape toți ceilalți de vârsta ei: plină de vivacitate, cu multe întrebări, dornică să schimbe lumea, implicată într-o mulțime de activități, contestând o parte din lucrurile care îi sunt impuse de adulții din jur. Și, totuși, Eliza mai face ceva: vrea să împartă cu cei de-o seamă din ceea ce ea învață în fiecare zi.

„Voi sunteți posomorâți și negri, noi suntem colorați și fericiți!”, mi-a spus Eliza în timpul discuției pe care am avut-o cu ea despre adolescenți și modele. Nici nu are cum să fie altfel, când lumea lor este plină de oportunități și ei profită de toate pentru că nu vor să piardă nimic.

Eliza locuiește în București și merge la o școală de cartier, în clasa a 6-a. Este implicată în tot felul de activități pentru că, sprijinită de mama ei, vrea să descopere care este drumul ei în viață. Când avea 8 ani, visa să devină bucătar.

Pasiunea pentru gătit, împărtășită cu alți copii pe YouTube

Inspirată de emisiunile culinare de la televizor, Eliza își imagina că lumea artei culinare este nu doar una spectaculoasă, ci și aducătoare de mari beneficii financiare.  ”Am crezut că viața mea o să fie în bucătărie, că o să fiu plină de făină și ingrediente”, mi-a povestit chicotind. Nu s-a limitat la a sta în bucătărie cu mama ei, ci și-a dus pasiunea mai departe. Timp de 3 ani a realizat un serial—”Gătește cu Eliza”—pe care l-a pus pe YouTube pentru a-i inspira și pe alți copii.

Eliza, privind către un viitor mai bun creat de generația ei.

Timpul a trecut și într-o zi, fata și-a dat seama că, de fapt, își dorește altceva. ”Am făcut o întoarcere bruscă. Deodată mi-am găsit pasiunea artistică, am început să mă uit pe canalele de YouTube, mă uitam pe HGTV, unde sunt o groază de emisiuni de design interior și arhitectură, și am zis că asta vreau să mă fac”, povestește Eliza motivul pentru care a renunțat la visul de a fi bucătar.

Meseria ei încă nu s-a inventat

De data aceasta nu mai este convinsă că banii sunt atât de importanți în alegerea unei cariere, ci, mai degrabă, pasiunea. Mama ei, bloggerul Laura Frunză, îi spune că totuși jobul ei nu s-a inventat încă, așa cum, când ea avea vârsta Elizei, nici ceea ce face ea astăzi nu exista în nomenclatorul meseriilor. Totuși, o sprijină să încerce tot felul de activități pentru că este convinsă că așa se va putea adapta la realitatea pieței muncii.

Și înainte de a descoperi că vrea să devină arhitect, Eliza a urmat cursuri de pictură și are și câteva tablouri despre care mama ei spune că sunt bune. Acum învață să deseneze în creion, pentru că știe că acest lucru îi va fi de folos. Dacă cu ani în urmă îi inspira ea pe alți copii să gătească, acum ea își caută modele printre tinerii cu aceeași pasiune ca ea care își postează lucrările pe canalele de social media.

”Noi suntem mai colorați și mai veseli”

Ca oricărui copil de 12 ani, Elizei îi place să se joace jocuri online, iar Roblox este preferatul ei. A descoperit vloggeri din SUA care împărtășesc pe YouTube din experiența lor, așa că vrea să facă și ea ceva similar pentru copiii din România. Filmează și editează singură filmulețe în care se joacă, iar pentru asta a mers la un curs specializat de editare video.

Îi sfătuiește pe tinerii de vârsta ei să citească

Finalul acestui curs a fost și momentul în care fata și-a dat seama că poate face mai mult pentru cei de vârsta ei. Pentru că a trebuit să realizeze singură un film de câteva minute s-a gândit să prezinte cărțile pe care ea le-a citit într-o lună. Și-a dat seama că generația ei are nevoie de așa ceva și a continuat să fie inspirație pentru cei care își doresc să își petreacă timpul citind. ”Citește cu Eliza” este un serial pe care îl face, iar mama ei este cameraman și consultant.

”Le-aș recomanda copiilor ca în loc să ceară sfaturi de la părinți pentru că practic atunci când vin părinții și ne zic ”Ia cartea asta și citește-o că e foarte bună”, o să credem că ne obligă să o citim, dar atunci când ne uităm pe net și vedem că și alți copii de vârsta noastră citesc o să vrem să încercăm. Așa o să își descopere tipul lor de cărți, o să vadă că au iubire pentru citit. Ai nevoie de muncă, dar încet încet, vei descoperi.”

Eliza, adolescentă

Sportul, portița de salvare a adolescenților

Eliza își manifestă latura artistică și atunci când vine vorba despre sport. De la 3 ani face balet și, chiar dacă a renunțat la un moment dat, a regăsit-o pe prima ei profesoară și acum se pregătește să fie una dintre ursitoare în spectacolul ”Frumoasa din Pădure Adormită”. Pentru asta se antrenează aproape zilnic, uneori împreună cu instructoarea, uneori singură. A mai mers la dans pe role, la gimnastică, iar atunci când poate joacă tenis, baschet, înoată sau schiază. Este convinsă că generația ei are nevoie să facă multă mișcare pentru a compensa timpul prea mult petrecut în fața ecranelor.

Eliza, într-una dintre pauzele de la repetițiile de la balet.

Ca și alți copii din Generația Z, și Eliza vrea să se facă auzită, iar noi învățăm în fiecare zi să le ascultăm vocea care ne spune că trebuie să facem ceva pentru a le lăsa o lume mai bună. Eliza și-ar dori ca viitorul să fie mai curat din toate punctele de vedere. I-ar plăcea să nu mai existe atât de multe gunoaie și oamenii să recicleze tot ce se poate. Ea și familia ei sunt un exemplu în acest sens, colectând selectiv deșeurile, de la hârtie la ulei.

Orice copil poate fi un model

Nu este de mirare că Greta Thunberg este un exemplu pentru Eliza. „Ea practic a reușit să se facă auzită chiar dacă nu era decât un simplu copil, exact ca mine. A făcut schimbări mari și a îndemnat lumea să fie mai grijulie și să nu arunce orice gunoi pe jos doar gândindu-ne «e un mic ambalaj, nu face nimic». Ba dimpotrivă, un ambalaj poate ajunge sa sufoce o mică veveriță sau chiar un câine.”

Elizei îi place să petreacă mult timp în aer liber și să descopere lumea.

Eliza învață de la alții și dă înapoi lumii din ceea ce i se pare important și interesant. Ar vrea ca și adulții să învețe câte ceva de la adolescenții de azi. ”Un lucru important pe care adulții ar trebui să îl învețe de la noi este cum să trăiască în prezent”, mai spune fata.

H&M a lansat campania Role Models H&M prin care urmărește să aducă în lumina reflectoarelor copiii care fac lumea mai bună. Dacă ești părintele, bunicul, mătușa, vecina, prietena etc a unui campion al păcii, al unui activist de mediu, umanitarist, militant pentru egalitate sau dacă, pur și simplu, cunoști un copil deosebit, care face lucruri deosebite, ajută-ne să îl cunoaștem și noi.

Găsești AICI detalii despre campanie și AICI poți înscrie și tu un copil- model.

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa