Vacanțele elevilor în 2019 și zile libere până la vacanța de vară

Theodora Fintescu, redactor

În anul 2019, școala începe în data de 14 ianuarie, odată cu încheierea vacanței de iarnă, iar anul școlar se încheie după cinci luni de la această dată, respectiv în 15 iunie 2019.

Conform structurii anului școlar 2018- 2019, la începutul anului elevii vor învăța timp de trei săptămâni, din 14 ianuarie până în 2 februarie, când începe vacanța intersemestrială, care durează o săptămână. Urmează apoi o lună și o săptămână de școală, până când copiii iau vacanța de primăvară, cu o durată de două săptămâni. Ultima perioadă de învățare din acest an școlar se încheie în data de 15 iunie, când începe vacanța mare.

Iată cum arată calendarul școlarilor în anul 2019:

  • Vacanţa de iarnă: 22 decembrie 2018 – 13 ianuarie 2019
  • Vacanţa intersemestrială: 2 – 10 februarie 2019
  • Vacanţa de primăvară: 20 aprilie – 5 mai 2019
  • Vacanţa de vară: 15 iunie – 15 septembrie 2019.

Pentru clasele terminale din învăţământul liceal, anul şcolar se încheie în data de 31 mai 2019, iar pentru clasa a VIII-a, în data de 7 iunie 2019.

De menționat este și faptul că până la vacanța de vară copiii vor mai avea liber în următoarele zile:

  • Joi, 24 ianuarie 2019: Ziua Principatelor Române
  • Miercuri, 1 mai 2019: Ziua Muncii
  • Luni, 17 iunie 2019: Rusaliile

În data de 5 iunie, în care se sărbătorește Ziua învățătorului, copiii vor merge la școală, dar nu vor face cursuri, ci vor sărbători această zi prin activități speciale.

Programul Școala altfel 2019

Programul naţional „Şcoala altfel” are o durată de 5 zile consecutive lucrătoare în timpul anului şcolar şi poate fi derulat până în data de 31 mai 2019, pe baza unei planificări ce rămâne la decizia şcolilor. Desfășurarea programului „Şcoala altfel” nu coincide cu perioada alocată susţinerii tezelor semestriale. Acestea vor avea loc, de regulă, la finalul semestrelor, după parcurgerea programei şcolare, cu cel puţin trei săptămâni înainte de finalul semestrului. Etapele naţionale ale olimpiadelor şcolare se organizează, în general, în perioada vacanţei de primăvară, potrivit unui calendar specific.

În situaţii deosebite, bine fundamentate, în funcţie de condiţiile climatice şi de specificul zonei și al şcolii, inspectoratele şcolare judeţene pot aproba, la cererea conducerii unităţilor de învăţământ, modificări ale structurii anului şcolar. Acestea se pot aproba numai în măsura în care se asigură parcurgerea integrală a programelor școlare. Recuperarea cursurilor suspendate ca urmare a unor situații obiective de urgență (intemperii, epidemii, calamități naturale) nu se poate realiza în perioada vacanțelor școlare.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa