Vacanța de vară s-ar putea prelungi cu o săptămână, la cererea patronatelor din turism

Theodora Fintescu, redactor
vacanța de vară
Vacanța de vară s-ar putea încheia cu o săptămână mai târziu.
Anul școlar 2019- 2020 va începe în data de 16 septembrie, nu în 9 septembrie, cum era stabilit, dacă ministrul Educației acceptă solicitarea făcută de patronatele din turism. Acestea își doresc acest lucru pentru a prelungi cu o săptămână perioada în care hotelurile și pensiunile au turiști. 
Conform surselor edupedu.ro, chiar premierul Viorica Dăncilă i-a cerut Ecaterinei Andronescu să analizeze această variantă, care încalcă însă ordinul de ministru prin care s-a stabilit structura noului an școlar.
Contactată de Hotnews, Ecaterina Andronescu a confirmat că va analiza această opțiune și, înainte de a lua o decizie, va discuta cu profesorii, elevii și părinții. ”O să vă dau răspunsul după ce o să discut cu cei care sunt implicați: comisia de dialog social, sindicate, organizațiile de elevi”, a spus Ecaterina Andronescu. Ministrul a precizat că va oferi un răspuns clar în una- două zile.

”O presiune în plus pe copii”

Prelungirea vacanței ar însemna o aglomerare suplimentară a programei și ar încurca situația elevilor aflați în ani terminali și a celor care susțin examene naționale, cu date deja stabilite. Iulian Cristache, președintele Federației Asociațiilor de Părinți, le-a declarat jurnaliștilor de la Hotnews că prelungirea vacanței va pune presiune pe copii. ”Avem deja o programă școlară încărcată și dacă începem cu o săptămână mai târziu ar trebui și să  terminăm anul mai târziu. Nu putem termina mai târziu de 15 iunie pentru anii terminali, deja mai tăiem o săptămână din acumularea de cunoștințe. Avem cel mai scurt an școlar din Europa, și cele mai lungi vacanțe. Nu mai trebuie să punem o presiune în plus pe copii. Nu suntem de acord pentru că ar trebui să umblăm la programa școlară, ceea ce este prea mult”, a spus el.

Structura anului școlar 2019-2020

Conform structurii anului școlar, aprobată prin ordin de ministru, școala ar trebui să înceapă în data de 9 septembrie 2019 și să se încheie în 12 iunie 2020.

Semestrul I

  • Cursuri: Luni, 9 septembrie 2019 – Vineri, 20 decembrie 2019
  • Vacanţa pentru grădiniţe si clasele pregătitoare- clasa a IV-a: 26 octombrie – 3 noiembrie 2019
  • Vacanta de iarnă: Sâmbătă, 21 decembrie 2019 – Duminică, 12 ianuarie 2020

Semestrul al II-lea

  • Cursuri: Luni, 13 ianuarie 2020 – Vineri, 3 aprilie 2020
  • Vacanta de primăvară: Sâmbătă, 4 aprilie 2020 – Marţi, 21 aprilie 2020
  • Cursuri: Miercuri, 22 aprilie 2020 – Vineri, 12 iunie 2020

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa