TikTok vrea să fie mai sigur pentru copii

Cristina Călin, redactor
tiktok sigur

Tik-Tok este una dintre cele mai accesate rețele sociale în rândul copiilor și nu de puține ori a fost în centrul unor scandaluri legate de provocări periculoase la care au participat o mulțime de tineri. Din dorința de a transforma aplicația într-una sigură, Tik-Tok a luat măsuri suplimentare de siguranță.

Platforma Tik-Tok permite accesul utilizatorilor care au minimum 13 ani împliniți. Când o persoană își face cont pentru prima dată îi este cerută data nașterii, însă pe parcurs se fac și alte verificări încrucișate pentru a-i descoperi pe cei care vor să păcălească. Mai mult, sunt și moderatori care verifică conturile, iar utilizatorii obișnuiți pot raporta persoanele care nu îndeplinesc standardul de vârstă.

”Îi sfătuim pe părinți să folosească aplicațiile de control parental pentru a gestiona mai bine accesul copiilor la gadgeturi. Atunci când cineva își face cont este controlat foarte bine astfel încât să nu poată minți sistemul. La început i se cere data completă a nașterii. Dacă are sub 13 ani accesul îi este restricționat. Dacă totuși reușesc să își facă cont, există moderatori care îi pot depista și le pot închide contul. De asemenea, alți utilizatori pot raporta conturi ale unor copii care au sub 13 ani. Din iulie- septembrie 2021 am închis 12.5 milioane de conturi ale unor persoane care nu respectau limita de vârstă.”

Alexandra Evans, Head of Safety Public Policy in Europe, TikTok

TikTok ajută părinții și copiii să înțeleagă mai bine platforma

Un raport publicat în noiembrie anul trecut de Praesidio Safeguarding, o agenție independentă de protecție, a arătat că adolescenții, părinții și educatorii caută să se informeze mai bine despre provocări și farse. Pentru a răspunde acestei nevoi, TikTok a creat resurse dedicate pentru comunitate care fac parte acum din Centrul de siguranță.

Mai mult, TikTok a îmbunătățit și limbajul folosit în etichetele de avertizare, iar acum acestea apar alături de videoclipuri cu potențial riscant – de exemplu, utilizatorii pot găsi o astfel de etichetă lângă video-uri ce ilustrează cascadoriile unor profesioniști.

Resursele au fost create cu ajutorul dr. Richard Graham, psihiatru clinic de copii, specializat în dezvoltarea sănătoasă a adolescenților, și dr. Gretchen Brion-Meisels, cercetătoare în științele comportamentale, specializată în prevenirea riscurilor în adolescență.

În cazul în care membrii comunității încearcă să caute conținut pe care platforma l-a etichetat deja ca provocare periculoasă, ei vor fi direcționați către un nou ghid în aplicație care încurajează oamenii să urmeze 4 pași dacă își doresc să se implice în provocările online. Căutările de conținut care încalcă Regulile Comunității vor fi blocate în continuare.

Comunitatea poate să raporteze provocările mai ușor

La începutul acestei luni, TikTok a anunțat o schimbare în structura Regulillor Comunității, iar actele și provocările periculoase sunt acum ușor de găsit în categorii dedicate, așa că este și mai simplu pentru utilizatori să se familiarizeze cu aceste reguli.

Platforma lucrează la includerea măsurilor în meniul de raportare pentru video, prin care ajută comunitatea să raporteze conținut care îi încurajează să ia parte la provocări online cu potențial periculos.

Toate acestea reprezintă următoarea etapă din angajamentul permanent al TikTok de a sprijini familiile, profesorii și tinerii. Transparența și colaborarea vor ajuta la crearea unui spațiu online sigur și în care creativitatea și bucuria pot prospera.

Copiii își doresc să știe mai bine care sunt limitele

Într-un interviu pentru Totul despre Mame, Alexandra Evans, Head of Safety Public Policy in Europe, TikTok a spus că și-au dat seama că pot folosi platforma pentru educație. ”Ne-am dat seama că am putea face mai mult, că putem să ajutăm la educație. Nu permitem niciun fel de provocare periculoasă pe Tik-Tok. În acest moment, dacă un adolescent caută o provocare sau altceva cu un conținut nepotrivit i se va arăta un mesaj care îl îndeamnă să se oprească, să se gândească, să ia o decizie și apoi să acționeze. Știm că adolescenții tind să facă lucruri într-un mod impulsiv, că le place să își asume riscuri, că sunt luați de val de entuziasm. Este important pentru noi să facem tot ceea ce putem pentru a le oferi un mediu sigur.”

TikTok a discutat cu mai mulți copii despre ce înseamnă provocările de pe platformă pentru ei și cei mai mulți au spus că și-ar dori să înțeleagă cât de mult este prea mult. De aceea, Alexandra Evans spune că pe site-ul TikTok există o secțiune de unde profesorii și părinții pot să găsească resurse care să le arate cum să discute cu adolescenții despre provocări.

Este din ce în ce mai greu să se propage jocuri periculoase pe platformă pentru că atunci când o persoană încearcă să caute o provocare considerată periculoasă va primi mesaje de conștientizare. Mai mult, moderatorii încearcă să găsească toate combinațiile de cuvinte astfel încât algoritmul să nu poată fi păcălit.

Indiferent cât de mult de străduiește platforma să reducă riscurile este recomandat ca părinții să arunce din când în când câte un ochi în telefonul copiilor pentru a vedea ce se întâmplă acolo.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa