Aplicația Tik Tok le poate pune copiilor viața în pericol: pe lângă pedofili și clipuri vulgare, există provocări foarte riscante!

Cristina Călin, redactor
tik tok

La început s-a tot discutat dacă este bine sau nu să le facem copiilor cont de Facebook. După o perioadă chiar cei mici au considerat că rețeaua socială cu pricina este pentru bătrâni așa că s-au mutat pe Instragram și SnapChat. Părinții s-au dus și ei acolo, așa că cei mici au considerat că le trebuie alt teren de joacă virtuală. Tocmai la timp a apărut Tik Tok și riscul ca adulții să apară acolo este destul de mic, pentru că majoritatea nici nu înțeleg ce se întâmplă cu această aplicație și nici nu îți doresc să afle, privind de la înălțimea experienței lor. Numai că lucrurile nu sunt chiar atât de simple și nu trebuie să privim cu superioritate situația.

TikTok este o aplicație care le permite utilizatorilor să creeze, editeze și să distribuie clipuri într-un mod foarte facil. Practic, ei îți dau o melodie și tu țopăi, dai din mâini și din cap, pui cap la cap cadrele și iese un film de câteva zeci de secunde. Nu are o logică a anume, fiind mai degrabă gândită pentru o distracție extrem de facilă. Problema este că, potrivit companiei care deține aplicația, mai mult de jumătate dintre utilizatori au între 13 și 24 de ani, iar vârsta lor scade tot mai mult. Pedofilii au intrat pe fir pentru că așa expunere mai rar găsesc. Și nu doar ei sunt un pericol în acest caz.

Tinerii sub 16 ani sunt cei mai mari consumatori de Tik Tok

TikTok este de fapt fosta aplicație musical.ly cu mult mai multe posibilități de distracție. Pe lângă dansuri, gimnastică și muzică, utilizatorii noii platforme pot să mai facă și provocări și farse. Aplicația le pune la dispoziție melodii și diverse instrumente pentru efecte speciale. Videoclipurile pot fi apoi distribuite atât pe TikTok, cât și pe alte platforme.

Tik Tok este o aplicație gratuită deținută de compania chineză Bytedance. În toamna anului 2019, autoritățile americane au ajuns la concluzia că prezintă riscuri serioase și au luat în considerare să o blocheze.

La jumătatea anului 2018, Tik Tok devenise deja aplicația cu cele mai multe descărcări din istorie cu 45,8 milioane de utilizatori. Era astfel cea mai populară printre tinerii cu vârsta sub 16 ani. Chiar dacă producătorul spune că trebuie să ai minimum 13 ani ca să te înregistrezi nimeni nu verifică acest lucru. Este cu atât mai grav cu cât, în cazul în care copilul care folosește Tik Tok nu își stabilește niște reguli de securitate orice poate vedea ceea ce postează. Dacă nu este vreun adult prin preajmă care să vadă ce se întmplă pe contul copilului, lucrurile pot deveni periculoase.

O investigație pornită de BBC arată că aplicația Tik Tok nu are niciun instrument prin care să blocheze agresorii sexuali.

Probleme psihice dacă nu sunt tot timpul conectați la rețele sociale

Profesorii și educatorii ar trebui să ”fie niște paznici împotriva expunerii elevilor la amenințările care vin din social media cum sunt bullyingul, agresorii sau lipsa intimității”, a declarat în acest context Colin Sharkey, președintele Asociației Americane a Educatorilor. Unele școli au luat deja măsuri și au interzis folosirea telefoanelor mobile în timpul orelor de curs. Măsura nu putea fi mai bună având în vedere că un studiu realizat recent arată că 25% dintre tinerii cu vârsta între 13 și 17 ani au probleme psihice din cauza utilizării excesive a social media. Cei mai mulți dintre ei au o teamă inexplicabilă că dacă nu sunt prezenți în online pierd ceva importat și asta îi face să fie nesiguri și să le scadă stima de sine.

Pe de altă parte, este greu să nu folosești social media în clasă având în vedere că majoritatea școlilor au în dotare tablete, televizoare sau calculatoare. Elevii din clasele mai mari urmăresc diverse evenimente pe rețelele sociale sau le folosesc și pentru învățare. Totuși, ele au și o partea sumbră care îi duce pe teritorii periculoase. Oricum am face trebuie să realizăm că fac parte din lumea modernă.

Ce pot face părinții pentru a-și proteja copiii pe Tik Tok?

Unul dintre cele mai simple lucruri pe care le pot face părinții pentru a limita pericolele de pe aplicația Tik Tok este să seteze pe ”on” toate elementele de securitate, astfel încât doar persoanele cu care sunt prieteni să vadă ceea ce copiii postează. Apoi, este necesar să verifice și listele de prieteni pentru ca printre ei să nu apară și necunoscuți.

siguranță pe tik tok
Pentru a proteja un copil care are această aplicație, setați pe ON toate elementele de securitate

Potrivit publicției Common Sense Education, numărul copiilor care folosesc un smartphone s-a dublat din 2012 în 2018, de la 41% la 89%. Dintre aceștia 70% intră pe rețelele sociale cel puțin o dată pe zi, iar 27% dintre tinerii cu vârste între 13 și 17 ani verifică în fiecare oră ce se întâmplă pe conturile lor.

Dacă copilul tău și-a instalat deja aplicația Tik Tok poți să faci câteva lucruri ca să îl ții cât de cât în siguranță. Supraveghează în primul rând cu atenție ce postează, ascultând și versurile melodiilor pentru că s-ar putea să ai surpriza să găsești niște cântece ce invită privitorul la sex. Apoi, intră în aplicație și fă contul privat, fără ca cineva să poată comenta, să poată face duet cu copilul tău. Poți de asemenea să pui o limită de timp de utilizare a Tik Tok. Aceste măsuri pot fi însoțite de o aplicație de control parental.

De asemenea, poți să intri și tu ca părinte pe contul copilului și, în cazul în care vezi clipuri nepotrivite să le raportezi. Îl poți învăța și pe copil să facă acest lucru. Mai ai opțiunea de a da „nu mă interesează” la videoclipurile care nu vrei să mai afară pe „peretele” contului celui mic.

De ce este periculos Tik Tok?

La început Tik Tok a fost o aplicație simpatică. Te filmai dansând, cu o melodie predefinită în fundal și lumea se distra. Lucrurile s-au mai schimbat și au apărut provocările. Profesorii unei școli din orașul Winnipeg din SUA au descoperit o provocare care circulă prin intermediul aplicației, pass out.

Participanții trebuie să își oprească fluxul de sânge și oxigen care ajunge la creier pentru o scurtă perioadă de timp, provocând dureri de cap de intensitate ușoară, numite și hipoxie cerebrală. Aceasta nu este singura provocare disponibilă pe Tik Tok. Sunt mult mai multe, unele dintre ele haioase, altele care pun în pericol viața participanților.

Pe lângă provocări, pe aplicație copiii mai pot găsi și clipuri cu un conținut nepotrivit, destinate de fapt adulților. Sunt o mulțime de videoclipuri cu oameni care își fac rău singuri, care consumă alcool sau droguri, cu scene explicite de sex, cu melodii cu versuri în care se vorbește despre sex. Nu este greu ca un copil să găsească așa ceva. Trebuie doar să apese pe butonul ”For you”.

Nu doar că sunt clipuri cu scene legate de sex, dar și melodiile pe care dansează copiii sunt nepotrivite. Versurile lor conțin limbaj trivial, invitații la sex și alte cuvinte și expresii care nu au ce căuta în vocabularul unor micuți. Nimănui nu cred că îi place să își vadă fetița de 9-10 ani unduindu-se lasciv și cântând ”I’m a bitch, come and get me” (trad. ”sunt o târfă, vino și ia-mă”).

În aceste condiții nu este de mirare că apar agresiunile. Ne speriem doar de pedofili, dar uneori și răutățile între copii pot lua o turnură periculoasă. Nu puține sunt cazurile în care copiii s-au sinucis pentru că alți copii i-au batjocorit pe internet sau apoi în viața reală pentru ce au postat pe TikTok.

Tik Tok, amendat în unele state și obligat să pună restricții suplimentare pentru copii

În Marea Britanie, ONG-urile care se ocupă de protecția copiilor deja au luat măsuri pentru că li s-au raportat cazuri de abuzuri sexuale asupra unor micuți de doar 8 ani care se distrau postând filmulețe cu ei pe Tik Tok. Nici nu le este greu pedofililor să intre pe fir.

Folosindu-se de funcția de comentarii încurajau copiii să facă activități cu tentă sexuală. La 8 ani nu toți fac diferența între compliment și agresiune, așa că mulți au căzut în plasă. Javed Khan de la asociația Bernardo a declarat pentru The Sun că ”fără reglementările de securitate potrivite, copiii pot ajunge să facă filme nepotrivite cu ei înșiși chiar la ei în dormitor”. Cu un plan bine pus la punct el s-a întredreptat către autorități care au promis că vor lua măsuri astfel încât vârsta utilizatorilor la înregistrare să fie verificată.

În SUA, compania care deține Tik Tok a fost amendată cu 8,5 milioane de dolari pentru că nu respectă legile locale pentru protecția persoanelor. Motivul pentru care au intrat în atenția autorităților este că în anul 2017, când a fost lansată aplicația, nu au verificat vârsta celor care se înscriau, astfel că și-au făcut conturi mulți copii cu vârsta mai mică de 13 ani.

Mai mult, nu au vrut nici să șteargă conturile atunci când părinții le-au scris. De fapt, nici măcar nu le-au răspuns. În plus, au expus identitatea utilizatorilor. Autoritățile americane i-au obligat să pună restricții pentru copii, dacă nu vor să le blocheze accesul pe teritoriul țării.

Tik Tok nu are limite de vârstă pentru cei care vor să se înscrie însă într-o declarație de presă au spus că un utilizator trebuie să aibă minumum 13 ani și că este interzis orice material cu conținut explicit sexual. Mai mult, au spus că orice cont care nu respectă aceste restricții va fi șters.

Măsuri de prevenție încearcă să ia și americanii. În școli intră psihologi care le explică elevilor pericolele. ”Orice lucru postat, chiar dacă este șters, va rămâne în server și va putea fi folosit la un moment dat”, spune Amy Goldberg, specialistă în cyber-securitate, citată de Fox News.

Cea mai sigură variantă ar fi ca TikTok să nu fie folosit de copii până la o vârstă la care pot distinge singuri binele de rău. Pentru că acest lucru nu prea este posibil, părinții trebuie să le explice în permanență care sunt riscurile și să pună restricții de utilizare.

Dacă acest articol ți s-a părut interesant îți recomandăm să mai citești și altele despre utilizarea telefoanelor și a tabetelor de către copii:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa