Tema pentru acasă poate deveni sursă de stres în familie, mai ales dacă cel mic tinde să o amâne la nesfârșit și să riposteze când trebuie să se concentreze pentru a o rezolva. Cel mai potrivit moment pentru a dezvolta obiceiuri sănătoase în privința rezolvării temei este înainte ca aceasta să devină o problemă, scriu cei de la childdevelopmentinfo.com, venind și cu 5 soluții care să facă momentul temei unul ușor de gestionat.
Părinții trebuie să aibă o strategie clară în minte vizavi de tema pentru acasă. Și asta pentru că elevii care nu și-au dezvoltat obiceiuri legate de a face teme au tendința de a fi lipsiți de motivație, nu știu cum trebuie să învețe și nu văd beneficiile pe termen lung în a munci atât la școală, cât și acasă. Nu e niciodată prea târziu ca să-i dezvolți obiceiuri sănătoase legate de tema pentru acasă. Îți oferim cinci idei pe care le poți aplica chiar de astăzi împreună cu copilul tău.
Țineți evidența zilelor cu teme
Uneori, e dificil și pentru un adult, darămite pentru un copil să finalizeze fiecare sarcină de lucru la timp și să respecte termenele de predare, dar asta nu trebuie să devină, din excepție, un obicei. Este important ca cel mic să-și facă temele și să primească un feedback de la profesorul lui înainte de a trece la un nou capitol de studiat. Și dacă amintirea termenelor este dificilă pentru el, atunci părintele îl poate ajuta alcătuind un calendar unde vor nota împreună zilele de predare. Puteți să consultați acest calendar zilnic pentru a vedea care teme sunt prioritare.
Stabilește un program zilnic de teme
Copilul trebuie să aibă în minte un program clar de teme. Setează niște limite: „La ora 13.00 ne apucăm de lecții”, spre exemplu. Dacă vrea să iasă afară, poți discuta cu el că este mai bine să-și termine temele pentru că altfel va fi prea obosit să le facă seara. Însă nu fi un părinte rigid! Pot exista excepții atâta timp cât i-ai spus ora la care se va întoarce acasă și faptul că se va apuca atunci de teme, fără discuții suplimentare. Seara este bine să recapitulați împreună ce va avea de făcut la școală a doua zi, citind orarul și verificând tema pentru acasă sau ascultându-l la lecții.
Alege un loc liniștit pentru a face tema pentru acasă
Într-o lume a tabletelor, a telefoanelor și a laptop-urilor, chiar și cea mai bine intenționată ființă poate fi distrasă de la a-și face temele. Așa că e bine să stabilești „un birou de lucru”, departe de toate aceste distrageri. Ai grijă să aibă la îndemână instrumentele necesare: creion, gumă, pix, dicționar, etc. Nu ezita să-l ajuți, mai ales când este mai mic, astfel încât să nu i se pară totul o povară pe care trebuie s-o care singur.
Fă conexiuni cu realitatea în care trăiți
Tema pentru acasă are mai mult sens atunci când copilul vede conexiuni cu viața reală. Așa că fii inventivă și caută ocazii pentru a-i da exemple din rutina de zi cu zi. Dacă învață despre fracții, atunci ia pâinea și cuțitul în mână și arată-i ce înseamnă o treime. Dacă învață la engleză, atunci vizionați împreună un film și urmăriți cu atenție subtitrarea.
E important să-i vorbești despre relația dintre ceea ce învață la școală și ce va avea apoi de rezolvat la serviciu, când va fi mare și va lucra. Poți să-i spui chiar din experiența ta pentru ca să vadă valoarea studiatului temeinic și că nu depune un efort degeaba.
NOU! Cartea interactivă a Dr. Laura Markham, tradusă în peste 25 de țări, acum disponibilă în limba română, de la Editura ZYX Books. Părinți liniștiți, copii fericiți – Caiet de lucru cu tine este disponibilă pe zyxbooks.ro.
Găsește un echilibru sănătos între tema pentru acasă și timpul liber
Tema pentru acasă este importantă, dar nu e totul! Nu lăsa ca dorința ta de a obține performanțe academice să stea în calea pasiunilor copilului, fie că e vorba de sport, de muzică, arte etc. Copiii și adolescenții au nevoie și de timp liber pe care să-l petreacă împreună cu prietenii lor astfel încât să-și dezvolte abilitățile de socializare. Programându-i fiecare minut din zi nu-l va ajuta cu nimic, ba dimpotrivă, va găsi tema pentru acasă o corvoadă. Așa că e important să aveți un echilibru între muncă și distracție și să-i permiți astfel copilului tău să crească frumos, sănătos, fericit și echilibrat.
Fiecare dintre aceste cinci obiceiuri sănătoase te va ajuta să gestionezi mai bine problema temei pentru acasă. Sunt ușor de pus în aplicare, iar secretul constă în comunicarea dintre tine, ca părinte, și copilul tău. El trebuie să știe că nu este singur și că tu ești alături de el să-l ajuți ori de câte ori are nevoie.