Subiectele la matematică pentru simularea Evaluării naționale. Noutate: 30% subiecte grilă pentru clasa a VII-a

Theodora Fintescu, redactor

Elevii claselor a VII-a și a VIII-a susțin astăzi examenul la Matematică din cadrul exercițiului de simulare pentru Evaluarea națională. Acesta este primul an în care simularea și evaluarea au loc și la clasa a VII-a, iar modelul de examen vine cu o noutate: 30% dintre subiecte sunt de tip grilă.

Prin introducerea Evaluării naționale la clasa a VII-a, Ministerul Educației vizează o mai bună pregătire a elevilor pentru examenul de la finalul ciclului gimnazial. Teoretic, în funcție de rezultatele de la acest examen, profesorii vor putea să-i ajute pe elevi să recupereze materia neînțeleasă și să remedieze eventualele lacune. Modelele noi de subiect, cu 30% dintre subiecte de tip grilă, vor fi extinse din anul școlar următor și la clasa a VIII-a, dacă se dovedesc eficiente.

Notele obținute la simulare pot fi trecute în catalog dacă elevii și părinții doresc acest lucru.

Subiectul la clasa a VII și  Baremul aferent

Subiectul la clasa a VIII-a și Baremul aferent

Simularea pentru Evaluarea națională, boicotată de elevi

Acesta este primul an în care simularea și examenul sunt susținute și de elevii claselor a VII-a, iar ministrul Educației a explicat că măsura este necesară pentru a-i pregăti pe elevi și a crește astfel media obținută la examenul de la finalul ciclului gimnazial. Introducerea examenului a fost anunțată cu câteva săptămâni înainte, fapt care i-a nemulțumit pe elevi. Consiliul Național al Elevilor i-a îndemnat pe cei care susțin simularea să protesteze, oferind foaia goală la finalul probei, față de schimbările repetate și nefundamentate din sistem.

”Dăm foaia goală pentru a trage un semnal de alarmă înainte să fie prea târziu, înainte să ajungem în punctul critic în care vom susține simulări de examene naționale anual, pentru că decidenții își doresc să pună cât mai multă presiune pe noi. Dăm foaia goală pentru că încă o evaluare în clasa a VII-a este nejustificată, când încă nu ne-a fost clarificat de ce am dat-o pe cea din clasa a VI-a, căci încă o simulare nu ne va face nici mai stăpâni pe competențele noastre, nici mai puțin stresați la gândul că ne așteaptă ani grei, ani în care vom alerga de la un meditator la altul, ani în care, după atâtea examene și evaluări standardizate, nimeni nu ne va întreba spre ce domeniu vrem să ne îndreptăm”, se arată într-un comunicat al Consiliului Național al Elevilor.

ACESTA este calendarul Evaluării naționale 2019, iar AICI și AICI găsiți modele de subiecte care vă ajută să vă pregătiți pentru proba de limba română, respectiv pentru cea de matematică. Modelele de subiecte pentru simularea la Limba română pot fi găsite AICI.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa