Oricât am întreba și am cere sfatul rudelor sau prietenilor, oricât am citi și ne-am documenta, nu vom găsi nicăieri rețeta perfectă pentru un parenting desăvârșit. Nimeni nu ne poate garanta că micuțul nostru, căruia îi acordăm timpul, dragostea și atenția noastră, se va transforma într-un adult puternic, încrezător în propriile puteri. Poate și din acest motiv „meseria” de părinte este cea mai grea din lume, dar și cea mai plină de satisfacții.
Asta nu înseamnă că nu e bine să întrebăm, să ne informăm și să încercăm să facem totul ca să fie bine. Una dintre persoanele care vin în ajutorul părinților este Nicole M. Young, mama a doi copii – de 13, respectiv 16 ani – și administrator al Programului pentru un parenting desăvârșit.
Responsabilitatea de a-i asigura copilului siguranță emoțională și fizică poate fi copleșitoare, mai ales când suntem asaltați de știri despre violență, tragedii și suferință. Chiar și cel mai iubitor, răbdător și civilizat părinte se poate simți depășit uneori, mai ales când e vorba să-l ajute să depășească anumite provocări sau situații.
Creșterea și educarea unui copil sunt și mai dificile atunci părintele se confruntă cu situații pe care nu le poate controla: sărăcia, șomajul, boala, violența domestică, bolile mintale, lipsa unui adăpost, abuzul de substanțe interzise sau discriminarea. Copiii care experimentează diferite forme de stres, necazuri sau traume – mai ales în primii trei ani de viață când creierul lor se dezvoltă foarte repede – prezintă riscul de a avea probleme de dezvoltare, comportamentale și de învățare.
„Din fericire, Programul pentru un parenting desăvârșit știe cum poți ajuta un copil. Decenii de cercetări au demonstrat că un parenting desăvârșit este sinonimul pentru un copil sănătos psihic și fizic. De fapt, o relație strânsă între copil și părinte, într-un mediu familial sănătos, poate preveni sau diminua efectele stresului din copilărie. Asta se aplică indiferent dacă e vorba despre un părinte singur, căsătorit sau divorțat, adoptiv sau biologic, sau chiar de bunicul în grija căruia este copilul”, susține Nicole M. Young.
Pentru că tot a început un nou an, Young să sfătuiește să folosiți, în fiecare zi, următoarele strategii simple folosite cu succes în cadrul Programului pentru un parenting desăvârșit.
- Oferă-i copilului (frecvent, chiar dacă în cantități mici) timp de calitate în fiecare zi. Asta îi reconfirmă faptul că ești mereu lângă el și că răspunzi nevoilor lui, punând baza unei relații pozitive.
- Acordă-i atenție pozitivă. O îmbrățișare, un salut pe care-l știți doar voi sau un zâmbet sunt doar câteva exemple simple prin care îi poți arăta că-ți pasă.
- Discută, citește sau cântă cu el. Asta îi dezvoltă vocabularul, dar, în același timp, creează o legătură puternică între voi. Interesant e că dă rezultate și în cazul adolescenților.
- Laudă-l atunci când merită. Trebuie să știe care sunt acțiunile și comportamentul pe care le consideri binevenite și vrei să le vezi mai des.
- Implică-l în activități. Asta preîntâmpină plictiseala și stimulează creativitatea, cooperarea și dezvoltarea fizică. Cele mai simple activități – construirea unei cazemate dintr-o cutie de carton sau rostogolirea într-o grămadă de frunze uscate – sunt și cele care le plac cel mai mult copiilor.
- Învață-l lucruri noi și cum să se poarte cu ajutorul exemplului. Amintește-ți că e ca un burete care absoarbe tot și ca o oglindă care reflectă imaginile care-l înconjoară.
- Fixează reguli clare și adu-i la cunoștință care-ți sunt așteptările. Chiar și un copil de 2-3 ani poate lua parte la discuțiile în care se fixează regulile din familie. Ai grijă ca acestea să fie simple, ușor de reținut și hotărâți care sunt repercusiunile în cazul în care sunt încălcate.
- Dă-i instrucțiuni clare, cu calm. Spune-i la ce anume trebuie să renunțe din punct de vedere comportamental și ce trebuie să facă în schimb. De exemplu „Nu-ți lovi fratele pentru că ți-a luat jucăria; roagă-l să ți-o înapoieze”.
- E bine să ai așteptări realiste. Ține cont tot timpul de vârsta și de capacitatea de înțelegere a copilului și amintește-ți că e normal ca, periodic, copilul să aibă izbucniri de personalitate (cum sunt cele din perioada adolescenței, de exemplu).
- Ai grijă de tine însăți. E mult mai ușor să fii un părinte desăvârșit atunci când ai grijă de tine. Pentru asta, rezervă-ți zilnic câteva momente în care să faci ceea ce-ți place, te relaxează și te calmează, și ai să vezi că după aceea vei avea din nou bateriile încărcate și-ți vei putea relua „meseria” de părinte.
Copilului îi este foame sau e doar plictisit?
Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.