Sfaturi pentru părinții de școlari

TOTUL DESPRE MAME

9 idei testate cu ajutorul cărora să îţi (re)împrieteneşti copilul cu şcoala

Ai un copil aflat la început de drum, în primii ani de școală? Sau puștiul tău se pregătește de clasa I și ești în căutarea unor metode testate de acomodare cu școala? Citește aceste 9 sfaturi pentru părinți venite de la o mamă experimentată și școala nu ți se va mai părea așa un bau-bau.

Dragi mămici de şcolari aflați în primii ani de școală, trebuie să vă mărturisesc că noi tot trecem printr-un proces de acomodare cu şcoala de vreo doi ani, de când copilul cel mare a intrat în clasa întâi. Ne-am acomodat „major” de două ori, la începutul fiecărui nou an şcolar, iar apoi ne tot reîmprietenim cu școala după fiecare vacanţă, după fiecare weekend şi uneori chiar şi în dimineţile de vineri, când școala devine un subiect tare enervant pentru un băieţel somnoros.

 

Cum am ajuns să dau sfaturi pentru părinți

Cred că începutul clasei întâi și acomodarea cu școala a fost în primul rând o provocare pentru noi, părinţii. A trebuit, cu mari eforturi, ca să fiu sinceră, să ne reacomodăm noi înşine cu şcoala şi cu amintirile personale din primii ani de școală. Ştiţi şi voi ce însemna ciclul primar (şi nu numai) în perioada comunistă: mâinile la spate, linişte în clasă „să nu se-audă musca”, caiete înroşite, tonul ridicat folosit ca metoda cea mai eficientă de educaţie, uneori chiar şi palmele, totul scăldat în supunerea oarbă faţă de „mama noastră de la şcoală”, adică doamna învăţătoare. Brrr!

La început am reuşit să ne împrietenim cu școala şi încă destul de bine. Copilul se simţea minunat, se distra, e drept că se cam plictisea la ore, deh!, are mama băiat deştept. După care, doamna învăţătoare a început să uite de blândeţea din prima săptămână de şcoală, transformându-se în coșmarul oricărui părinte. Aşa încât, după două tranșe de vizite la psiholog cu un copil care deja tremura şi se albea la faţă în timpul orelor, am obţinut transferul. Şi am trecut iarăşi printr-o acomodare cu şcoala! Şi unde mai pui că de data aceasta era vorba de o şcoală cu predare în limba germană…

Am devenit mai înţelepţi după aceste două experienţe și putem da sfaturi și altor părinți? Cu siguranţă! Am dezvoltat metode agile de împrietenire a unui copil o dată entuziast, apoi traumatizat, cu sistemul de învăţământ (uneori barbar) din România? Fără doar şi poate! Aşadar:

 

9 sfaturi pentru părinții speriați de primii ani de școală

1. Un părinte relaxat faţă de ideea de şcoală, program fix sau performanțe academice va avea un copil pe măsură. Nu are rost să proiectezi asupra copilului tău amintirile propriei perioade şcolare. Dacă ai ghinionul de a nimeri un învăţător prost, vei căuta soluții atunci. Dacă te stresezi înainte, viitorul şcolar va porni în septembrie cu teama că ceva nu va merge bine, că nu va face performanță sau că îi va fi foarte greu.

2. Nu pune presiune pe şcolar în ceea ce priveşte performanţele sale (cel puţin nu din ciclul primar). Copiii trebuie să înveţe de plăcere, nu de teamă sau în virtutea unei recompense promise. În primii ani de școală cei mici trebuie să descopere o motivație interioară pentru învățătură.

3. Rechizitele frumoase sunt o bună metodă de împrietenire cu şcoala, mai ales în primii ani. Este bine chiar să mergeţi împreună la cumpărături şi să îl laşi pe cel mic să îşi aleagă creioane, coperţi sau penarul cu personajele preferate.

4. Prietenii sunt probabil cel mai important factor în procesul de acomodare cu mediul şcolar, indiferent de vârsta copilului. Asigură-te că îşi face prieteni, lasă-l să participe la zile de naştere, excursii şcolare sau să se joace puţin în curtea şcolii după terminarea orelor. Este absolut normal pentru şcolarul mic să iubească şcoala pentru prietenii pe care îi întâlneşte zilnic şi nu neapărat pentru lucrurile pe care le învaţă în timpul cursurilor. Mi-aș fi dorit ca și părinții mei să fi primit aceste sfaturi!

5. Ajută-l la teme. Ştiu, acesta este un subiect extrem de controversat. Părinţi şi învăţători deopotrivă nu reuşim să avem puncte de vedere unitare: ba că, dacă îl ajuţi, copilul nu învaţă nimic; sau, dacă nu îl ajuţi, şcolarul nu va face progrese la învăţătură, pentru că şi aşa învăţătorul nu se poate ocupa adecvat de elevi, din cauza numărului mare de copii din clasă. Din experienţa mea de până acum ştiu sigur că un copil care  e conștient că îţi poate cere ajutorul atunci când nu înţelege ceva sau când nu îi iese o literă în mod corect este un copil liniştit. Fii alături de el şi explică-i până îl simţi sigur pe el şi pe ceea ce a învăţat şi exact în felul acesta se va simţi şi a doua zi la clasă. Va merge cu plăcere la şcoală, fără teama unui calificativ prost.

6. Cursurile opţionale sunt o bună metodă de a face şcoala şi mai atractivă în ochii copiilor. Atmosfera este în general mai relaxată, iar elevii au ocazia să înveţe lucruri mai puţin plictisitoare decât „banalele” litere şi socoteli.

7. Rutina de seară este foarte importantă pentru că asigură elevului un somn liniştit şi suficient de lung pentru a se odihni. Medicii recomanda aproximativ zece ore de somn pe noapte pentru şcolarii mici. Însă fiecare copil are ritmul sau, la care trebuie să fiţi foarte atenţi. Unui copil obosit nu îi va plăcea şcoala!

8. Pregătiţi împreună hăinuţele, pacheţelul cu mâncare şi cele necesare şcolii încă de cu seara. Plecările de dimineaţă trebuiesc asezonate cu pupici şi îmbrăţişări, nu cu ceartă şi tensiune cauzate de grabă. Poate vi se pare un sfat banal, dar vă spun din proprie experiență că este unul dintre cele mai utile, dar și greu de urmat sfaturi pentru părinți!

9 .Nu în ultimul rând, este extrem de important să menţii o relaţie apropiată cu învăţătoarea copilului tău. Părinţii şi profesorii trebuie să formeze o echipă care să lucreze la buna integrare a copilului în comunitatea şcolară. Informează învățătoarea în legătură cu orice particularități, puncte tari, puncte slabe ale copilului, schimbări survenite în familie sau orice altceva crezi că îi este de folos pentru a-l cunoaşte mai bine pe cel mic.

Copilul tău este prieten cu şcoală? Ce metode magice ai folosit și ce sfaturi poți da altor părinți care se află în plin proces de acomodare cu școala?

Aici poți revedea emisiunea Totul despre mame în care învățătoarea cu experiență Gabriela Straub, recomandată de prietenii noștri de la Intuitext ne vorbește despre soluțiile pentru a-ți împrieteni copilul cu școala și pentru a face învățătura distractivă.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa