Se reduce numărul orelor în școli. Mii de profesori riscă să fie dați afară

Theodora Fintescu, redactor
numarul orelor în școli
Profesorii se tem că și-ar putea pierde locurile de muncă.

Numărul orelor în școli va scădea, iar acest lucru îi sperie pe profesori, pentru că și-ar putea pierde locurile de muncă. 

Senatul a aprobat un proiect de lege pentru modificarea Legii Educației prin care se reduce numărul orelor la clasele primare, la gimnaziu și la liceu, după cum urmează:

  • în medie 20 de ore la clasele primare
  • în medie 25 de ore la gimnaziu
  • în medie 30 de ore la liceu

Câte ore stau acum elevii la școală

În prezent, elevii de la clasa pregătitoare învață 19-20 de ore pe săptămână cei de la clasele I-a- a III-a au minimum 20 – maximum 21 de ore, iar la clasa a IV-a elevii au minimum 21 de ore și maximum 22 de ore. Elevii de clasa a V-a au 26-28 de ore pe săptămână, elevii de clasa a VI-a au 28-30 de ore pe săptămână, elevii de clasa a VII-a au 31-33 de ore, iar clasa a VIII-a are 31-34 ore pe săptămână.

Deși, teoretic, vestea este una bună pentru elevi, este foarte probabil ca orele pe care le vor avea să fie mai aglomerate, pentru că materia va rămâne aceeași și va trebui comprimată. Pe de altă parte, propunerea legislativă se referă la o medie a numărului de ore, nu la un număr maxim, iar acest lucru lasă loc la interpretări și e posibil ca modifăcările reale în program să nu fie semnificative.

O astfel de măsură cere și modificarea programelor de studiu

Pentru profesori, această măsură ar putea însemna pierderea unor norme didactice, sindicatele estimând că ar putea fi reduse 15.000- 20.000 de norme. ”Ne exprimăm convingerea că viitorul Guvern, indiferent de culoarea politică, va corecta această modificare ce afectează profilul de formare, conținuturile educaționale, modalitățile de predare – învățare și evaluare, încadrarea cu personal, modificarea planurilor cadru, a programelor școlare și a manualelor școlare”, se arată într-un comunicat de presă al Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar Iași.

Proiectul aparține parlamentarului PSD Liviu Pop, fost ministru al Educației. În ianuarie 2019, această modificare a fost respinsă de la promulgare de președintele Klaus Iohannis, care a motivat gestul prin faptul că o astfel de măsură ar putea duce la concedieri masive. Acum, însă, după ce legea a trecut de Senat (cameră decizională), președintele va fi obligat să o promulge.

 

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa