Părinții și profesorii au votat: școala trebuie să înceapă în 9 septembrie. Cererea de prelungire a vacanței, respinsă

Theodora Fintescu, redactor
școala începe în 9 septembrie
Propunerea de prelungire a vacanței a fost respinsă.

Anul școlar 2019- 2020 va începe luni, 9 septembrie, dată prevăzută de altfel în structura anului școlar, dacă noul ministru al Educației respectă decizia luată de reprezentanții părinților și ai profesorilor. Premierul Viorica Dăncilă ceruse săptămâna trecută, la solicitarea patronatelor din turism, prelungirea vacanței cu încă o săptămână. 

Astăzi, 05.08.2019, la Ministerul Educației a avut loc o întâlnire a reprezentaților profesorilor, părinților și inspectorilor școlari, în cadrul căreia s-a discutat despre posibilitatea prelungirii vacanței de vară. Toți cei prezenți au votat însă pentru respectarea structurii anului școlar 2019- 2020, motivând că, altfel, orele elevilor se vor aglomera foarte tare. De asemenea, prelungirea vacanței ar fi complicat situația elevilor aflați în ani terminali de ciclu de învățământ, care susțin examene naționale.

„Ar trebui să umblăm la programa școlară”

Iulian Cristache, președintele Federației Asociațiilor de Părinți, le-a declarat jurnaliștilor de la Hotnews că prelungirea vacanței va pune presiune pe copii. „Avem deja o programă școlară încărcată și dacă începem cu o săptămână mai târziu ar trebui și să terminăm anul mai târziu. Nu putem termina mai târziu de 15 iunie pentru anii terminali, deja mai tăiem o săptămână din acumularea de cunoștințe. Avem cel mai scurt an școlar din Europa, și cele mai lungi vacanțe. Nu mai trebuie să punem o presiune în plus pe copii. Nu suntem de acord pentru că ar trebui să umblăm la programa școlară, ceea ce este prea mult”, a spus el.

Viorica Dăncilă i-a cerut această modificare Ecaterinei Andronescu pe care, după câteva zile a demis-o din cauza unor declarații controversate pe care fostul ministru le-a făcut la adresa familiei Alexandrei, tânăra răpită și ucisă la Caracal.

Decizia luată astăzi de părinți și profesori în privința datei de începere a noului an școlar trebuie acceptată și de ministrul interimar al Educației, Daniel Breaz. El poate decide menținerea datei sau poate modifica, prin ordin de ministru, structura anului școlar.

Structura anului școlar 2019-2020

Conform structurii anului școlar, aprobată prin ordin de ministru, școala ar trebui să înceapă în data de 9 septembrie 2019 și să se încheie în 12 iunie 2020.

Semestrul I

  • Cursuri: Luni, 9 septembrie 2019 – Vineri, 20 decembrie 2019
  • Vacanţa pentru grădiniţe si clasele pregătitoare- clasa a IV-a: 26 octombrie – 3 noiembrie 2019
  • Vacanta de iarnă: Sâmbătă, 21 decembrie 2019 – Duminică, 12 ianuarie 2020

Semestrul al II-lea

  • Cursuri: Luni, 13 ianuarie 2020 – Vineri, 3 aprilie 2020
  • Vacanta de primăvară: Sâmbătă, 4 aprilie 2020 – Marţi, 21 aprilie 2020
  • Cursuri: Miercuri, 22 aprilie 2020 – Vineri, 12 iunie 2020

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa