Școala în care sunt interzise cadourile de 8 Martie pentru profesori. ”Un ghiocel poate fi oferit, cadouri, nu ”

Theodora Fintescu, redactor

  De doi ani, în Liceul Teoretic ”Constantin Angelescu” din Ianca, județul Brăila, sunt interzise cadourile de 8 Martie pentru profesori, precum și orice fel de ”atenție”, cu orice altă ocazie. Directorul interzice copiilor să ofere altceva decât flori învățătorilor și profesorilor și a postat anunțuri în școală prin care anunță acest lucru. ”Un ghiocel poate fi oferit profesorilor, cadouri, nu!”

  Codul de etică al profesorului, adoptat la sfârșitul anului 2018, interzice tuturor dascălilor din România să primească din partea copiilor și a părinților cadouri. Acest lucru nu îi împiedică însă pe părinți ca, înainte de 1 și 8 Martie să se întreacă în atenții pentru profesoare și învățătoare.

  Părinții, chemați la ședință pentru a li se explica regula

  Profesorul Emil Ştefănuţ Dragomir, directorul liceului din Ianca, spune că, din 2016 de când a început acest demers, în școala pe care o conduce această practică a încetat. A introdus regula ”fără cadouri” în regulamentul școlar și le-a cerut învățătorilor și diriginților să organizeze ședințe cu părinții și să îi informeze despre acest lucru.

  “Continuăm munca începută acum 2 ani şi sperăm să ajungem la liman cu ce ne-am propus. Primul anunţ a fost 2016. Din octombrie anul trecut, în sistemul de învăţământ există un Cod de etică ce incriminează fix aceste lucruri pe care le-am interzis noi în 2016: cadourile către cadrele didactice şi meditaţiile contra-cost ale copiilor cu profesorii de la clasă. Eu aşa am considerat, să popularizez cât mai mult aceste informaţii pentru a obţine rezultatul dorit. Spre exemplu, în luna decembrie 2018, înainte de serbările de Crăciun, fiecare învăţător şi diriginte a convocat şedinţă cu părinţii în care li s-au comunicat aceste prevederi ale Codului de etică. Acum, la fel, în apropierea zilelor de 1 şi 8 martie, am făcut acest afiş prin care atrag atenţia elevilor şi părinţilor că nu este în regulă dacă oferă cadouri. De acum 2 ani, nu am mai observat profesori care să primească daruri. Aici nu vorbim de tradiţia de a oferi un mărţişor cu o floare, ar fi ceva absurd să interzicem asta. Un mărţişor, un ghiocel, o floare, da, dar cadouri eu n-am mai văzut în şcoală. Am fost destul de atent la ce s-a întâmplat, în afară de flori, nu au primit «atenţii». Acum, există şi sancţiuni conform regulamentului şcolar, ca pentru orice altă abatere disciplinară. Încet, încet, dacă în preajma acestor zile mediatizăm că lucrurile acestea nu sunt în regulă, vom intra în normalitate”, le-a spus directorul Liceului “Angelescu”, jurnaliștilor de la ”Obiectiv- Vocea Brăilei”.

   

  Ce li se poate întâmpla profesorilor care primesc daruri

  Codul de etică, intrat în vigoare în 2018, le interzice profesorilor, printre altele, să primească atenții de la elevi și părinți. În cazul în care nu respectă prevederile Codului, ei pot fi sancționați disciplinar, de către o comisie de cercetare, numită de Consiliul Profesoral. Prin urmare, pentru ca un dascăl care primește cadouri să suporte consecințe, este nevoie de o decizie în acest sens a colegilor lui, la propunerea directorului sau a 1/3 din numărul total al membrilor consiliului de administrație ori ai consiliului profesional. Sancțiunile disciplinare în învățământul preuniversitar sunt următoarele:

  • observația scrisă
  • avertisment
  • diminuarea salariului de bază, cumulat, când este cazul, cu indemnizaţia de conducere, de îndrumare și de control, cu până la 10%, pe o perioadă de 1-3 luni
  • suspendarea, pe o perioadă de până la 3 ani, a dreptului de înscriere la un concurs pentru ocuparea unei funcţii didactice superioare sau pentru obținerea gradelor didactice ori a unei funcţii de conducere, de îndrumare şi de control
  • destituirea din funcţia de conducere, de îndrumare și de control din învățământ
  • desfacerea disciplinară a contractului de muncă.

   

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa