Alegerea unei școli de stat sau a unei școli private este o preocupare tot mai răspândită în rândul părinților, de când sistemul de învățământ privat a devenit, în ultimii ani, o alternativă mai accesibilă și mai diversificată decât în trecut. De vreme ce există avantaje și dezavantaje de ambele părți, decizia corectă nu este universal valabilă pentru toate familiile din România. Ce funcționează pentru unii poate să dea greș pentru alții, așa că alegerea trebuie să fie făcută după o analiză atentă a nevoilor individuale.
Mulți părinți se declară nemulțumiți de sistemul de învățământ de stat, rămas captiv în secole trecute și neadaptat nevoilor reale ale copiilor. Pe de altă parte, păreri negative răsună și în sectorul privat, școlile particulare fiind privite de numeroși părinți ca simple afaceri, unde profitul (nu performanțele școlare) primează. În același timp, există mulți profesori în sistemul de stat preocupați să-și actualizeze metodele de predare și demonstrează acest lucru, așa cum sunt și școli private care obțin rezultate excepționale cu copiii.
În acest caleidoscop de posibilități și păreri împărțite, părinții se pierd deseori pe drumul alegerii celei mai bune variante pentru copilul lor.
Iată de ce vă ajutăm cu un mic ghid care vă scurtează calea către decizia corectă!
Nevoile individuale ale copilului
Înainte de toate, alegerea școlii ideale pentru un copil înseamnă să îi prioritizezi nevoile individuale.
Fiecare părinte își dorește tot ce e mai bun posibil pentru copilul lui, este un adevăr universal, și cred că putem vorbi și despre valori universale în evoluția unui copil – dragoste, împlinire, recunoaștere, respect. Independent de ceea ce noi visăm pentru copiii noștri și pentru viitorul lor, copiii visează și ei – la joacă și jucării, la prieteni și la oameni dragi, la chemarea lor de a fi fericiți. Aceste două proiecții se întâlnesc și se completează reciproc dacă cei mici au parte de un mediu echilibrat, în care sunt tratați constant cu afecțiune, prietenie și încredere, în care se simt în siguranţă.
De aceea, părinţii ar trebui să aibă în vedere și să aleagă cel mai bun debut posibil în educaţia copiilor lor, ce le va permite să evolueze pe tot parcursul vieţii și să se transforme în adulți independenți și echilibrați. Părinții ar trebui să caute un mediu în care copiii sunt încurajaţi să fie curioşi şi să pună întrebări, să caute răspunsuri şi soluții, să-și împărtăşească descoperirile. Să caute o școală unde învăţarea este o experienţă plăcută, astfel copiii lor vor fi pregătiţi să trateze cu deschidere şi optimism orice provocare din viața lor.
În școlile de stat, să verifici dacă cele mai sus pot fi bifate este mai dificil, deoarece nu există un protocol prin care părinții pot veni să observe cum arată o zi de școală obișnuită, iar copiii să participe la ore câteva zile pentru a testa pe propria piele dacă se regăsesc sau nu în mediul oferit de școală.
În școlile private, procedura de admitere include o perioadă de probă, în care părinții vizitează școala, discută cu directorul și profesorii, iar copilul poate să participe la ore ca observatori, astfel încât să-și poată face o idee cu privire la modul de predare, tipologia profesorilor, identitatea grupului din care ar putea face parte etc.
Costurile
Avantajul principal al școlilor stat este gratuitatea învățământului, beneficiu suficient pentru familiile cu buget redus. Chiar și așa, costurile nu sunt de neglijat, dacă luăm în calcul banii pe care părinții îi plătesc pentru uniformă, rechizite, materiale didactice, excursii, cadouri pentru profesori, contribuții la fondul clasei și al școlii sau achiziționarea de mobilier și alte echipamente electronice care nu pot fi suportate din bugetul instituției de stat. În plus, ar putea fi nevoie de înscrierea copilului la un after-school, ceea ce implică o cheltuială lunară suplimentară.
Costurile implicate de învățământul privat sunt mai mari decât în cazul școlilor de stat, fiind vorba de autofinanțare a instituției. Școlile private percep o taxă anuală sau lunară, după caz, în care sunt incluse însă aproximativ toate cheltuiele necesare, de circa 600 de euro/lună (nivelul mediu al pieței). Școlile internaționale presupun un cost de școlarizare accesibilă exclusiv familiilor cu un statut financiar foarte înalt.
Condițiile de studiu
Mărimea unei școli, dar și numărul de elevi dintr-o clasă, sunt foarte importante, deoarece sunt corelate cu capacitatea instituției de a duce la îndeplinire obiectivele propuse. Școlile mari, cu mulți elevi (25-30/clasă) sunt greu de administrat și de controlat. Școlile publice au tendința de a fi mari și aglomerate.
În scolile particulare, clasele sunt formate din puțini elevi (10-15) care au mai multe șanse la o educație de calitate si la a beneficia de servicii educaționale de top. Copiii sunt mai bine supravegheați și li se acordă o atenție individuală mai mare.
Foarte importante sunt și facilitățile oferite de școală. Cele din instituțiile de stat nu se ridică la nivelul sistemului privat, însă nu toate școlile particulare excelează la acest capitol. Analizați cu atenție clădirea (dacă a fost sau nu proiectată din start pentru a fi o școală), spațiul disponibil, dotarea sălilor de clasă și a laboratoarelor, terenul exterior pentru sport și activități, biblioteca etc. Școlile private improvizate în clădiri oarecare sunt de multe ori inferioare celor de stat, în privința condițiilor de studiu și implicit a calității serviciilor educaționale.
Echipa de profesori
Așa cum omul sfințește locul, și profesorul sfințește școala și clasa la care predă. Școlile de stat au, în general, profesioniști cu experiență și pregătire superioare. Însă aceasta nu este o regulă. Până și cei mai buni profesori ajung să nu-și mai atingă adevăratul potential, din pricina obstacolelor impuse de sistem sau a lipsei de motivație.
Școlile private au mai multă libertate în recrutarea personalului didactic, ceea ce se poate traduce în angajarea unor profesori mai slab pregătiți, fără ca acest lucru să fie neaparat o regulă. Iată de ce este important ca, indiferent de școală, părintele să facă o scurtă documentare despre colectivul de profesori. Internetul oferă acces extins la informații, de la CV-uri disponibile online și articole sau lucrări publicate. Experiența altor părinți este la fel de valoroasă când vreți să vă interesați de competența profesorilor care urmează să vă formeze copilul. Nu vă temeți să cereți păreri!
Programele și activitățile speciale
Nu mai este nevoie să explicăm de ce este important pentru copii să facă la școală și alte lucruri, în afară de a memora informații și a le reda cât mai fidel pentru o notă mare. Ei au nevoie să descopere, să fie curioși, să facă proiecte, să genereze idei, să învețe lucruri din plăcere, să facă experimente, să viziteze locuri educative și să-și aplice cunoștințele prin programe și activități speciale.
O școală peformantă este cea care oferă copiilor experiențe de învățare diverse și adaptate inteligențelor multiple. Școlile private sunt, detașat, câștigătoare la puncte în fața școlilor de stat, din acest punct de vedere.
Siguranța
Siguranța este un alt criteriu de bază în alegerea mediului de învățare, fiind mai bine pusă la punct de școlile private. Însă și școlile de stat au făcut progrese importante în asigurarea unui mediu sigur pentru elevi.
Locația
Un aspect extrem de important de luat în calcul este locația școlii. Timpul și energia irosite de un copil pe drumul către școală și apoi către casă au un impact deseori subestimat de părinți asupra evoluției lui în general. Cel mai indicat este ca școala să fie foarte aproape de casă. Alternativ, ar fi de preferat să optați pentru o școală care asigură transportul copiilor, astfel încât siguranța acestora să fie deplină.
Indiferent de școala pe care o alegeți, important este ca aceasta să ofere un mediu educațional sigur și servicii de calitate, care să vizeze evoluția academică a copilului la fel de mult ca cea emoțională. Și să țineți cont că cea mai importantă investiție din viața unui om este cea în copilul său!
Acest articol este realizat de către partenerii noștri de la școala privată ALETHEEA.