Scandal la înscrierea în pregătitoare: copii cu aviz de la psihologi, respinși

Theodora Fintescu, redactor
copil trist scoala

Procedura de înscrierea la clasa pregătitoare în 2019 a suferit o modificare pe care reprezentanții Ministerului Educației au omis să o aducă la cunoștință educatorilor și învățătorilor: copiii care împlinesc 6 ani după 1 ianuarie 2020 nu pot fi înscriși la școală și, prin urmare, nu trebuie să se prezinte la evaluarea psihosomatică. Până în acest an, la inițiativa părinților și cu aviz favorabil în urma evaluării, înscrierea era posibilă.

În București, peste 180 de copii care împlinesc 6 ani după 1 ianuarie 2020 au fost evaluați deja degeaba de către centrul Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională, conform edupedu.ro. Deși doar 30 dintre ei au primit recomandarea de a mai sta un an la grădiniță, și restul trebuie să facă același lucru din cauza schimbării legii.

Cine merge la școală și cine rămâne la grădiniță

Deși din metodologia de înscriere în clasa pregătitoare a dispărut paragraful referitor la copiii care împlinesc 6 ani după ultima zi a anului în curs, specialiștii de la centrele de evaluare nu au știut acest lucru, i-au primit pe copii la testare și chiar au dat recomandări favorabile pentru începerea școlii.

În clasa pregătitoare 2019 trebuie înscriși, obligatoriu, copiii care împlinesc 6 ani până în data de 31 august 2019. Alături de ei, pot începe școala, dacă evaluarea psihosomatică arată că sunt pregătiți, și micuții care împlinesc 6 ani până în ultima zi a anului 2019.

Citiți AICI care sunt situațiile legale în care se poate amâna înscrierea la pregătitoare chiar dacă copilul are vârsta la care legea impune începerea școlii și AICI despre cum îți poți da seama dacă cel mic este pregătit să facă față școlii.

Iar dacă nu știi ce se face la clasa pregătitoare și cum ar trebui să se desfășoare primul an de școală, te poți lămuri citind ACEST articol.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa