Să ne pregătim pentru prima zi de școală!

TOTUL DESPRE MAME
Sfaturi pentru prima zi de scoala Totul despre mame

Sfaturi pentru prima zi de scoala Totul despre mameSau cum să transformăm ziua de 16 septembrie într-o experiență plăcută

Prima zi de școală reprezintă o experiență importantă atât pentru elevi, cât și pentru părinți.

Pentru ca această zi să fie plăcută, iată câteva sfaturi atât pentru părinții care își vor însoți copilul în prima zi din viața de școlar, cât și pentru părinții care au trecut deja prin această experiență.

 

Prima zi din viața de școlar

Copilul tău își va aduce aminte peste ani de prima festivitate de deschidere a anului școlar, de momentul în care a făcut cunoștintă cu doamna învățătoare și cu noii colegi, de uniformă, dar și felul în care tu, ca parinte, te-ai pregătit pentru acest eveniment.

Ca părinte este bine să te asiguri că dosarul de înscriere, depus la secretariatul şcolii, este complet. Din acest dosar nu trebuie să lipsească: avizul medicului pe care trebuie să scrie „apt pentru școală”; fişa medicală care trebuie să conţină toate vaccinările anterioare începerii şcolii și copie după certificatul de naştere al copilului, pentru înregistrarea corectă în documentele şcolare.

Dacă cele mai mai sus au fost îndeplinite, stabilește o întâlnire cu doamna învățătoare înainte de prima zi de școală,  pentru a discuta cu aceasta aspectele administrative precum: dotarea clasei cu mobilier specific, amenajarea sălii de clasă, dar și despre uniforma şcolară. Un alt aspect important pe care trebuie să-l discuți cu doamna învățătoare este cel al rechizitelor școlare. Solicită-i doamnei învățătoare lista rechizitelor pe care aceasta le recomandă!

Optezi pentru after school? Atunci, interesează-te dacă școala are unul sau care este cel recomandat. Află informații referitoare la program, deplasarea copiilor, activitățile desfășurate acolo și chiar fă-i o vizită. În cazul în care after school-ul nu este varianta aleasă, stabilește persoana care va asista copilul la finalul programului de școală!

Nu în ultimul rând ajută-l pe copil să-și dobândească autonomia activităților zilnice, îndemnându-l să facă singur anumite lucruri: să se îmbrace, să se spele pe mâini, să-și lege șireturile, să-și ordoneze hainele și rechizitele, să aibă grijă de lucrurile lui…

Foarte importantă este și pregătirea emoțională și afectivă a copilului. Prezintă-i școala ca un spațiu în care este așteptat, dorit, unde va putea să-și facă prieteni noi, unde va învăța multe, unde va putea, la rândul său să-i învețe pe alții. Încurajază-l să pună întrebări, atunci când are neînțelegeri sau are nevoie de explicații suplimentare. Nu-l amenința cu școala, cu doamna, cu temele de acasă. Întreabă-l care-i sunt fricile și îngrijorările. Stimulează-l să îți spună ceea ce simte, empatizează cu el și transmite-i încrederea că vei fi aproape de el.

Începe din nou școala? Pregătește-te din timp!

Copilul tău este deja în clasa a III-a, sau a VI-a și totuși tu, ca părinte, tot te mai simți copleșit de acest moment? Ce e de făcut? Ajută-l pe copil să se adapteze rutinei specifice unei zile de școală.

Prima săptămână de școală poate fi mai liniştită, dacă vei introduce treptat, din timp, scurte activități de lucru individual, reamintindu-i regulile, atât cele de la școală, cât și cele de acasă.

Nu face greșeala de a-ți pedepsi copilul, insistând să mai citească o pagină sau să rezolve o problemă! Efectul obținut poate fi exact opusul a ceea ce îți dorești. În schimb, o soluție poate fi să-și reactualizeze cunoștințele învățate anul anterior, într-un mod interactiv, dinamic, atractiv. De exemplu, folosind resurse moderne. Majoritatea copiilor este atrasă de jocuri, animații, simulări și tot felul de resurse digitale. Folosindu-le, ei vor putea parcurge conținutul educațional cu plăcere.

Mult succes în noul an școlar și fie ca tu împreună cu copilul tău, să vă amintiți cu multă bucurie de prima zi de școală!

 

Luciana Terente, Specialist Educațional INTUITEXT

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa